Site icon TLIFE

ΠΑΓΩΤΟ: Πες ναι ακόμα και αν κάνεις δίαιτα! Μάθε πως…

Καλοκαίρι ίσον απώλεια βάρους και προσεκτικές διατροφικές επιλογές. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι τα κιλά, το λίπος, την κυτταρίτιδα και τη γραμμωμένη σιλουέτα. Μέσα σε όλα αυτά όμως και όσο ζεσταίνει ο καιρός, τόσο επικρατεί μέσα στο κεφάλι μας η επιθυμία για παγωτό. Και όχι απλά για μια μπάλα παγωτό, αλλά για μια ικανοποιητική μερίδα, με σιρόπι, φρούτα, τριμμένο μπισκότο και διάφορα άλλα. Όσο και να θέλεις να μείνεις προσηλωμένη στο στόχο σου και να παραμείνεις στο διάδρομο του supermarket με τα λαχανικά και τα φρούτα, τόσο τα ψυγεία και οι διαφημίσεις παγωτών κάνουν πιο έντονη την ύπαρξή τους και κατ’ επέκταση βάζουν εσένα στον πειρασμό να ενδώσεις.

Μην ανησυχείς, γιατί τον ίδιο Γολγοθά με σένα τραβάω κι εγώ και πολλές ακόμα. Τη λύση στο πρόβλημά μας θα φέρει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου. Η Κλειώ θα μας εξηγήσει τα πάντα για το παγωτό, τα είδη που υπάρχουν, τις θερμίδες και πως να τα εντάξουμε στη διατροφή μας χωρίς να αυξήσουμε το βάρος μας. Και όλα αυτά ξέρεις γιατί; Γιατί δεν υπάρχει καλοκαίρι χωρίς παγωτό. Γιατί ούτε εγώ αλλά ούτε κι εσύ μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτό το δροσερό γλυκό.

Το παγωτό είναι εθιστικό;
Σύμφωνα με όσα μας είπε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, το παγωτό μπορεί να θεωρηθεί από πολύ κόσμο τόσο εθιστικό, όσο και η σοκολάτα. Αποτελεί το απόλυτο comfort food, εφόσον πέρα από τη γεύση του, λιώνει πολύ όμορφα στο στόμα, χωρίς να πρέπει να καταβάλουμε καμία προσπάθεια. Έχοντας ξεπεράσει την ηλικία στην οποία μετρούσαμε τα παγωτά που τρώγαμε το καλοκαίρι με χαρά και ανεμελιά και με την παραλία προ των πυλών, προκύπτει το κρίσιμο ζήτημα των θερμίδων. Μια μπάλα παγωτό σου δίνει περίπου 150-250 θερμίδες, ανάλογα τη γεύση, τη ζάχαρη και το περιεχόμενο.


Τα κύρια συστατικά του παγωτού

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, κάποια λιπαρή ουσία που είναι συνήθως κρέμα γάλακτος ή βούτυρο, κάποια γλυκαντική ουσία όπως ζάχαρη ή υποκατάστατο και κάποιες φορές από αυγό. Φυσικά η γεύση του, η υφή του και το χρώμα του εμπλουτίζονται συνήθως από χρωστικές και σταθεροποιητές ουσίες, από άρωμα, ξηρούς καρπούς, μπισκότο και πολλά άλλα.


Οι τύποι παγωτού

1. Κλασικό παγωτό (τζελάτο)

2. Παγωτό παρφέ
– Πλούσιο σε γεύση
– Υψηλή περιεκτικότητα σε βούτυρο
– Πολλά αυγά

3. Σορμπέ και γρανίτα:
– Πλούσια σε φρούτα
– Περιέχουν σιρόπι – ζάχαρη
– Το σορμπέ περιέχει περισσότερη ζάχαρη και πιο υψηλές θερμίδες
– Δεν περιέχουν γάλα

4. Παγωτό γιαούρτι
– Η βάση του είναι το γιαούρτι

5. Παγωτό με 0% λιπαρά
– 0% ζάχαρη ή λιπαρά ή και τα δύο
– Χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμίδες


Μπορώ να φάω παγωτό αν κάνω δίαιτα;

Οι καλύτερες λύσεις σε περίπτωση δίαιτας είναι η γρανίτα, το παγωτό γιαούρτι και τα παγωτά χωρίς ζάχαρη ή λιπαρά. Προσοχή όμως! Όταν λέμε γρανίτα, δεν εννοούμε το ρόφημα το οποίο έχει πολλές θερμίδες και πωλείται συνήθως στο σινεμά ή στην παραλία, αλλά το παγωτό. Αν ακολουθείς κάποιο χαλαρό πρόγραμμα διατροφής, σίγουρα μπορείς να εντάξεις και το παγωτό σε αυτήν. Εξάλλου, με τις κατάλληλες προσαρμογές όλα τα τρόφιμα μπορούν να μπουν στη ζωή μας. Καλό είναι να θυμάσαι ότι το παγωτό το καταναλώνεις για απόλαυση και όχι για να χορτάσεις. Οπότε μην παραλείπεις γεύματα γιατί είναι πιθανό να πεινάσεις και να χαλάσει όλη η μέρα σου.
Ιδανικά, τις ημέρες που θα απολαύσεις το παγωτό επέλεξε το κυρίως πιάτο σου να απαρτίζεται από άπαχη πρωτεΐνη (ψάρι ή φιλέτο κοτόπουλο) για να μπορέσεις να αντισταθμίσεις τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά. Αν το καταναλώσεις για δεκατιανό ή απογευματινό, φρόντισε να φας και τα υπόλοιπα γευματάκια σου κανονικά (όπως τα φρούτα).


Η σωστή ποσότητα και οι θερμίδες
Αν έπρεπε να ορίσουμε μια ποσότητα για οποιοδήποτε είδος, θα λέγαμε 2 μπάλες ή ένα μικρό συσκευασμένο προϊόν. Σε περίπτωση που κάνεις δίαιτα καλό θα ήταν να το προτιμάς μια φορά την εβδομάδα, ενώ αν βρίσκεσαι σε φάση συντήρησης μπορείς να το απολαύσεις δύο φορές. Κατά μέσο όρο λοιπόν, από ένα τέτοιο γλύκισμα μπορείς να πάρεις 300 θερμίδες, τη στιγμή που μια σοκολάτα ή μια πάστα σου δίνει 500. Λογικά θα πρέπει να μείνεις ικανοποιημένη από αυτό το “deal”.

Τα οφέλη
Από διατροφική άποψη, το παγωτό χάρη στο γάλα που περιέχει είναι πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες Α, D, E, K, και C. Περιέχει επίσης, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και είναι καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας. Το σορμπέ και η γρανίτα δεν έχουν λιπαρά, οπότε γλιτώνουμε τη χοληστερόλη!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2025 tlife.gr