Μήπως ανήκεις κι εσύ στην κατηγορία εκείνων των γυναικών που δεν μπορούν να βρουν το “κουμπί” της όρεξής τους; Οι ειδικοί αναφέρουν πως πρόκειται για το πιο συνηθισμένο πρόβλημα της εποχής, εκείνο που κάνει τη δίαιτα να “πηγαίνει περίπατο” κι εσένα να πέφτεις με μανία σε κάθε τι ανθυγιεινό.
Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Αθανασιάδης εξηγεί πως με τη βοήθεια του γλυκαιμικού δείκτη στις τροφές θα μπορέσεις να πάρεις και πάλι τον έλεγχο της όρεξής σου και να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο και σωστό τρόπο διατροφής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Γιατί νιώθεις έντονη την επιθυμία για κάτι παχυντικό
Σκέψου για παράδειγμα μια ώρα της ημέρας που αισθάνεσαι έντονη υπογλυκαιμία. Έχεις ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; “Συνήθως υπαίτιες για αυτή την αντίδραση του οργανισμού είναι κάποιες τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που διαταράσσουν την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα μας και όχι ο οργανισμός μας που μπορεί να νομίζουμε ότι μόνο σε ‘εμάς’ προκαλεί αυτή την αίσθηση υπογλυκαιμίας” εξηγεί ο διαιτολόγος. Τέρμα λοιπόν οι δικαιολογίες πως είναι στο… DNA σου ή πως για όλα φταίει το σώμα σου ή όποια άλλη δικαιολογία για να παρηγορηθείς όταν κάνεις κάποια ατασθαλία.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Τώρα που ξέρεις πως υπαίτιες για την… αδυναμία σου είναι κάποιες τροφές, ο κ. Αθανασιάδης μας εξηγεί τι είναι ακριβώς και τι κάνει ο γλυκαιμικός δείκτης! “Ο γλυκαιμικός δείκτης μας δείχνει το πόσο αυξάνεται το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα δύο με τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου, έχοντας σαν βάση αναφοράς την γλυκόζη. Το εύρος του ΓΔ είναι από το 10 μέχρι 100, με την θέση στη μέγιστη τιμή να την καταλαμβάνει η ζάχαρη. Το 100 δηλαδή. Φυσικά μετρήσιμες είναι μόνο οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες”!
Για να έχεις μια εικόνα δες τον πίνακα που ακολουθεί το γλυκαιμικό δείκτη σε μερικά από τα πιο βασικά τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναφέροντας τις κατηγορίες του ΓΔ, παρατηρούμε ότι τα τρόφιμα με σύνθετους υδατάνθρακες κατέχουν την ιδανική θέση (χαμηλός-μέτριος ΓΔ). Αυτό οφείλεται στο ότι είναι αργά βιοδιασπώμενοι που σημαίνει ότι παρέχουν αργά και σταθέρα ενέργεια στον οργανισμό μας, και έτσι διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Τι παθαίνει όμως το σώμα όταν του δίνεις τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη;
Ο διαιτολόγος μας δίνει με ένα παράδειγμα το τι συμβαίνει στο σώμα κάθε φορά που καταναλώνουμε μια τροφή με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. “Φανταστείτε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σαν μια ευθεία γραμμή. Καταναλώνοντας ένα τρόφιμο με ΥΓΔ τα επίπεδα διαταράσσονται δημιουργώντας με μεγάλη άνοδο που ακολουθείται από μία απότομη κάθοδο, ρίχνοντας τα επίπεδα σακχάρου κάτω του φυσιολογικού και προκαλώντας έτσι τη λεγόμενη… ‘υπογλυκαιμία’.” Να γιατί κάθε φορά που τρως κάτι παχυντικό (και συνάμα με υψηλό ΓΔ), αισθάνεσαι γρήγορα και πάλι πείνα ή λιγούρα για κάτι αντίστοιχο.
Τι μπορείς να κάνεις;
Τώρα όμως ξέρεις! Και με τη βοήθεια του κ. Αθανασιάδη μπορείς να αλλάξεις κάποιες μικρές συνήθειες στην καθημερινότητά σου που όμως θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σου.
– Γίνε καλύτερη μαγείρισσα! “Όσο πιο πολύ επεξεργαζόμαστε ένα τρόφιμο τόσο περισσότερο ανεβαίνει ο γλυκαιμικός δείκτης.. Για παράδειγμα η αλ-ντέντε μορφή των μακαρονιών και η βραστή πατάτα έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα παραβρασμένα μακαρόνια και τον πουρέ πατάτας αντίστοιχα! Οπότε όσο περισσότερο μαγειρεύουμε, τεμαχίζουμε και γενικά επεξεργαζόμαστε ένα τρόφιμο τόσο πιο πολύ θα αυξάνεται ο ΓΔ”
– Διάλεξε ώριμα, αλλά όχι παραγινωμένα φρούτα! Σκέφτηκες ποτέ πως η λιγούρα σου μπορεί να οφείλεται σε ένα αθώο (και καθ’ όλα θρεπτικό και ευεργετικό) φρουτάκι; “Όσο πιο ώριμο είναι ένα φρούτο τόσο υψηλότερο ΓΔ έχει! Αν θέλετε δοκιμάστε το κιόλας! Ένα εύκολο και απλό παράδειγμα είναι η μπανάνα. Όσο πιο ‘μαυρισμένη είναι τόσο πιο γλυκιά είναι και άρα έχει υψηλότερο ΓΔ”!
– Επίμεινε στα πολλά και μικρά γεύματα: Βάλε λοιπόν την παράμετρο γλυκαιμικός δείκτης στα τρόφιμα που επιλέγεις, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο τα μαγειρεύεις ή τα καταναλώνεις! Συνδύασε αυτή σου την… στρατηγική με 4 με 5 γεύματα την ημέρα και θα έχεις σίγουρα καλύτερο έλεγχο στην όρεξη, αλλά και το σημείο όπου θα αισθάνεσαι χορτάτη.
– Μην αποκλείεις τρόφιμα από το μενού! Διαβάζοντας τα παραπάνω, ίσως σκεφτείς πως καλό θα ήταν να μην τρως καθόλου τροφές με υψηλό ΓΔ για να αποφύγεις τις λιγούρες. Η λύση όμως δεν είναι στον αποκλεισμό, αλλά στο σωστό συνδυασμό. “Κι όμως υπάρχει τρόπος που μπορούμε να απολαύσουμε τις περισσότερες μορφές τροφίμων. Αυτό είναι εφικτό μέσω των συνδυασμών τροφών. Αν καταναλώσουμε ένα τρόφιμο Υ.ΓΔ με ένα τρόφιμο Χ.ΓΔ, προκαλούμε εμμέσως μια καλύτερη ισορροπία στο σάκχαρο του αίματος μας, αντί να τρώγαμε σκέτο το τρόφιμο Υ.ΓΔ” τονίζει ο κ. Αθανασιάδης.
“Ο ΓΔ είναι ένα τρομερό εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να σταθεροποιήσουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πέρα απο τον μετριασμό της όρεξης και την απώλεια βάρους, να μειωθούν πολύ οι στιγμές που έχουμε ατονία μέσα στην ημέρα”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ