Τρώω υγιεινά δεν σημαίνει απαρνούμαι τα αγαπημένα μου φαγητά, τρώω μόνο σαλάτες ή νερόβραστα φαγητά. Είναι πιο εύκολο να μαγειρεύει κανείς υγιεινά από ότι νομίζουμε. Σε πολλές περιπτώσεις οι αγαπημένες σου συνταγές μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να αποτελούν μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση.
Χωρίς περιττά λίπη… όχι χωρίς γεύση
Η μαγειρική έχει ευτυχώς εκατομμύρια εναλλακτικές για να ετοιμάσεις εντυπωσιακά πιάτα χωρίς πολλές θερμίδες και λιπαρά. Όσο λιγότερο τυποποιημένα και επεξεργασμένα είναι τα υλικά που χρησιμοποιείς, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να μειώσεις το λίπος από τη συνταγή σου.
Και φυσικά, στο debate βούτυρο ή ελαιόλαδο ο αναμφισβήτητος νικητής -τόσο σε ό, τι αφορά στην υγεία, αλλά όσο αφορά και στην γεύση- είναι το ελαιόλαδο! “Λίγο ελαιόλαδο είναι αρκετό στις περισσότερες συνταγές χωρίς να χρειάζονται καταχρήσεις. Άλλωστε μια τέτοια πρακτική θα βοηθήσει το σώμα σου να απορροφήσει καλύτερα τις αποκαλούμενες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E, K) και μερικά αντιοξειδωτικά φυτοχημικά” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Σταυράκη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Smart Info: Τα λιπαρά δεν κάνουν απαραίτητα κακό. Για την ακρίβεια είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Το μυστικό είναι να τα λαμβάνεις από τις σωστές πηγές. “Είναι προτιμότερο τα λιπαρά που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή μας να προέρχονται από μη επεξεργασμένες φυσικές πηγές λίπους όπως είναι οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, η σόγια, το ελαιόλαδο, οι ελιές, επειδή εκτός των άλλων αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια και σε άλλα διατροφικά συστατικά.
Πάμε για ψώνια;
Η μαγειρική και ιδιαίτερα η υγιεινή μαγειρική ξεκινά από το super market. Αν περάσεις από όλα τα ράφια και “σηκώσεις” κάθε φαγητό και λιχουδιά που βρεις μπροστά σου, τότε οι θερμίδες και τα λιπαρά θα βουτήξουν και στο πιάτο σου.
Σύμφωνα με τη διαιτολόγο διατροφολόγο Μαρία Σταυράκη τρεις είναι οι κανόνες για να επιλέξεις σωστά τα υλικά για τις μαγερικές σου δημιουργίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Προτίμησε τις χαμηλότερες σε λιπαρά εκδοχές των τροφίμων αν είναι διαθέσιμες (π.χ γάλα ή γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά).
2. Διάλεξε όσο το δυνατόν πιο άπαχα κομμάτια κρέατος (π.χ ελάχιστο ορατό λίπος, χωρίς πέτσα)
3. Προτίμησε τα «άσπρα» κομμάτια πουλερικών δίχως πέτσα (π.χ φιλέτο στήθος)
Wipe Out
Το Α και το Ω λοιπόν για να απολαμβάνεις ό, τι φαγητό και αν ετοιμάζεις είναι να περιορίζεις το λίπος. Μικρές, αλλά θαυματουργές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το κάνεις πράξη στην κουζίνα και να γνωρίζεις πως τρως υγιεινά:
– Χρησιμοποίησε κάποια συσκευή ψεκασμού ή ένα μαγειρικό πινέλο για να ελέγξεις την ποσότητα λίπους που προσθέτεις στο ταψί, τηγάνι ή κατσαρόλα.
– Προτίμησε να μαγειρεύεις τα τρόφιμα χρησιμοποιώντας τα φυσικά «υγρά» τους και/ ή προσθέτοντας νερό, κρασί, φυσικό χυμό λεμονιού, χυμό φρούτων και ξύδι αντί για κάποιο έλαιο.
– Όταν η συνταγή απαιτεί κάποια κρέμα γάλατος προτίμησε να την παρασκευάσεις χρησιμοποιώντας γάλα – γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, ή εναλλακτικά γάλα σόγιας χαμηλό σε λιπαρά.
– Όταν πρέπει να σοτάρεις λαχανικά ή θες να πάρουν χρώμα τοποθέτησέ τα καλύτερα σε ένα ζεστό τηγάνι και μετά ψέκασέ τα με λίγο λάδι, από το να «κάψεις» πρώτα το λάδι στο τηγάνι. Αυτή η διαδικασία θα μειώσει την ποσότητα του λαδιού που θα απορροφήσουν τα λαχανικά (π.χ τα μανιτάρια).
Extra tip: Μια εναλλακτική λύση ώστε να πάρουν χρώμα τα λαχανικά είναι τα βάλεις στο γκριλ για 1 ή 2 λεπτά.
– Όταν θέλεις να σερβίρεις το κρέας, ψάρια ή ζυμαρικά με σάλτσα προτίμησε μια σάλτσα από φρέσκες τομάτες και μυρωδικά, σάλτσα πέστο και από κρασί ή ξύδι, αντί για κάποια άσπρη κρεμώδη σάλτσα (π.χ καρμπονάρα).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ