Την περίοδο των γιορτών τα ποτά, τα φαγητά και τα ξενύχτια, μπορεί να μην έκλεισαν τα καλύτερα τα σπίτια, αλλά σίγουρα “φόρτωσαν” το σώμα μας με τοξίνες, λίπη και όλα αυτά, τέλος πάντων, που αποφεύγαμε όταν κάναμε δίαιτα. Αφού, λοιπόν, σου είχα προτείνει ΕΔΩ τις ιδανικές τροφές για αποτοξίνωση, αποφάσισα να λάβω πιο δραστικά μέτρα. Με τη βοήθεια της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, Αλεξάνδρας Γκατζίεβα, είπα να σου προσφέρω τις χρήσιμες πληροφορίες της ειδικού που αφορούν στο ιδανικό detox και που μπορείς να κάνεις μια μέρα πριν για να προετοιμαστείς και μια μέρα μετά το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν -για να μαζέψεις τα “σπασμένα”. Συγκεκριμένα, παρακάτω θα βρεις τι πρέπει να κάνεις, τι να αποφύγεις, καθώς και κάποιες detox συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις και που θα βοηθήσουν το στόχο σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οπότε, αυτό που κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε το σώμα μας για το γιορτινό τραπέζι και έπειτα να το “καθαρίσουμε” από τις συνειδητές ή ασυνείδητες ατασθαλίες που κάναμε…
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
1. Άφθονα υγρά (νερό, χυμούς, αφεψήματα). Η ενυδάτωση είναι το πρώτο βήμα για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς αυξάνεται η διούρηση και η εφίδρωση. Αφεψήματα βοτάνων, όπως το τίλιο, το τσάι του βουνού, η λουίζα και η τσουκνίδα, ενισχύουν όλα τα παραπάνω. Επιπλέον, τα ροφήματα χαμομηλιού και μέντας, χαλαρώνουν τους μυς του εντέρου και αυξάνουν τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών, ανακουφίζοντας έτσι από τον τυμπανισμό και τις καούρες, οι οποίες μας βασανίζουν μετά τα γιορτινά τραπέζια!
2. Διαιτολόγιο φτωχό σε ζωικά λίπη, πλούσιο σε δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες, ενισχύοντας τη λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, οι τροφές αυτές σε συνδυασμό με τα υγρά καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Το έντερο είναι ένα από τα βασικά όργανα στη διαδικασία της απομάκρυνσης των αποβλήτων του σώματος και πρέπει να λειτουργεί τέλεια.
3. Μην ξεχνάς την αερόβια άσκηση, όπως, περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι.
*Δώσε προσοχή!
Σε περιπτώσεις δυσπεψίας καλό θα ήταν να τηρούνται μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μη μένεις νηστική πολλές ώρες, καθώς η έκκριση γαστρικών υγρών σε άδειο στομάχι εντείνει τα συμπτώματα δυσπεψίας και προκαλεί φούσκωμα Για το πρήξιμο του στομαχιού δοκίμασε μαστίχα Χίου η οποία λειτουργεί καταπραϋντικά.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
1. Τα “κακά” λιπαρά: Τα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται σε προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ βούτυρο), μπορούν να βλάψουν το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να φράξουν τους πόρους του δέρματος. Τα τρανς λιπαρά, τα οποία περιέχονται σε επεξεργασμένες τροφές, όπως τα τσιπς, τα ντόνατς, οι σφολιάτες και τα κρουασάν, είναι υδρογονωμένα φυτικά λίπη που ανεβάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνουν επικίνδυνα τις πιθανότητες καρδιαγγειακών νόσων.
Ωστόσο, υπάρχουν και “καλά” λιπαρά, τα οποία βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς, στο αβοκάντο στις ελιές, στη μαλακή μαργαρίνη και στα ψάρια, τα οποία ενισχύουν τη λειτουργία του οργανισμού και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας!
2. Τη ζάχαρη: Όταν τροφοδοτούμε το σώμα με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, προκαλούμε μια χημική διεργασία που επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Επιπλέον, η ζάχαρη συνδέεται με την υπερπαραγωγή ινσουλίνης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και σε διαβήτη. Είναι προτιμότερο να την αντικαταστήσεις με μέλι ή φυτικά γλυκαντικά (στέβια).
3. Το αλκοόλ: Αφυδατώνει το σώμα. Καλό είναι να προτιμάμε ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, αντί για ένα “σκληρό” ποτό, καθώς έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
4. Τα τυποποιημένα τρόφιμα: Τα συντηρητικά, τα πρόσθετα των τροφών και οι τεχνητές χρωστικές ουσίες αν και προστίθενται στις τροφές για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα ή να ενισχύσουν τη γεύση, τελικά κάνουν κακό στον οργανισμό. Η υπερβολική επεξεργασία μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών και μηδενίζει τη περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες.
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΟΥ
Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συνταγές, οι οποίες θα ενυδατώσουν τον οργανισμό σου, θα τον βοηθήσουν να απαλλαγεί από τις τοξίνες και θα σε ανακουφίσουν από οποιαδήποτε συμπτώματα δυσπεψίας, καούρας και hangover. Προφανώς, μπορείς να προτιμήσεις τις παρακάτω επιλογές, ώστε να “καθαρίσεις” το σώμα σου, μια μέρα πριν το γιορτινό τραπέζι…
Πρωινό γεύμα (συνταγή για 3 μερίδες)
Ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο θα βοηθήσει το πεπτικό σου σύστημα να ξεκινήσει να λειτουργεί και ταυτόχρονα θα σε ενυδατώσει.
ΥΛΙΚΑ
- 3/4 φλιτζάνι νερό
- 3/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
- 1 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως
- 1/2 κ.γ αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι αχλάδι, κομμένο σε κύβους
- 1/4 φλιτζάνι cranberries
- 1/2 κ.γ κανέλα
- 1/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1/4 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια κατσαρόλα πρόσθεσε το νερό και το χυμό μήλου και άφησέ τα να πάρουν μια βράση.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε τα δημητριακά και το αλάτι.
- Χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε 3 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
- Πρόσθεσε το αχλάδι, τα cranberries, την κανέλα και τη βανίλια, ανακατεύοντας απαλά και μαγείρεψε 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα δημητριακά.
- Τέλος, πρόσθεσε το γάλα.
Κυρίως γεύμα (συνταγή για 6 μερίδες)
Επέλεξε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως τα όσπρια. Παράλληλα, προσθέτοντας τσίλι στη συγκεκριμένη συνταγή έχεις έναν λιποδιαλύτη στο πιάτο σου.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 μέτρια ψιλοκομμένη κίτρινη πιπεριά
- 3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
- 2 φλιτζάνια φασόλια μαυρομάτικα, στραγγισμένα
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
- 1 ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 1 κ.γ σκόνη τσίλι
- 1/2 κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
- 1/4 κ.γ αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράσε τα φασόλια σε νερό για 30-40 λεπτά και στράγγιξέ τα.
- Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια, πρόσθεσε το κρεμμύδι και την πιπεριά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 5 λεπτά).
- Πρόσθεσε το σκόρδο και μαγείρεψε για ένα λεπτό.
- Έπειτα, πρόσθεσε τα φασόλια, το ζωμό, τις ντομάτες, το τσίλι, και τη ρίγανη.
- Σκέπασε την κατσαρόλα και σιγόβρασε για 10 λεπτά.
- Βράσε το φαγητό για ακόμα 10 λεπτά, χωρίς καπάκι.
- Πρόσθεσε το αλάτι και σέρβιρε το φαγητό ζεστό.
Κάτι γλυκό και light (συνταγή για 4 μερίδες)
Μετά το χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο τραπέζι τραπέζι, μπορεί να αναζητάς ακόμα περισσότερο τη γλυκιά γεύση. Η παρακάτω συνταγή θα ικανοποιήσει τη σου την επιθυμία, ενώ ταυτόχρονα είναι φτωχή σε λιπαρά και χοληστερόλη, σε αντίθεση με τα κοινά γλυκά.
ΥΛΙΚΑ
- 2 μεγάλα αχλάδια
- 2 κ.γ ζάχαρη
- 1/4 κ.γ κανέλα
- 1/4 φλιτζάνι cranberries ή διάφορα αποξηραμένα φρούτα
- 1/4 φλιτζάνι χυμό μήλου
- 1/2 φλιτζάνι παγωμένο γιαούρτι χαμηλών λιπαρών χωρισμένο στα 4
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθάρισε τα αχλάδια και κόψε τα στη μέση κατά μήκος.
- Αφαίρεσε τον πυρήνα και τους σπόρους.
- Τοποθέτησε τα αχλάδια, με τις κομμένες πλευρές επάνω, σε ένα γυάλινο πιάτο.
- Ανακάτεψε τη ζάχαρη με την κανέλα και πασπάλισε ομοιόμορφα τα αχλάδια.
- Πρόσθεσε τα cranberries στις κοιλότητες των αχλαδιών.
- Ρίξε το χυμό μήλου μέσα και γύρω από τα αχλάδια και κάλυψε το πιάτο χαλαρά με λαδόκολλα.
- Ψήσε τα σε φούρνο μικροκυμάτων 6-8 λεπτά ή μέχρι τα αχλάδια να είναι τρυφερά.
- Άφησε το πιάτο να κρυώσει 5 λεπτά.
- Χρησιμοποίησε μια μεγάλη τρυπητή κουτάλα για να μεταφέρεις τα αχλάδια σε πιάτα σερβιρίσματος.
- Περίχυσε τους χυμούς πάνω από τα αχλάδια και τα σέρβιρε με παγωμένο γιαούρτι.
Η συνταγή… του hangover (συνταγή για 4 μερίδες)
Τα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη, όπως το μέλι, βοηθούν το σώμα να κάψει οποιαδήποτε περίσσεια αλκοόλ στον οργανισμό. Επιπλέον, προσθέτουν μια γλυκιά γεύση στο ελαφρώς ξινό γιαούρτι και με τους ξηρούς καρπούς ο οργανισμός τροφοδοτείται με πρωτεΐνη και βιταμίνη Β6, που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του hangover.
ΥΛΙΚΑ
- 3 φλιτζάνια γιαούρτι 2%
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 4 κ.γ μέλι
- 4 μανταρίνια
- 1/4 φλιτζάνι αποφλοιωμένα, ανάλατα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακάτεψε το γιαούρτι και τη βανίλια σε ένα μπολ.
- Μοίρασε το 1/3 του γιαουρτιού σε 4 μικρά ποτήρια.
- Πρόσθεσε στο καθένα 1/2 κ.γ. μέλι, 5 φέτες μανταρινιού και 1/2 κ.σ. ξηρούς καρπούς
- Μοίρασε το υπόλοιπο γιαούρτι στα ποτήρια και πρόσθεσε στο καθένα 1/2 κ.γ. μέλι, 2 φέτες μανταρινιού και 1/2 κ.σ. ξηρούς καρπούς.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ