Το σημερινό θέμα απευθύνεται σε όσες βιώνουν την εμπειρία του “κάνω δίαιτα, αλλά δεν χάνω κιλά”. Δηλαδή στις περισσότερες από εμάς! Ενώ με υπομονή και επιμονή προσπαθούμε να αλλάξουμε το σώμα μας, να ξεφορτωθούμε μερικά κιλά και να χάσουμε την κυτταρίτιδα, φαίνεται πως η ζυγαριά δεν θέλει να μας κάνει το χατήρι, αφήνοντάς μας απογοητευμένες και ηττημένες τις περισσότερες φορές.
Γιατί λοιπόν συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι που μπλοκάρουν τη διαδικασία απώλειας βάρους διαφέρουν και είναι πολλοί, αλλά πάντα καταλήγουν να επηρεάζουν ένα και μοναδικό “μηχανισμό”, το μεταβολισμό μας. Οφείλεις να γνωρίζεις ότι τις περισσότερες φορές ευθυνόμαστε εμείς για τον “κοιμισμένο” μας μεταβολισμό. Λάθος τρόπος ζωής, κακή διατροφή ή έλλειψη πρόσληψης τροφής, δύσκολη καθημερινότητα. Ναι κι όμως, όλα αυτά μπορούν να τον μπλοκάρουν και να τον αποσυντονίσουν από το σημαντικό του έργο, με αποτέλεσμα εμείς να προσπαθούμε να αδυνατίσουμε, αλλά αυτός… να μην συμβαδίζει με τα δικά μας σχέδια!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αν λοιπόν έχεις τσεκάρει ότι δεν έχεις κάποια ορμονική διαταραχή και δεν έρχεσαι αντιμέτωπη με υψηλού βαθμού stress, δες τις 10 αιτίες που μας παρουσιάζει ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, που μπορούν να μειώσουν την αποδοτικότητα και τις καύσεις του μεταβολικού μας ρυθμού…
1.Δεν γυμνάζεσαι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσο εσύ δεν κινείσαι, τόσο ο μεταβολισμός σου δεν κάνει καύσεις. Ειδικά αν κάνεις και μια καθιστική δουλειά – ζωή. Οπότε, γράψου στο πιο κοντινό γυμναστήριο και προσπάθησε να το επισκέπτεσαι 4 φορές την εβδομάδα από 1 ώρα. Εναλλακτικά, ξεκίνα το τρέξιμο ή το περπάτημα.
2.Δεν καταναλώνεις αρκετά υγρά
Η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση νερού, εκτός των υπόλοιπων υγρών, θα πρέπει να είναι 8-10 ποτήρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μεταβολικός μας ρυθμός αυξάνεται έως και 30% περισσότερο όταν καταναλώνουμε υγρά, ειδικά όταν είναι παγωμένα. Οπότε, την επόμενη φορά μην περιμένεις να διψάσεις για γεμίσεις το ποτήρι σου.
3.Έχεις ακατάστατο ωράριο στα γεύματα
Να απολαμβάνεις τα γεύματά σου κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, ώστε να νιώθεις πλήρης και να αποφεύγεις τις υπερβολές στο κυρίως πιάτο. Επιπλέον, μην αφήνεις το βραδινό να είναι το κυρίως και πιο πλούσιο θερμιδικά γεύμα της ημέρας.
4.Καταναλώνεις ελάχιστα γεύματα μέσα στην ημέρα
Όσο αφήνεις το στομάχι σου άδειο, τόσο κοιμίζεις το μεταβολισμό σου! Έτσι, το tip είναι να τρως μικρά και συχνά γεύματα, προσέχοντας το περιεχόμενο των ενδιάμεσων σνακ, επιλέγοντας φρούτα, 30γρ. μαύρης σοκολάτας, δύο κριτσίνια ολικής άλεσης με δύο φέτες γαλοπούλα.
5.Έχεις έλλειψη σιδήρου και βιταμινών
Ο μεταβολισμός για να ενεργοποιηθεί χρειάζεται οξυγόνο. Ο οργανισμός με τη σειρά του τώρα, για να οξυγονωθεί επαρκώς έχει ανάγκη από σίδηρο. Η έλλειδη σιδήρου σημαίνει έλλειψη οξυγόνου, άρα και φρένο στο μεταβολισμό. Φρόντισε να διατηρείς σταθερά τα επίπεδα του σιδήρου στον οργανισμό σου και αν έχεις έλλειψη συμβουλέψου κάποιον ειδικό.
6.Κάνεις συχνή κατανάλωση λευκών υδατανθράκων
Οι λευκοί υδατάνθρακες ικανοποιούν γευστικά τους περισσότερους, χωρίς όμως να μας προσφέρουν κάτι άλλο πέρα από θερμίδες. Αντικατέστησέ τα λοιπόν με προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προσφέρουν ενέργεια, άρα και extra καύσεις.
7.Καταναλώνεις αλκοόλ
Μέσα σε όλα τα άλλα που κάνει η υπερβολική ή συχνή χρήση του, μπλοκάρει και το μεταβολισμό μας. Όταν καταναλώνεις οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, καις λιγότερο και πιο αργά λίπος.
8.Αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά
Μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές τάσεις των τελευταίων χρόνων, είναι η αποφυγή των γαλακτοκομικών. Αυτό όμως όχι μόνο δεν θα επιφέρει την απώλεια κιλών, αλλά θα επιβραδύνει το μεταβολισμό σου, λόγω του ότι θα έχεις έλλειψη ασβεστίου. Προτίμησε λοιπόν τα light προϊόντα και μην τα αφήνεις έξω από τη διατροφή σου.
9.Ο ζεστός καιρός και η υγρασία
Κι όμως! Το κρύο ενεργοποιεί το μεταβολισμό, καθώς το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του. Σύμφωνα με τους ειδικούς το λίπος γίνεται πιο ενεργό σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, άρα καίμε και περισσότερο.
10.Καταναλώνεις πολλή ζάχαρη και αλάτι
Δύο βασικά στοιχεία, που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό μας. Το θαλασσινό αλάτι στερείται του ιωδίου, το οποίο ενεργοποιεί το θυρεοειδή αδένα, ελέγχοντας το μεταβολισμό. Χωρίς αρκετό ιώδιο, ο θυρεοειδής δεν παράγει ορμόνες και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται σημαντικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ