Σπιρουλίνα: Τα πολλαπλά οφέλη σε σώμα και αδυνάτισμα που πρέπει να γνωρίζεις

Ακούμε συχνά για τη θαυματουργή της δράση. Όμως, τι – ή μάλλον καλύτερα πόσα – γνωρίζουμε πραγματικά για τη σπιρουλίνα; Πώς μπορεί να επιταχύνει τον μεταβολισμό και να μας βοηθήσει να χάσουμε τα κιλά που μας ταλαιπωρούν περισσότερο; Κατά πόσο συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του οργανισμού; Η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, βάζει το συγκεκριμένο… φύκι στο μικροσκόπιο. Ο λόγος στην ειδικό…

Η σπιρουλίνα είναι ένας τύπος μπλε-πράσινου φύκους, το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παίρνουν σαν διατροφικό συμπλήρωμα. Οι άνθρωποι θεωρούν την σπιρουλίνα μια υπερτροφή λόγω του άριστου διατροφικού περιεχομένου της και των οφελών στην υγεία. Έχει υψηλό περιεχόμενο σε πρωτεΐνες και βιταμίνες, κάτι το οποίο την κάνει ένα άριστο διατροφικό συμπλήρωμα για ανθρώπους με χορτοφαγικές δίαιτες. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και την ικανότητα να βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το διατροφικό της προφίλ
Η κατανάλωση της σπιρουλίνας είναι ένας τρόπος να προστεθούν πρωτεΐνες και βιταμίνες στην διατροφή των ανθρώπων.
Μια κουταλιά της σούπας ή 7 γραμμάρια αποξηραμένης σπιρουλίνας περιέχει: 

• 20 θερμίδες
• 4gr πρωτεΐνης
• 1,67gr υδατανθράκων
• 0,54gr λίπους
• 8mg ασβεστίου
• 2mg σιδήρου
• 14mg μαγνησίου
• 8mg φωσφόρου
• 95mg καλίου
• 73mg νατρίου
• 0,7mg βιταμίνης C
Επίσης, περιέχει θειαμίνη (βιταμίνη Β1), ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), νιασίνη (βιταμίνη Β3), φυλλικό οξύ, και βιταμίνες Β6, Α και Κ.

Σπιρουλίνα και αδυνάτισμα
Συνήθως, χάνουμε βάρος, όταν τρώμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας. Η σπιρουλίνα είναι ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας, με χαμηλές θερμίδες.

Τα αποτελέσματα μιας διπλά-τυφλής δοκιμής ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (placebo) υποδεικνύει ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους. Σε αυτή την μελέτη, οι άνθρωποι, που ήταν παχύσαρκοι και λάμβαναν τακτικά σπιρουλίνα για 3 μήνες, έδειξαν βελτίωση στον δείκτη μάζας σώματός τους (ΒΜΙ).

Η ώρα του μεταβολισμού
Η λήψη σπιρουλίνας μπορεί να βοηθήσει την τόνωση του μεταβολισμού ενός ατόμου. Ένας υψηλότερος μεταβολικός ρυθμός μπορεί να κάνει ένα άτομο να νιώθει σα να έχει περισσότερη ενέργεια/ευεξία. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται καθημερινά, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σε μια μικρής κλίμακας μελέτη, τα άτομα που έπαιρναν 6 γραμμάρια σπιρουλίνας κάθε μέρα βίωσαν ευεργετικά μεταβολικά αποτελέσματα, μαζί με απώλεια βάρους και καλύτερη ποιότητα ζωής όσον αφορά στην υγεία τους.



Φροντίζει το πεπτικό σύστημα
Η σπιρουλίνα μπορεί να χωνευτεί εύκολα, εξαιτίας της δομής της, όπου τα κύτταρα δεν έχουν σκληρά, ινώδη τοιχώματα. Αλλά, μπορεί η κατανάλωσή της να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού σας συστήματος; Χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα στους ανθρώπους, αλλά οι μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η σπιρουλίνα μπορεί να υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Μια μελέτη του γηραιότερα ποντίκια έδειξε ότι η σπιρουλίνα μπορεί να διατηρήσει υγιή τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος κατά την διάρκεια της γήρανσης.

Τι σχέση έχει με τον διαβήτη;
Μια μελέτη σε ζώα του 2017 υποστηρίζει την ιδέα ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του διαβήτη. Σε αυτή την μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια με διαβήτη τύπου 1 εκχύλισμα σπιρουλίνας από το στόμα. Σαν αποτέλεσμα, τα ποντίκια έδειξαν:
• Χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
• Υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης.
• Βελτιωμένους δείκτες ενζύμων στο συκώτι.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική επιρροή της σπιρουλίνας μπορεί να βοηθάει στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Ξέχνα τη χοληστερίνη
Η λήψη εκχυλίσματος σπιρουλίνας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης, τα οποία συνδέονται με παθήσεις της καρδιάς.
Μια συστηματική μελέτη και ανάλυση υποδεικνύει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σπιρουλίνας μπορεί να έχει θετική επιρροή στα λιπίδια του αίματος. Στην μελέτη, η σπιρουλίνα βρέθηκε να μειώνει σημαντικά την συνολική χοληστερίνη και να μειώνει την LDL (κακή) χοληστερίνη, ενώ αύξανε την HDL (καλή) χοληστερίνη. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η λήψη 1 γραμμαρίου σπιρουλίνας καθημερινά μείωσε την συνολική χοληστερίνη των συμμετεχόντων μετά από 3 μήνες.

Μία καρδιά από… ατόφια σπιρουλίνα
Η υψηλή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης συνδέονται και τα δύο με παθήσεις στην καρδιά. Καθώς η σπιρουλίνα μπορεί να μειώσει και τους δύο αυτούς παράγοντες κινδύνου, είναι πιθανόν να μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων; Μια ανάλυση του 2013 υποδεικνύει ότι αυτά τα μπλε-πράσινα φύκη μπορεί να παίζουν έναν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να υφίσταται λόγω της μείωσης της χοληστερίνης, της αντιφλεγμονώδους δράσης τους, και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Ένα πιο εύκολο “αντίο” στις αλλεργίες
Όταν ένα άτομο έχει αλλεργίες στην γύρη, στην σκόνη, ή στα κατοικίδια, το εσωτερικό της μύτης του μπορεί να πρηστεί. Αυτή η αντίδραση ονομάζεται αλλεργική ρινίτιδα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η σπιρουλίνα μπορεί να βοηθήσει στο να βελτιωθούν τα συμπτώματα αυτής της κατάστασης. Μία μελέτη υποστηρίζει η σπιρουλίνα μπορεί να ανακουφίσει από την ρινική φλεγμονή και να μειώσει την ισταμίνη στο σώμα. Συγκρινόμενη με ένα εικονικό φάρμακο (placebo), μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, συμπεριλαμβανομένων:


• Η καταρροή
• Το φτέρνισμα
• Η ρινική συμφόρηση
• Η φαγούρα

Μία ανάλυση σημειώνει ότι υπάρχει ένα εύλογο ποσό ενδείξεων για τις θετικές επιρροές της σπιρουλίνας στην αλλεργική ρινίτιδα, αλλά ότι μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές απαιτούνται πριν οι ερευνητές αναγνωρίσουν την πραγματική επιρροή.

Σου φτιάχνει τη διάθεση
Η θεωρία είναι ότι η σπιρουλίνα είναι μια πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνης, που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης. Η σεροτονίνη παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία. Τα άτομα με παθήσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μπορεί να έχουν μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης. Η λήψη συμπληρωμάτων με τρυπτοφάνη για την διατήρηση υγειών επιπέδων σεροτονίνης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ψυχικής ευεξίας.



Πώς θα την εντάξεις στη διατροφή σου;
Η σπιρουλίνα είναι διαθέσιμη σε μορφή σκόνης ή δισκίου.
Σαν σκόνη, μπορούμε να:
• Την προσθέσουμε σε smoothies.
• Την πασπαλίσουμε πάνω από σαλάτες ή σούπες.
• Την αναμίξουμε σε ενεργειακές μπάρες, μαζί με άλλα υγιεινά τρόφιμα.
• Να Ανακατέψουμε μια κουταλιά της σούπας μέσα σε χυμούς από φρούτα ή λαχανικά.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να πάρουν σπιρουλίνα σαν μορφή συμπληρώματος διατροφής σε μορφή δισκίου από το πλησιέστερο φαρμακείο. 

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164