Site icon TLIFE

Σωστή διατροφή και τηγανιτά γίνεται; Ο Δ. Γρηγοράκης λέει ναι!

Fotolia

Tώρα πια είσαι σίγουρη! Για να καταφέρεις να αποκτήσεις ή να διατηρήσεις το σώμα των ονείρων σου πρέπει να αποκλείσεις τελείως τα τηγανιτά. Λάθος…Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης εξηγεί πως μπορείς να απολαμβάνεις τα αγαπημένα σου τηγανιτά φαγητά χωρίς να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου.
“Στο παρελθόν, το τηγάνισμα κατηγορήθηκε ως μια μη θρεπτικά σωστή μέθοδος μαγειρικής. Ωστόσο, σήμερα είναι γνωστό πως αν πραγματοποιείται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να αποτελεί ένα σωστό τρόπο μαγειρέματος” σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοράκης.

– Μην τηγανίζεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Όσο πιο υψηλή είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο λάδι τραβάει το φαγητό σου. Περισσότερο λάδι, σημαίνει φυσικά και περισσότερες θερμίδες.

– Προτίμησε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο εκτός της θρεπτικής του αξίας είναι και πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τα άλλα φυτικά λάδια. Ακόμη κι αυτό βέβαια, πρέπει να γνωρίζεις πως είναι καλό να το αντικαθιστάς κάθε 3-4 φορές τηγανίσματος.

– Σύντομος χρόνος τηγανίσματος. Καλό είναι παράλληλα με την χαμηλή θερμοκρασία να μην αφήνεις τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο τηγάνι. Όσο περισσότερο παραμένουν στη φωτιά, τόσο περισσότερες θρεπτικές ουσίες χάνουν.

Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΤΗΓΑΝΙΤΩΝ

Κι όμως υπό προϋποθέσεις οι τηγανιτές λιχουδιές μπορούν όχι μόνο να βρίσκονται στο τραπέζι μας, αλλά και να προσφέρουν σημαντικές θρεπτικές ουσίες. “Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο εμπλουτισμός της τροφής σε αντιοξειδωτικές ενώσεις: τοκοφερόλες, φαινολικές ενώσεις και σκουαλένιο, που προέρχονται από το ελαιολάδο. Το σκουαλένιο είναι το κατεξοχήν υπεύθυνο για την αντικαρκινογόνο δράση του ελαιολάδου, ενώ, ταυτόχρονα, η παρουσία φαινολικών ενώσεων και ελαϊκού οξέος είναι υπεύθυνη για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του” σημειώνει ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης. Μάλιστα, αντίθετα με τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει κατά καιρούς τα τηγανιτά έχουν την ίδια ή και πολλές φορές μικρότερη επίδραση στην απώλεια θρεπτικών συστατικών κατά το μαγείρεμα.

ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Καλά όλα αυτά, όμως ο λόγος που συνήθως αποφεύγεις τις αγαπημένες σου τηγανιτές πατάτες είναι οι θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζει και ο Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης το μυστικό βρίσκεται στο “μέτρο”: “Για παράδειγμα, μπορούμε να επιλέξουμε μία ειδική συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά, στην οποία με βάση την προηγμένη τεχνολογία της μπορούμε να τηγανίσουμε με μία μόνο κουταλιά λάδι. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να τηγανίσουμε πατάτες, που τόσο μας αρέσουν, με μία κουταλιά λάδι επιτυγχάνοντας μια μείωση συνολικού λίπους σε ποσοστό άνω του 50%”.

Ένα άλλο μυστικό είναι να φροντίσεις οι σπιτικές πατάτες τηγανιτές να είναι χοντροκομμένες. Σύμφωνα με έρευνες οι λεπτοκομμένες πατάτες έχουν μέχρι και διπλάσιο ποσοστό λίπους (15% έναντι 8%). Δοκίμασε συμπληρωματικά να τις βάλεις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τις σερβίρεις. Με αυτό τον τρόπο θα στραγγίξουν και το λίπος τους μπορεί να μειωθεί και στο 5%.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να ξέρεις είναι πως τα τηγανιτά επιτρέπονται εφόσον δεν το παρακάνεις. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης καταλήγει:”Συμπερασματικά, τα τηγανητά μπορούν να συμβάλλουν στη γενικότερη μικρο-και μακρο-θρεπτική διατροφική πρόσληψη. Tα τηγανισμένα τρόφιμα μπορούν να έχουν θέση στην ανθρώπινη διατροφή και να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης δίαιτας μεσογειακού τύπου, όπου το παρθένο ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο λάδι με το οποίο τηγανίζουμε”.
© 2024 tlife.gr