Ετοιμάζεσαι για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Έχεις γράψει τις συνταγές που θα φτιάξεις, έχεις φορέσει την ποδιά σου, έχεις βάλει όλα τα κατσαρολικά πάνω στον πάγκο κι έχεις πάρει θέση. Ναι, ξέρω ότι θέλεις να τους εντυπωσιάσεις όλους και να τους αφήσεις με το στόμα ανοιχτό με τις μαγειρικές σου ικανότητες. Και είμαι σίγουρη ότι θα τα πας πολύ καλά και ότι το τραπέζι σου θα είναι εντυπωσιακό. Μόνο που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια θερμιδική βόμβα και για σένα και για τους καλεσμένους σου. Όχι δεν φταις εσύ, αλλά τα γιορτινά τραπέζια έχουν πολλά λιπαρά και θερμίδες, που όχι μόνο μπορούν να αυξήσουν τα κιλά μας, αλλά είναι ικανά να μας διατηρήσουν φουσκωμένους για τις επόμενες τρεις μέρες. Φέτος όμως δεν θα συμβεί αυτό! Θα σου πρότεινα λοιπόν, να διαβάσεις τις συμβουλές του ειδικού που θα σου εξασφαλίσουν ένα νοστιμότατο μενού, σε γλιτώνουν όμως από πολλές περιττές θερμίδες. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Θαλής Παναγιώτου, σου έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κάνεις το γιορτινό τραπέζι σου σου το ίδιο γευστικό αλλά πολύ πιο light!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΣΟΥ ΠΙΟ LIGHT
–Χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη στη γιορτινή μαγειρική το παρθένο ελαιόλαδο.
–Απόφυγε τη χρήση βουτύρου. Το βούτυρο είναι πλούσιο σε λίπη (κυρίως σε κορεσμένα – κακά λιπαρά) και θερμίδες, με τα 100 γραμμάρια βουτύρου να περιέχουν 720 θερμίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
–Προτίμησε να κάνεις το μαρινάρισμα με κρασί, φρέσκο χυμό φρούτων ή λαχανικών και λιγότερα μπαχαρικά – καρυκεύματα.
–Διάλεξε κρέας από γαλοπούλα και κοτόπουλο, για την πιο εύκολη πέψη και λιγότερες θερμίδες.
–Αν τελικά προτιμήσεις το χοιρινό κρέας, πρόσθεσε μερικά αποξηραμένα δαμάσκηνα για νοστιμιά. Τα δαμάσκηνα πέρα από πολύ γευστικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Έχουν μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα και αποτελούν ασπίδα του οργανισμού από παθήσεις όπως καρδιοπάθεια αλλά έχουν και την ικανότητα να επιβραδύνουν τη γήρανση. Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν εξαπλάσια αντιοξειδωτική ικανότητα συγκριτικά με τα φρέσκα!
–Συνόδευσε το φαγητό σου με γλυκοπατάτα ή καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης. Γιατί όλα αυτά είναι καλές πηγές φυτικών ινών και καλών υδατανθράκων.
–Εάν το μενού σου περιλαμβάνει πατάτες καλύτερα να τις ψήσεις στο φούρνο σε ένα αλουμινόχαρτο παρά να τις τηγανίσεις.
–Μην βράσεις τα ζυμαρικά σε ζωικό λίπος. Το ζωικό λίπος είναι και το βούτυρο, οπότε καλύτερα να αποφύγεις να το χρησιμοποιήσεις την ώρα που τα ζυμαρικά σου ακόμα βράζουν. Το ίδιο ισχύει και για το τέλος όταν τα τσιγαρίσεις.
–Κάνε φέτος το dressing για τις σαλάτες με χυμούς φρούτων, μέλι, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και ταχίνι. Συνδυασμός αντιοξειδωτικών, καλών λιπαρών, βιταμινών και πολλών θρεπτικών συστατικών επίσης!
–Βγάλε την κρέμα γάλακτος από τη λίστα του μενού. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή κορεσμένων λιπαρών και σου προσφέρει μόνο θερμίδες. Μία κρέμα γάλακτος μαγειρικής με 25% λίπος (195 γρμ.) να περιέχει 688 θερμίδες.
–Πρόσεξε την ποσότητα του ελαιόλαδου και του αλατιού στα πιάτα σου.
ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΘΑ ΣΟΥ “ΚΟΣΤΙΣΕΙ” ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
- Μία μερίδα γαλοπούλα με γέμιση = 600 θερμίδες
- Μία μερίδα πατάτες φούρνου = 300 θερμίδες
- Μία μερίδα ρύζι = 244 θερμίδες (με βούτυρο ή σάλτσα ανεβαίνουμε στις 550 θερμίδες)
- Μία μερίδα χοιρινό= 354 θερμίδες (με γέμιση ή σάλτσα ανεβαίνουμε στις 600 – 650 θερμίδες)
- Ένα μελομακάρονο ή κουραμπιές = 200 θερμίδες
- Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί = 120 θερμίδες
- Ένα ποτήρι λευκό κρασί = 130 θερμίδες
* Όπου μερίδα, περίπου 150 γραμμάρια
ΕΝΑΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΣ
Ένα πολύτιμο tip είναι να μασάμε σωστά. Μασάμε σωστά, σημαίνει μασάμε αργά! Για να καταλάβεις, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται είκοσι με τριάντα λεπτά για να δώσει την εντολή ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. Οπότε όταν μασάς αργά, θα φας λιγότερο, δεν θα σε πειράξει το φαγητό στο στομάχι και θα απολαύσεις την κάθε νοστιμιά του πιάτου σου. Όταν συγκεντρώνεσαι στις μπουκιές σου και δεν «κατεβάζεις» αλόγιστη ποσότητα φαγητού, το σώμα σου προλαβαίνει να αντιδράσει και να σου δείξει πότε έχεις πλέον χορτάσει.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ