Ακούμε “θερμίδα” και παθαίνουμε πανικό. Είναι αυτή η λέξη που μας λούζει με κρύο ιδρώτα γιατί αμέσως το μυαλό μας κάνει link με τα παραπανίσια κιλά, το τζιν που δεν κουμπώνει, το μπικίνι που δεν θέλουμε να φορέσουμε. Μήπως όμως η θερμίδα είναι φίλη μας; Αν τη δούμε με άλλο μάτι, ναι! Και η ειδικός μας βοηθάει σε αυτό ακριβώς. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Σολωμού Ελένη μας εξηγεί τι είναι η θερμίδα και πώς συνδέεται με τα κιλά. Πως θα αδυνατίσεις, ποιες είναι οι καλές και ποιες οι κακές θερμίδες και πόσες χρειάζεσαι ώστε να έχεις το θέμα κιλά under control.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι ακριβώς η θερμίδα;
Η θερμίδα είναι μονάδα μέτρησης ενέργειας. Κάθε φορά που αναφερόμαστε στη λέξη “θερμίδα” στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στη “χιλιοθερμίδα”, απλά για πρακτικούς λόγους (συντομία) χρησιμοποιούμε αυτό τον όρο. Για του λόγου το αληθές, 1kcal ισοδυναμεί με 4,184kJ.
Γιατί είναι απαραίτητες στον οργανισμό;
Ο αριθμός των θερμίδων δεν θα πρέπει ούτε να σε αγχώνει αλλά ούτε και να σε πανικοβάλει. Το σώμα τις χρειάζεται προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του σε ενέργεια και να λειτουργήσει σωστά.
Πότε χάνουμε κιλά;
Πέρα από τα όσα ακούγονται περί μεταβολισμού και συμπεριφοράς του οργανισμού κάθε ατόμου, όλες μας κατά καιρούς χάνουμε και παίρνουμε κιλά. Όταν παίρνουμε κιλά, προφανώς το ισοζύγιο ενέργειας του οργανισμού δεν ήταν ισορροπημένο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η πρόσληψη θερμίδων είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωσή (καύση) τους. Όταν χάνουμε βάρος, συμβαίνει το αντίθετο. Η πρόσληψη θερμίδων είναι μικρότερη από την κατανάλωσή τους και έτσι τα σωματικά αποθέματα σε λίπος μειώνονται (αδυνατίζουμε).
Πόσες θερμίδες αποδίδει κάθε ομάδα τροφίμων;
Αυτό που πρέπει να ξέρεις αρχικά είναι ότι όλα τα τρόφιμα περιέχουν θερμίδες. Μόνο το νερό και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη προσδίδουν μηδέν θερμίδες! Εάν θέλεις να ενημερώνεσαι για τις θερμίδες των τροφίμων που επιλέγεις, μπορείς να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες τους.
ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
-1g υδατάνθρακα αποδίδει 4 kcal
-1g πρωτεΐνης αποδίδει 4 kcal
-1g λίπους αποδίδει 9 kcal
-1g αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (αν και δεν είναι μακροθρεπτικό συστατικό, αφού δεν θεωρείται απαραίτητο για τον οργανισμό)
Γνωρίζοντας λοιπόν την ισοδυναμία για κάθε ομάδα, μπορείς να υπολογίσεις τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνεις κάθε φορά. Κάνοντας βέβαια και την ανάλογη μαθηματική πράξη.
Από τι εξαρτάται η πρόσληψη των θερμίδων;
Το πόσες θερμίδες χρειαζόμαστε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:
1. το φύλο
2. την ηλικία
3. τη σωματική διάπλαση
4. τις κλιματολογικές συνθήκες
5. τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου
6. το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης / θηλασμού
7. τη φυσική δραστηριότητα κλπ.
ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΣ;
Εάν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου, τότε καλό είναι να ξέρεις ότι:
– Εάν κάνεις καθιστική ζωή, δεν είσαι έγκυος ή δεν θηλάζεις: περίπου 1500 θερμίδες ημερησίως.
– Εάν γυμνάζεσαι 3 φορές την εβδομάδα: μέχρι 1800 θερμίδες.
– Εάν γυμνάζεσαι καθημερινά ή το επάγγελμα σου απαιτεί σωματική καταπόνηση: μέχρι 2000-2200 θερμίδες.
*Για τους άντρες, οι θερμίδες αυτές πρέπει να είναι για κάθε αντίστοιχη περίπτωση περίπου 300 παραπάνω.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Κανένας ενήλικας, γυναίκα ή άντρας, δεν πρέπει να διατρέφεται με λιγότερες από 1200 θερμίδες την ημέρα, ακόμα κι όταν προσπαθεί να αδυνατίσει!
Πόσες θερμίδες πρέπει να μειώσω, αν θέλω να χάσω κιλά;
Για να χάσεις μισό (0,5) κιλό την εβδομάδα, θα πρέπει να μειώσεις καθημερινά τη θερμιδική σου πρόσληψη κατά 500-600Kcal. Το καλύτερο βέβαια είναι να ξεκινήσεις με 1500 θερμίδες (δηλαδή να χάνεις περίπου τόσες την εβδομάδα) και στην πορεία, ανάλογα με τον ρυθμό που χάνεις βάρος, να τις προσαρμόσεις αναλόγως.
Σημασία έχει να μην μετράς σαν ενοχική τις θερμίδες που λαμβάνεις αλλά να ξέρεις από πού προέρχονται αυτές. Γιατί άλλες θερμίδες έχει το μήλο, το μπρόκολο και η βρώμη και άλλες η σοκολάτα γάλακτος, οι πατάτες οι τηγανητές και τα μπέργκερ!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ