Site icon TLIFE

Πόσο λίπος πρέπει να έχεις και πόσο έχεις; Πώς θα το υπολογίσεις μέσα στην μπανιέρα σου;

Όταν μιλάς για βάρος, δίαιτα, γυμναστική, σωστή διατροφή, light φαγητά τότε ένα και μόνο πράγμα σε απασχολεί. Το λίπος στο σώμα σου! Ποιο όμως είναι το ποσοστό λίπους πρέπει να έχει μια γυναίκα για να θεωρείται φυσιολογικό; Πώς αλλάζει αυτός ο αριθμός ανάλογα με την ηλικία; Γιατί πρέπει να κάνεις ένα χαλαρωτικό μπάνιο στη γεμάτη νερό μπανιέρα σου για να υπολογίσεις το λίπος στο σώμα σου; Ποια είναι τα SOS βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις αν τελικά το λίπος σου είναι περισσότερο – ή και λιγότερο – από το φυσιολογικό; Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει όλες τις απαντήσεις….

ΠΟΣΟ ΛΙΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ;
Το ποσοστό λίπους καθορίζεται ως ποσοστό επί τοις εκατό, σε σχέση πάντα με το συνολικό σου βάρος. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως βρίσκεσαι στα κανονικά επίπεδα από πλευράς υγείας, αν το ποσοστό λίπους είναι μεταξύ 12% και 30%. Το ιδανικό βέβαια είναι το λίπος στο ανθρώπινο σώμα να κυμαίνεται από 19 έως 22%. Κι αν αυτό σου ακούγεται αγχωτικό, ένας ρεαλιστικός στόχος σύμφωνα πάντα με τον διαιτολόγο μπορεί να είναι ένα ποσοστό μεταξύ του 20 και 25%.

Δες στον πίνακα παρακάτω το ιδανικό ποσοστό λίπους που πρέπει να έχει μια γυναίκα, ανάλογα με την ηλικία της σύφωνα με τη Διεθνή βιβλιογραφία περί διατροφής:

ΠΩΣ ΘΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙΣ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ;
Πόσο καλή είσαι στην ιστορία και τη φυσική; Τώρα θα μου πεις τι σχέση έχει αυτό με τον αιώνια βραχνά του λίπους; Απόλυτη! Θυμάσαι τον Αρχιμήδη και το “Εύρηκα, Εύρηκα”; Η πιο απλή και πρακτική μέθοδος να υπολογίσεις το λίπος σου χωρίς όργανα βασίζεται στη λογική της «Αρχής του Αρχιμήδη».

“Με την μέθοδο της υδροστατικής, της εμβύθισης δηλαδή του σώματος σε μία μπανιέρα και υπολογίζοντας το νερό που θα εκτοπιστεί, μπορούμε να υπολογίσουμε πολύ απλά, το σωματικό μας λίπος” εξηγεί ο Δημ.ητρης Γρηγοράκης.

Κάνε το πείραμα… Πριν ή μετά από ένα χαλαρωτικό μπάνιο στην μπανιέρα σου, δοκίμασε να βρεις και το ποσοστό λίπους σου, ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Γέμισε τη μπανιέρα με νερό ως ένα συγκεκριμένο σημείο. Φρόντισε σημειώσει τη στάθμη του νερού πριν μπεις κι εσύ μέσα

– Στη συνέχεια μπες στη μπανιέρα και σημείωσε πάλι τη στάθμη του νερού, η οποία έχει ανέβει εξαιτίας του σώματός σου.

Βγες από την μπανιέρα και συμπλήρωσε με νερό ώσπου η στάθμη του να φτάσει στο σημείο που ήταν, όταν ήσουν κι εσύ βυθισμένη σε αυτή. Μην ξεχάσεις να μετρήσεις με ακρίβεια το νερό που προσέθεσες.

– Το νερό που προσέθεσες είναι ακριβώς το λίπος του σώματός σου σε λίτρα. Πολλαπλασίασε τον αριθμό αυτό με το 100, διαίρεσέ τον με το βάρος σου και έχεις (με σχετική ακρίβεια) το ποσοστό λίπους στο σώμα σου.

Σου φαίνεται όλο αυτό πολύπλοκο; Τότε μπορείς πολύ απλά να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό. Ο Δημήτρης Γργοράκης μας δίνει τις πιο συνηθισμένες από τις σύγχρονες μεθόδους λιπομέτρησης.

1. Άθροιση των δερματοπτυχομετρήσεων του δικέφαλου, τρικέφαλου, λαγόνιου και υποωμοπλάτιου (απαιτείται ειδικό όργανο: δερματοπτυχόμετρο)

2. Φωτομέτρηση του τρικέφαλου

3. Βιοηλεκτρική αντίσταση (απαιτούνται ειδικοί λιπομετρητές) &

4. Η πιο αξιόπιστη μέθοδος, ονομάζεται DEXA εφαρμόζεται μόνο σε προηγμένα διαγνωστικά κέντρα και βασίζεται στις ακτίνες Χ.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ;
Συνήθως το υψηλό σωματικό λίπος συνδυάζεται και με υψηλό Δείκτη Σωματικής Μάζας, δηλαδή παραπάνω κιλά.. Ταυτόχρονα, αυξάνεται ο κίνδυνος για υψηλά επίπεδα σακχάρου, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, και ολικών λιπιδίων αίματος και κατ’ επέκταση αποτελούν ομάδα υψηλού κίνδυνου. Από την άλλη, όπως έχουμε ξαναπεί, το λίπος είναι απαραίτητο και αυτό σημαίνει πως και το πολύ χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους είναι επίσης επικίνδυνο για την υγεία.

Ο Κλινικός Διαιτολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης σου δίνει βασικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις ανάλογα με το αν το σωματικό λίπος είναι υψηλό ή χαμηλό:

Αν το σωματικό λίπος είναι υψηλό: Η παχυσαρκία έχει κάνει την εμφάνισή της και ο στόχος πρέπει να είναι η μείωση κατά 300 με 500 των προσλαμβανομένων θερμίδων/ημερησίως που μας προσδιορίζουν οι θερμιδικές μας απαιτήσεις. Ταυτόχρονα η φυσική μας δραστηριότητα θα πρέπει να είναι αυξημένη.

Αν το σωματικό λίπος είναι χαμηλό: Αυτό μπορεί να σημαίνει διακοπή της περιόδου – εμμηνόρροιας για τις γυναίκες και αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση οστεοπόρωσης. Στην περίπτωση αυτή, το διαιτολόγιο θα πρέπει να είναι ισορροπημένο, παρέχοντας επαρκή ποσότητα θερμίδων και ταυτόχρονα να έχουμε μέτρια φυσική δραστηριότητα έτσι ώστε η αύξηση του ποσοστού λίπους να γίνει με ομαλό ρυθμό.

© 2024 tlife.gr