ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επειδή όμως έχεις βρεθεί αρκετές φορές σε κάποιο νησί που καλείσαι να διαλέξεις το ψάρι που θα παραγγείλεις ξέρεις να ξεχωρίσεις το πραγματικά φρέσκο ψάρι; Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς σου εξηγεί πως θα το ξεχωρίσεις.
Διάβασε με προσοχή τα σημεία που θα σου δείξουν πως το ψάρι που επέλεξες είναι ολόφρεσκο!
– Εξωτερικό όψη: Η επιφάνεια του σώματος είναι γυαλιστερή με μεταλλικές αποχρώσεις. Η στιλπνότητα εξαφανίζεται νωρίς μετά την αλίευση, το σώμα καλύπτεται από λεπτή γλοιώδη ουσία διαυγή και με φυσιολογική μυρωδιά.
– Σώμα: Στο στάδιο της νεκρικής ακαμψίας (δηλαδή 10 λεπτά με λίγες ώρες μετά το ψάρεμα, ανάλογα με το μέγεθος, τον τρόπο αλιείας και τη θερμοκρασία) το σώμα είναι δύσκαμπτο, η σάρκα συμπαγής και δεν διατηρεί τα αποτυπώματα δακτύλων.
– Δέρμα: Είναι υγρό, γυαλιστερό, καλά προσκολλημένο στη σάρκα χωρίς πτυχές ή σχισμές, με χρώματα ανάλογα με το είδος του ψαριού.
– Κοιλιά: Η κοιλιά είναι κυλινδρική ή ελαφρά πιεσμένη πλευρικά με λέπια γυαλιστερά, λευκά ή ασημένια. Ποτέ δεν είναι διογκωμένη, παραμορφωμένη, σχισμένη ή με κηλίδες.
– Λέπια και πτερύγια: Τα λέπια είναι προσκολλημένα ισχυρά στο δέρμα, υγρά, γυαλίζουν, δύσκολα ξεκολλάνε κατά την απόξεση ή την απολέπιση. Τα πτερύγια επίσης είναι καλά προσκολλημένα στο σώμα. Όταν ανοιχτούν επανέρχονται αμέσως στη θέση τους.
– Μάτια: Είναι διαυγή, διαφανή ή κυρτά με κόρη μελανή. Η ίριδα είναι χρυσίζουσα ή ομοιογενώς ερυθρά.
– Βραγχιοκαλύμματα: Είναι σταθερά ενωμένα στο κεφάλι και χωρίς κηλίδες, κυρίως εσωτερικά.
– Βράγχια: Είναι ροδαλά ή κόκκινα (σαν το αίμα), υγρά, γυαλιστερά χωρίς καμία δυσάρεστη μυρωδιά. Στο κρύο νερό ή στον πάγο μπορεί να αποχρωματιστούν. Μυρίζουν σαν φύκια.
– Σπλάγχνα: Με το άνοιγμα της κοιλιάς, τα σπλάγχνα προβάλλουν ζωηρά, υπόλευκα, ακέραια και άοσμα ή με ελαφρά οσμή (του ψαριού).
– Σάρκα: Είναι λευκή ή ελαφρά ροδαλή, ελαστική χωρίς άλλο χρώμα κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ανθεκτική στην πίεση με τα δάχτυλα. Η σπονδυλική στήλη αποχωρίζεται δύσκολα από τους γύρω μυς.
Προσοχή στα τρικ
Όπως μας πληροφορεί ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νίκος Κριαράς πολλές φορές χρησιμοποιούνται διάφορα τεχνάσματα έτσι ώστε τα μπαγιάτικα ψάρια να φαίνονται φρέσκα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, κάποιοι χρησιμοποιούν ειδικά πρόσθετα με τα οποία καταβρέχουν τα ψάρια για να παραμένουν γυαλίστερα με κόκκινο χρώμα στα βράγχια. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ