Προετοιμάζεσαι για διακοπές στο αγαπημένο σου ελληνικό νησί ή πιο μακριά ίσως και εξωτικά. Οι αποσκευές σου θα γεμίσουν με τα ωραιότερα και πιο ανάλαφρα ρούχα καθώς και τα απαραίτητα beauty προϊόντα. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που πρέπει να έχεις μαζί σου. Τα προβιοτικά σου. Κι αν αναρωτιέσαι για ποιο λόγο, η Δέσποινα Κούτρα Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc θα σου εξηγήσει τα πάντα.
Πρέπει να παίρνετε προβιοτικά ενώ ταξιδεύετε;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το ταξίδι σε έναν νέο προορισμό μπορεί να είναι μια συναρπαστική εμπειρία. Ωστόσο, σημαίνει επίσης διαφορετικό φαγητό, διαφορετικό νερό, διαφορετικές ζώνες ώρας και σίγουρα ένα πολύ διαφορετικό κλίμα. Όλα αυτά επιβαρύνουν το σώμα μας και συχνά οδηγούν σε προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Η τροφική δηλητηρίαση, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και η διάρροια των ταξιδιωτών (TD) είναι δύο τέτοιες καταστάσεις που μπορεί να μας κάνουν να αρρωστήσουμε στο ταξίδι μας.
Προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής: Ο σύμμαχος των καλοκαιρινών διακοπών
Τα προβιοτικά συμληρώματα διατροφής μπορούν να βοηθήσουν να αποφύγουμε αυτές τις δυσάρεστες πεπτικές διαταραχές και μπορούν έτσι να λειτουργήσουν προφυλακτικά στην υγεία του εντέρου κατά τις ημέρες του ταξιδιού. Περιέχουν φιλικά βακτήρια, τα περισσότερα από τα οποία υπάρχουν φυσικά στο έντερό μας. Αλληλεπιδρώντας με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου. Η λήψη προβιοτικών μπορεί έτσι να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και να επιτρέψει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Τα προβιοτικά είναι συνήθως ένα μείγμα διαφορετικών βακτηρίων, μεταξύ των οποίων τα Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces είναι τα πιο δημοφιλή. Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά είναι αποτελεσματικά σε τροφικές δηλητηριάσεις και διάρροια, ειδικά στη διάρροια των ταξιδιωτών. Μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology and Health, παρέχει στοιχεία υψηλής ποιότητας ότι τα προβιοτικά είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών (TD). Τα προβιοτικά είναι ασφαλή για χρήση σε βρέφη και παιδιά. Η διαθεσιμότητά τους σε ποικίλες μορφές, όπως πόσιμα, κάψουλες και ψεκασμοί καθιστούν εύκολη τη χορήγηση τους και σε μικρά παιδιά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρειάζεστε πραγματικά τα ταξιδιωτικά προβιοτικά;
Αν σας φαίνεται περίεργο να παίρνετε ένα προβιοτικό μόνο για ταξίδια, σκεφτείτε πόσο μπορεί να καταπονείται το έντερο σας σε ένα ταξίδι αφού, αλλάζετε τις διατροφικές σας συνήθειες, δοκιμάζετε άγνωστα τρόφιμα και πίνετε νερό από διαφορετικές πηγές. Επίσης, είναι πιθανό να τρώτε περισσότερα λιπαρά και επεξεργασμένα τρόφιμα και λιγότερες φυτικές ίνες από ό,τι θα καταναλώνατε στο σπίτι. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και το άγχος του ταξιδιού, ακόμα κι αν κατευθύνεστε σε έναν προορισμό για διακοπές και χαλάρωση, θα πρέπει να σχεδιάσετε και να ετοιμάσετε πράγματα πριν ακόμη φτάσετε στον προορισμό σας. Περνάτε πολύ χρόνο καθισμένοι σε αυτοκίνητα, λεωφορεία και αεροπλάνα αντί να κινείστε και κατά τη διάρκεια όλων αυτών, μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό για να μείνετε ενυδατωμένοι. Όλοι οι παραπάνω συνδυασμένοι παράγοντες μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο έντερο σας. Δεν είναι λίγες οι μελέτες οι οποίες αναφέρουν τη διάρροια ως το πιο κοινό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ταξιδιώτες. Ανάλογα με τον προορισμό και την εποχή του χρόνου, η διάρροια μπορεί να επηρεάσει μεταξύ 30% και 70% των ταξιδιωτών. Τα μολυσμένα τρόφιμα και νερό είναι οι πιο κοινές αιτίες, αν και μπορεί επίσης να αρρωστήσετε από την κατανάλωση τροφών που δεν ανέχεται καλά το σώμα σας. Από την άλλη πλευρά κάποιοι άνθρωποι έχουν το αντίθετο πρόβλημα και έχουν δυσκοιλιότητα όταν ταξιδεύουν κάτι που οφείλεται συχνότερα στην κατανάλωση πολύ λίγου νερού ή πολύ αλκοόλ. Το jet lag από τα συχνά ταξίδια μπορεί να είναι επίσης επιβαρυντικό για την υγεία του εντέρου. Τέλος, όταν ο ύπνος σας διαταράσσεται, μπορεί να επηρεάσει την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου και τη μικροβιακή ισορροπία, με αποτέλεσμα δυσβίωση που καθιστά πιο δύσκολη την επιστροφή στις συνήθειες ύπνου μετά το ταξίδι.
Πώς μας βοηθούν τα προβιοτικά όταν ταξιδεύουμε;
- Τα προβιοτικά κρατούν μακριά τη δυσκοιλιότητα.
- Τα προβιοτικά σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα πάνω από το βλεννογόνο της εντερικής οδού και προστατεύουν από την είσοδο οποιουδήποτε παθογόνου βακτηρίου στο σώμα μέσω της τροφής ή του νερού.
Πότε πρέπει να παίρνει κανείς προβιοτικά;
Τα προβιοτικά πρέπει να τα ξεκινήσουμε τουλάχιστον 1-2 εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη των χρήσιμων βακτηρίων στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, θα βελτιστοποιήσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και θα συμβάλει στη διασφάλιση καλής υγείας ενώ ταξιδεύουμε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνουμε το προβιοτικό καθόλη τη διάρκεια του ταξιδιού ενώ, θα πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή στο σπίτι από το ταξίδι.
Ποια προβιοτικά είναι πιο κατάλληλα για να αποφύγουμε τη δυσκοιλιότητα στα ταξίδια;
Τα ακόλουθα σημεία είναι εκείνα που πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την επιλογή του κατάλληλου προβιοτικού για το ταξίδι σας:
- Τα προβιοτικά που χρειάζονται ψύξη μπορεί να μην είναι φιλικά προς το ταξίδι.
- Η ημερομηνία λήξης των προβιοτικών θα πρέπει πάντα να ελέγχεται, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν βιώσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού.
- Η CFU ή η μονάδα σχηματισμού αποικιών θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη πριν από την επιλογή του κατάλληλου προβιοτικού. Για ταξίδια, γενικά συνιστώνται προβιοτικά με CFU 30 δισεκατομμύρια.
- Θα πρέπει να επιλέγονται προβιοτικά με διαφορετικά είδη, όπως ένα σκεύασμα που περιέχει Lactobacillus και Bifidobacterium.
Πώς να επιλέξουμε τα καλύτερα προβιοτικά για να αποφύγουμε τη διάρροια στα ταξίδια
Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να μας βοηθήσει να αποφύγουμε τα δυσάρεστα πεπτικά προβλήματα κατά τις καλοκαρινές εξορμήσεις. Καλό είναι να προμηθευτούμε ένα προϊόν που περιέχει ένα ή περισσότερα από αυτά τα συγκεκριμένα προβιοτικά στελέχη που αποδεικνύεται ότι αποτρέπουν τη διάρροια των ταξιδιωτών:
- Saccharomyces boulardii
- Bifidobacterium breve
- Bifidobacterium lactis
- Lactobacillus casei υποείδος bulgaricus
- Lactobacillus fermentum
- Lactobacillus rhamnosus GG
- Streptococcus thermophilus
- Ένας συνδυασμός Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium bifidum
Επιπλέον οδηγίες για να διαφυλάξουμε την υγεία του εντέρου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.
Η εξισορρόπηση του εντέρου στη ζέστη του καλοκαιριού βασίζεται στην κατανάλωση των σωστών τροφών και πιθανώς στην προσθήκη ενός προβιοτικού συμπληρώματος στην καθημερινή σας διατροφή.
Ειδικότερα είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία του εντέρου μας.
- Πίνουμε άφθονο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια φτιαγμένα με νερό βρύσης.
- Καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως.
- Αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση των επεξεργασμένων τροφίμων, τα τηγανητά και το αλκοόλ, που μπορεί να διαταράξουν το μικροβίωμα.
- Αποφεύγουμε τους μπουφέδες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και εκδηλώσεις. Αυτά τα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κάποια γαστρεντερική διαταραχή.
- Πλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε ο,τιδήποτε.
- Ασκούμαστε καθημερινά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για να διατηρήσουμε την ομαλή κινητικότητα του εντέρου.
Συνεπώς, η λήψη ενός προβιοτικού συμπληρώματος διατροφής ως μέρος των καλοκαιρινών διακοπών, μπορεί να διαφυλάξει την υγεία του εντέρου, ώστε να απολαύσουμε τις διακοπές χωρίς δυσάρεστα προβλήματα.
ΣΕ ΒΟΧ Όταν λέμε προβιοτικά εννοούμε τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά συστατικά, δηλαδή ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς αντίστοιχους με αυτούς που αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έχουν την ιδιότητα να επιβιώνουν κατά την πέψη και να περνούν στο έντερο αποκαθιστώντας τη χλωρίδα του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ