Ψαροταβέρνες και αδυνάτισμα: Τα λάθη, tips για να προστατέψεις τα κιλά σου και οι θερμίδες των πιάτων

Για κάποιες είναι απλά ένα ΣΚ, ενώ για κάποιες άλλες είναι ένα τριήμερο! Το κοινό μεταξύ μας είναι ότι οι περισσότερες θα πάμε για μπάνιο στην παραλία (επιτέλους), θα απολαύσουμε την παρέα των φίλων μας και φυσικά θα καταλήξουμε στο πιο κοντινό ταβερνάκι να τρώμε μανιωδώς ό,τι στερηθήκαμε όλη την υπόλοιπη μέρα. Να το πρώτο λάθος που κάνουμε! Αυτήν τη φορά, λοιπόν, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλιεώ Δημητριάδου, μας αναλύει τα 10 λάθη που κάνουμε στις ταβέρνες τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να μας κοστίσουν πολλές θερμίδες.

Εκτός από αυτό όμως, θα βρεις και μερικά tips για να απολαύσεις το φαγητό εκτός σπιτιού χωρίς να χαλάσεις τη δίαιτά σου, τις θερμίδες που έχουν τα πιο “διάσημα” πιάτα στο καλοκαιρινό τραπέζι, καθώς και μερικές εναλλακτικές για να προστατευτείς όσο μπορείς από τη θερμιδική βόμβα.

Τσέκαρε λοιπόν και έχε αυτό το θέμα σαν οδηγό όταν θα αποφασίσεις να επισκεφτείς μια παραθαλάσσια ταβέρνα…

10 διατροφικά λάθη που κάνουμε στις ταβέρνες:

  1. Πηγαίνεις πεινασμένη και παραγγέλνεις “εν βρασμώ”, με αποτέλεσμα να καταλήγεις να έχεις στο τραπέζι σου περισσότερα από ό,τι θα έπρεπε να καταναλώσεις.
  2. Μέχρι να έρθει το κυρίως φαγητό τρως από το ψωμί. Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να ζητήσεις να μη σου φέρουν καθόλου ή να σου το φέρουν μαζί με το γεύμα.
  3. Δε σερβίρεις στο πιάτο σου, αλλά τσιμπολογάς με αποτέλεσμα να μην μπορείς να υπολογίσεις το πόσο τρως.
  4. Δεν αφήνεις το πιρούνι όση ώρα βρίσκεσαι εκεί. Καλό είναι όσο απολαμβάνεις την παρέα των φίλων σου, να μην κρατάς το πιρούνι γιατί ασυναίσθητα θα συνεχίζεις να τρως.
  5. Το παρακάνεις με το αλκοόλ. Αν είσαι επιρρεπής, μια λύση είναι να γεμίζεις το ποτήρι σου μόνο όταν έχει τελειώσει και όχι ενδιάμεσα για να έχεις τον έλεγχο. Ακόμη, ανάμεσα σε κάθε ποτήρι κρασί, φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.
  6. Η πλειοψηφία των εδεσμάτων που παραγγέλνεις είναι είτε τηγανητά είτε μαγειρευτά, με αποτέλεσμα το θερμιδικό άθροισμα να εκτοξεύεται.
  7. Συνεχίζεις να τρως ενώ έχεις χορτάσει, γιατί λυπάσαι να αφήσεις κάτι στα πιάτα.
  8. Τρως οτιδήποτε εκτός από σαλάτα. Οι φυτικές ίνες όμως, είναι αυτές που θα σε βοηθήσουν στον κορεσμό και θα μειώσουν το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.
  9. Κάνεις διάλειμμα και συνεχίζεις μετά. Το φαγητό είναι απόλαυση αλλά ο σκοπός δεν είναι να φας όσο περισσότερο μπορείς!
  10. Τρως και το γλυκό στο τέλος μόνο και μόνο επειδή στο έφεραν, χωρίς απαραίτητα να το απολαμβάνεις ή να είναι της επιλογής σου.

Tip για να αποφύγουμε τη θερμιδική βόμβα
Φροντίζουμε να μην μένουμε πολλές ώρες νηστικοί. Αν πεινάμε πολύ θα καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το γεύμα, προκειμένου να μας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό το μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την υπερφαγία.

Καλές εναλλακτικές είναι:

  • 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών & 1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα
  • 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
  • Αυγό με τυρί και ντομάτα σε μια μικρή αραβική πίτα

Έτσι, θα φτάσουμε χορτάτοι στο ταβερνάκι και θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές.

Οι θερμίδες των καλοκαιρινών γευμάτων στις ψαροταβέρνες
Η ποικιλία των θαλασσινών είναι μεγάλη και σχετικά ευνοϊκή για όσους προσέχουν το βάρος τους. Mε λίγη προσοχή θα φάτε καλά και δεν θα “φορτωθείτε” με θερμίδες.

Xταπόδι

Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Αντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.

  • Xταπόδι ψητό: 93 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Xταπόδι ξιδάτο: 250 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Xταπόδι κρασάτο: 287 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι: 419 θερμίδες (μία μερίδα)

Καλαμαράκια

Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.

  • Kαλαμαράκια ψητά: 75 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Kαλαμαράκια τηγανητά: 198 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 θερμίδες (μία μερίδα)

Θαλασσινά

Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Αποφύγετε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.

  • Mύδια βραστά: 133 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Mύδια τηγανητά: 250 θερμίδες (μία μερίδα)
  • Mύδια σαγανάκι: 465 θερμίδες (μία μερίδα)

Ψάρια

Σε γενικές γραμμές αποφεύγετε τα τηγανητά ψάρια και προτιμάτε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164