Σε κάθε διαιτολόγιο παρατηρείς πως προτείνονται προϊοντα ολικής άλεσης. Οι διαιτολόγοι επιμένουν πως όσο περισσότερα τέτοια τρόφιμα καταναλώνεις τόσο καλύτερα λειτουργεί ο οργανισμός σου. Εκτός όλων των άλλων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ολικής άλεσης και δίαιτα
Από ότι φαίνεται το ψωμί, τα κράκερ και όλα εκείνα τα προϊόντα που αντικαθιστούν το επεξεργασμένο αλεύρι με ολικής άλεσης δίνουν πιο γρήγορα την αίσθηση πως είσαι χορτάτη και έτσι συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων παχυσαρκίας. “Συγκεκριμένα, το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. ” σημειώνει η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη.
Με απλά λόγια ένα μενού πλούσιο σε τρόφιμα ολικής άλεσης, μπορεί σύμφωνα με την κα. Καπώλη να βοηθήσει στα παρακάτω:
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (που είναι το βάρος διαιρεμένο με το ύψος στο τετράγωνο) είναι μια βασική ένδειξη για να γνωρίζει κανείς αν το βάρος του είναι το ιδανικό. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που έγινε στην Ελλάδα “εκτός από την κατανάλωση πρωινού, είναι πολύ σημαντικό και το είδος του πρωινού που πρέπει να καταναλώνεται καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τον Δείκτη Μάζας Σώματος”. Σύμφωνα πάντα με την έρευνα που έγινε σε εφήβους το 2004-2005, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια που τα κατανάλωναν είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να παχύνουν στο μέλλον.
Του Λευτέρη Σαββίδη
Με την πολύτιμη συνεργασία της Κλινικής Διαιτολόγου Διατροφολόγου Γεωργία Καπώλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ