Προσπαθείς να χάσεις βάρος και αποφάσισες να το κάνεις με τη μέθοδο μέτρησης θερμίδων. Πόσες όμως πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά; Για ποιο λόγο ενώ δεν ξεπερνάς το όριο παραμένεις σταθερή στα κιλά σου; Ποιο είναι το λάθος που κάνεις;
Όποια κι αν είναι η απορία σου η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος είναι και πάλι εδώ για δώσει τις απαντήσεις και να σε βοηθήσει να πετύχεις το στόχο σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το ύψος και το επίπεδο δραστηριότητας.
Οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται 1.600–2.400 θερμίδες καθημερινά για να διατηρήσουν το βάρος τους ενώ οι περισσότεροι άνδρες κυμαίνονται στις 2.000–3.000 θερμίδες.
Ο περιορισμός του αριθμού των θερμίδων που τρώμε την ημέρα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους και αντιστοιχεί περίπου στη μείωση κατά 25% των συνολικών θερμιδικών αναγκών, που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στην πρόσληψη 500kcal λιγότερων από αυτές που χρειαζόμαστε για να συντηρηθούμε.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα, η απώλεια κιλών στηρίζεται στο θερμιδικό έλλειμμα: Ένα έλλειμμα θερμίδων εμφανίζεται όταν ένα άτομο καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από τη συνολική ημερήσια ενεργειακή του δαπάνη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Ωστόσο, η παρατεταμένη περίοδος σε αυτήν την κατάσταση ελλείμματος μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπου το σώμα σας συνηθίζει στη χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη, οδηγώντας σε μεταβολική «κόλλημα». Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό ανά τακτά διαστήματα να αναπροσαρμόζονται οι θερμίδες του διαιτολογίου με τη βοήθεια του ειδικού διαιτολόγου και να ενισχύεται η φυσική δραστηριότητα, που αποτελεί τον κύριο τρόπο βελτίωσης του μεταβολισμού.
Ποια είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που απαιτείται καθημερινά; Οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες από 1.200 θερμίδες ημερησίως, ενώ οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν λιγότερες από 1.500 την ημέρα.
Πιθανοί κίνδυνοι μέτρησης θερμίδων: Για ορισμένα άτομα, η μέτρηση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένα αρνητικά αποτελέσματα. Καταρχήν, το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό. Η ποσότητα των θερμίδων που καίει κάποιος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως το τι τρώμε, ο μεταβολισμός μας και η συνολική υγεία του εντέρου μας. Επιπλέον, όπως σημειώνει ένα άρθρο στο περιοδικό Open Heart, η συνεχής ενασχόληση με αυστηρές δίαιτες και η αυξομείωση βάρους, μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία και να οδηγήσει στην παθήσεων όπως η υπέρταση ή η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων και όχι στην ποσότητα, εξηγούν οι επιστήμονες είναι συχνά ένας καλύτερος τρόπος για τη μείωση της παχυσαρκίας. Πρόσφατη έρευνα έχει επίσης συνδέσει τη χρήση εφαρμογών παρακολούθησης θερμίδων με διατεραγμένες διατροφικές συμπεριφορές.
Έτσι, ο υπολογισμός θερμίδων είναι ένα εργαλείο της καθημερινής πρακτικής των επαγγελματιών διαιτολόγων, προκειμένου να σχεδιάσουν εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής ανάλογα με τον προσωπικό στόχο κάθε πελάτη.
Ο απλός καταναλωτής είναι σημαντικό να δίνει έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων, δηλαδή καθημερινά να τρώει από όλες τις ομάδες στη σωστή ποσότητα και συχνότητα, αποφεύγοντας την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες (γλυκά, σφολιάτες, junk food).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ