Site icon TLIFE

Πόνοι περιόδου: Ποιες τροφές σε βοηθούν να νιώσεις καλύτερα; Plus: ένα πλάνο διατροφής!

Πόνοι περιόδου. Αν ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που παράλληλα με την απεριόριστη βουλιμία που μας πιάνει βασανίζονται κι από πόνους, κουλουριάζονται στο κρεβάτι, καταπίνουν αμέτρητα παυσίπονα, σου έχουμε τη λύση.
Και το βασικό σου όπλο σε αυτό είναι η διατροφή. Πρώτον, για να μην πάρεις κιλά -λόγω της βουλιμίας που λέγαμε, δεύτερον, να μην ανέβει η ζυγαριά λόγω της κατακράτησης που προκαλούν και τα παυσίπονα και τρίτον και σημαντικότερον να απαλλαγείς από τους αφόρητους πόνους.

Υπάρχουν λοιπόν κάποιες τροφές που όπως έχει αποδειχτεί από έρευνες, μειώνουν τους πόνους περιόδου και τιθασσεύουν τη λαχτάρα σου για junk food ή γλυκό. Η ιατρός και διαιτολόγος Βασιλάκου Δέσποινα μας εξηγεί τα πάντα και μας δίνει και ένα ενδεικτικό μενού διατροφής

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ PMS

Παραδοσιακά το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο (PMS) ορίζεται ως το σύνολο των ψυχολογικών, σωματικών και συναισθηματικών διαταραχών που συμβαίνουν σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας 7-10 μέρες πριν την έμμηνο ρύση.

ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ
Ως συνήθη συμπτώματα αναφέρονται η συναισθηματική αστάθεια, αύξηση της όρεξης, τάση για κατανάλωση υδατανθράκων, ιδιαίτερα ότι περιέχει σοκολάτα και αίσθημα τάσης (πρήξιμο). Οι τελευταίες έρευνες όμως αντικρούουν τα παλαιότερα δεδομένα και υποστηρίζουν πως μόνο το 2-5% των γυναικών υποφέρουν πραγματικά από το PMS, το οποίο εμφανίζεται με κοιλιακό μετεωρισμό (φούσκωμα), κοιλιακές κράμπες, ακμή, πονοκέφαλο, κούραση, αϋπνία, αγχώδη διαταραχή, ευερεθιστότητα, διαταραχές της λίμπιντο και ενίοτε αλλεργικές εκδηλώσεις. Το διαχωρίζουν δε πλήρως από τα κοινά συμπτώματα που αναφέρουν οι περισσότερες γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση.

ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ
-Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί. Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα, οι προσταγλανδίνες (ορμόνες) επηρεάζονται από τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία και ευθύνονται για αυτούς τους αφόρητους πόνους της περιόδου. Οπότε μια διατροφή βασισμένη σε φυτικές ίνες, λαχανικά και χόρτα και κυρίως χαμηλή σε λιπαρά, μειώνει τη συγκέντρωση των οιστρογόνων, μιας και αυτά αυξάνονται μέσω της κατανάλωσης λιπαρών τροφών ενώ ταυτόχρονα μειώνει και την παραγωγή προσταγλανδίνης. Έτσι αυτόματα μειώνεται και ο πόνος που νιώθουμε στην κάτω κοιλιακή χώρα από την περίοδο.

-Η αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και μάλιστα ζάχαρης και σοκολάτας αυξάνουν τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο και απομακρύνουν το αίσθημα του θυμού, της θλίψης και γενικά τη συναισθηματική αστάθεια που βιώνει το άτομο πριν την έμμηνο ρύση. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (πολύσπορο ψωμί, αναποφλοίωτο ρύζι, μακαρόνια ολικής αλέσεως) βοηθούν στην σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος και συνεπώς στη μικρότερη «επιθυμία» για γλυκά.

-Το ασβέστιο περιορίζει τις μεταπτώσεις στη διάθεση. Ένα επιπλέον ποτήρι γάλα ή γιαούρτι την ημέρα φαίνεται να ανακουφίζει από τις συναισθηματικές διαταραχές πριν ή και κατά τα διάρκεια της περιόδου.

-Για την αποφυγή της απώλειας υπερβολικής ποσότητας αίματος, συνίσταται η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε μαγγάνιο, όπως είναι ο ανανάς, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί καθώς και το τσάι.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ
-Μικρά και τακτά γεύματα είναι το μυστικό για να καλυφθούν οι μεταβολικές ανάγκες και να υπερνικηθεί η αυξημένη όρεξη.
-Η μειωμένη κατανάλωση αλατιού βοηθά τον οργανισμό να υπερνικήσει την αυξημένη ADH και κατά συνέπεια μειώνει τα οιδήματα.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

© 2024 tlife.gr