Αν ακόμη δεν έχεις καταφέρει να πας στη θάλασσα, φέρε τη θάλασσα στο τραπέζι σου. Ψαράκια λοιπόν… Γιατί και πολλές θερμίδες δεν έχουν και τα λιπαρά τους είναι πολύ ευεργετικά για τον οργανισμό. Μπαρμπουνάκια, καλαμάκια από ξιφία, τσιπούρα, σολομός ή σαρδέλα; Εσύ τι θα επιλέξεις; Όλες οι θαλασσινές προτάσεις έχουν λιγότερες από 300 θερμίδες.
“Το ψάρι είναι πολύ θρεπτική τροφή και θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ανεπιφύλακτα στο διαιτολόγιό μας, τουλάχιστον 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Η αξία του βρίσκεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολλές ευεργετικές ουσίες για τον οργανισμό, με κορυφαία τα γνωστά σε όλους Ω3 λιπαρά οξέα” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς που σου δίνει επιπλέον πληροφορίες για τις ευεργετικές ιδιότητες των ψαριών…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΚΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
Tα ψάρια μειώνουν τη σύνθεση λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας από το συκώτι και συμβάλλουν στη γρήγορη απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.
Λόγω της χαμηλής θερμιδικής αξίας τους, τα ψαρικά βοηθούν στη ρύθμιση του σωματικού βάρους. Ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια του κρύου νερού, όπως σκουμπρί, σολωμός, σαρδέλα, πέστροφα, κολιός και ρέγκα.
Συμβάλλουν στην αύξηση κατά 5 – 10% της HDL («καλής») χοληστερόλης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικά η κατανάλωση σολωμού δρα κατά της οστεοπόρωσης, χάρη στην καλσιτινίνη. Πρόκειται για μία ορμόνη που βρίσκεται στον ανθρώπινο οργανισμό και διατηρεί την υγεία των οστών, αλλά με το πέρασμα του χρόνου παύει να δρα αποτελεσματικά κι έτσι τα οστά αρχίζουν να φθείρονται.
Η καλσιτινίνη του σολωμού είναι πενήντα φορές πιο ισχυρή από αυτήν του ανθρώπου και αποδεικνύεται ότι η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ορμόνη σε γυναίκες που πάσχουν από οστεοπόρωση μειώνει το ρυθμό φθοράς κατά 40%.
Μειώνουν την τιμή των τριγλυκεριδίων στο αίμα, αναστέλλοντας πιθανή σύνθεσή τους μέσα στο συκώτι. Συμβάλλουν στην οξύτητα της όρασης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Κείμενο/Επιμέλεια Συνταγών: Λευτέρης Σαββίδης
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ