Site icon TLIFE

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τις μέρες της περιόδου;

Περίοδος σημαίνει πόνος, νεύρα, πρήξιμο στην κοιλιά και στο στήθος, ενοχλητικά σπυράκια στο πρόσωπο και λαιμαργία για οτιδήποτε αλμυρό και γλυκό. Οι χειρότερες 7 ημέρες του μήνα που όλοι και όλα σου φταίνε. Ακόμα και ο εαυτός σου… Κι ενώ έχεις ξεκινήσει δίαιτα, δεν μπορείς εκείνες τις μέρες να την ακολουθήσεις γιατί λιμπίζεσαι ό,τι βρεθεί μπροστά σου. Και οι ενοχές σου μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο όταν ζυγίζεσαι και βλέπεις πως έχεις πάρει κιλά.

Τι συμβαίνει λοιπόν εκείνες τις μέρες στα κιλά και το σώμα μας; Μπορούμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να χάνουμε κιλά χωρίς να μας πιάνει υπερφαγία; Ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Νίκος Κριαράς μας εξηγεί τι συμβαίνει με τη γυναικεία περίοδο και ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνουμε στη διάρκειά της.

Τι συμβαίνει στην περίοδο
Είναι μια διαδικασία κατά την οποία αποβάλλεται το ενδομήτριο μαζί με ποσότητα αίματος, ώστε να προκύψει η ανάπτυξη νέου κύκλου. Η σημαντικού βαθμού απώλειας αίματος εμφανίζει μια μικρή ή μεγάλη φάση αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου και βιταμίνης Β12. Ταυτόχρονα, αποβάλλονται σημαντικές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών, τα οποία σε άλλη περίπτωση τροφοδοτούν τον οργανισμό με ενέργεια.

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΣΩΜΑ; ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΖΥΓΑΡΙΑ;
Συνήθως τη δεύτερη μέρα, στην πλειοψηφία, εμφανίζεται έντονο φούσκωμα στην κάτω περιοχή της κοιλιάς και ακολουθεί η δημιουργία των οιστρογόνων. Σε αυτό το σημείο παρουσιάζεται μια μορφή ψυχολογικής κατάπτωσης στις γυναίκες, λόγω του αισθήματος ενοχής από το φούσκωμα και οι περισσότερες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να χάσουν σε αυτήν τη φάση τα περιττά κιλά.
Η τιμή του σωματικού βάρους αυξάνεται λόγω της αυξημένης κατακράτησης υγρών και εμφανίζεται μόνο στη ζυγαριά. Για αυτόν το λόγο λοιπόν πρέπει να ακολουθείται αυστηρά ισορροπημένη διατροφή για να αποφευχθούν συμπτώματα υπογλυκαιμίας, αναιμίας και υποθρεψίας (το ελάχιστο ποσό τροφής που καταναλώνει ένας οργανισμός, σε σημείο να πεινά και να εμφανίζει λιποθυμικά επεισόδια) του οργανισμού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ
1. Άφθονα φρούτα και λαχανικά, λόγω της αποβολής του πλεονάζοντος υγρού.
2. Κόκκινο κρέας και τροφές πλούσιες σε σίδηρο προς αποφυγή των συμπτωμάτων της αναιμίας.
3. Τροφές με υψηλή βιολογική αξία, σε συνδυασμό με πρωτεϊνη και υδατάνθρακες, (π.χ όσπρια με ρύζι, κρέας με ψωμί, γαλακτοκομικά με ψωμί) ώστε να προστατεύεται η μυϊκή μάζα και να μην επέλθει ο καταβολισμός (όταν ο οργανισμός αυξάνει τη δραστήριότητα του να παραγάγει ενέργεια για να μην ατροφήσουν οι μύες του).
4. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (π .χ πορτοκάλι, πιπεριά, ακτινίδο, φράουλες, μπρόκολο, κουνουπίδι), ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του σιδήρου.
5. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη Β12 (π.χ συκώτι, βόειο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγό, γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά, εμπλουτισμένα δημητριακά).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ
1. Αλατισμένες και κορεσμένες λιπαρές τροφές (τηγανητά, προϊόντα fast food, burger, τυποποιημένα προϊόντα οπως κρουασάν, σοκολάτες) καθώς επίσης και αναψυκτικά, για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών.
2. Καφέ, τσάι. Προκαλούν έντονη διούρηση και πιθανόν να απορρυθμίσουν την ηλεκτρολυτική ισορροπία του σώματος ή να εμφανίσουν υπογλυκαιμικά επεισόδια.
3. Τον συνδυασμό γαλακτοκομικών με κρέας
, ώστε να αποφευχθεί και η μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου.

Σημαντικό tip:
Μην ζυγίζεσαι κατά τη διάρκεια της περιόδου ούτε 3 μέρες πριν και μετά τη λήξη της.

Επιμέλεια: Δέσποινα Θεοδωροπούλου

© 2024 tlife.gr