Ηλιοθεραπεία, βουτιές στη θάλασσα και η ώρα στην παραλία περνάει χωρίς να το καταλάβουμε. Άσε που ξεχνάμε μερικές φορές και να φάμε. Και κάπως έτσι φτάνουμε αργά και πεινασμένες στην ταβέρνα και θέλουμε να τα κατασπαράξουμε όλα, με αποτέλεσμα να κάνουμε λάθος επιλογές για τη διατροφή μας, να φουσκώνουμε και να παίρνουμε και παραπάνω θερμίδες. Πώς μπορούμε να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο ώστε να μην χαλάσουμε τη δίαιτά μας;
Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου, μας δίνει όλες τις απαραίτητες συμβουλές για το τι να παραγγείλουμε και τι να αποφύγουμε, ενώ μας φτιάχνει και ένα μενού με όλες τις θερμίδες, για να είμαστε σίγουρες ότι κάναμε την καλύτερη επιλογή!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Μπορούμε να φάμε αργά στην ταβέρνα, αρκεί να έχουμε φάει σωστά όλη την υπόλοιπη μέρα. Έτσι λοιπόν, φροντίζουμε να μην μένουμε πολλές ώρες νηστικές. Αν πεινάμε πολύ θα καταναλώσουμε πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και ταυτόχρονα πολλές θερμίδες. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να έχουμε φάει κάποιο ελαφρύ σνακ 2-3 ώρες πριν το βραδινό γεύμα, προκειμένου να μας δώσουν ενέργεια, να κρατήσουμε ενεργό τον μεταβολισμό και να μας αποτρέψουν από την βραδινή υπερφαγία” σημειώνει η ειδικός και σου προτείνει παρακάτω κάποια σνακ που θα σε κρατήσουν χορτάτη στην παραλία.
ΤΑ ΣΝΑΚ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ… ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙΣ ΤΟ ΚΑΚΟ!
- 1 γιαούρτι χαμηλών λιπαρών & 1 φρέσκο φρούτο ή 2-3 αποξηραμένα φρούτα,
- 1 ποτήρι ημίπαχο γάλα & 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως
- Αυγό (μάτι ή scrambled) με τυρί και ντομάτα, πάνω σε cream-crackers σίκαλης, μικρή αραβική πίτα ή ρυζογκοφρέτα.
- Ψιλοκομμένα λαχανικά με σπιτικό ντιπ γουακαμόλε, το οποίο φτιάχνεται αναμιγνύοντας μισό λιωμένο αβοκάντο με λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, μισή κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι 2% και ψιλοκομμένα αρωματικά βότανα.
- Σπιτική «πατέ» τόνου, το οποίο φτιάχνεται ανακατεύοντας μισή κονσέρβα τόνου (σε άλμη) με ψιλοκομμένο αγγούρι και διάφορα αρωματικά βότανα
Έτσι, όταν φτάσουμε στο ταβερνάκι δεν θα πεινάμε σαν λύκαινες και θα μπορέσουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές!
ΤΙ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΙΣ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΕΣ
Ψαράκι, γαριδούλα και χταποδάκι. Οι επιλογές θαλασσινών, είναι πολλές και όπως και να το κάνουμε, πολύ νόστιμες! Το ιδανικό φαγητό για το καλοκαίρι, ειδικά αν σκάει το κύμα δίπλα από το τραπέζι μας. Τι πρέπει να φάμε όμως για να μην επιβαρυνθούμε με περιττές θερμίδες; Η καλύτερη επιλογή είναι τα ψητά στα κάρβουνα κι όχι τα θαλασσινά με παχυντικές σάλτσες και ζυμαρικά, σημειώνει η ειδικός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΧΤΑΠΟΔΙ
Το χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσεις, είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα.
Θερμίδες
- Xταπόδι ψητό: 93 Kcal (μία μερίδα)
- Xταπόδι ξιδάτο: 250 Kcal (μία μερίδα)
- Xταπόδι κρασάτο: 287 Kcal (μία μερίδα)
- Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι: 419 Kcal (μία μερίδα)
ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ
Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρημένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισής του. Aκόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι.
Θερμίδες
- Kαλαμαράκια ψητά: 75 Kcal
- Kαλαμαράκια τηγανητά: 198 Kcal
- Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 Kcal
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aπόφυγε λοιπόν το μυδοπίλαφο ή κατανάλωσε μισή μερίδα.
Θερμίδες
- Mύδια βραστά: 133 Kcal (μία μερίδα)
- Mύδια τηγανητά: 250 Kcal (μία μερίδα)
- Mύδια σαγανάκι: 465 Kcal (μία μερίδα)
ΨΑΡΙΑ
Σε γενικές γραμμές απόφυγε τα τηγανητά ψάρια και προτίμησε τα ψητά. Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος.
ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ:
Σαρδέλα με σάλτσα ντομάτας: 177 θερμίδες
Καβουροσαλάτα: 180 θερμίδες
Μπαρμπούνια ή μπακαλιάρος ψητά: 146 θερμίδες
Χταπόδι στα κάρβουνα: 93 θερμίδες
Γαρίδες ψητές:70 θερμίδες
Τσίρος ή γαύρος μαρινάτος: 55 Θερμίδες
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ…
Σαρδέλα τηγανητή: 551 θερμίδες
Γαριδοπίλαφο: 590 θερρμίδες
Αθερίνα τηγανητή: 400 θερμίδες
Γαύρο τηγανητό: 360 θερμίδες
Καραβίδες τηγανητές: 316 θερμίδες
Καβουροκεφτέδες: 270 θερμίδες
Γαρίδες τηγανητές: 218 θερμίδες
Καλαμαράκια τηγανητά: 198 θερμίδες
ΤΙ ΝΑ ΦΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ
Στις ταβέρνες συνήθως βρίσκεις πλούσια ποικιλία από ορεκτικά, μαγειρευτά, αλλά και από φαγητά της ώρας. Aκόμα και εκεί πάντως μπορεί κανείς να προσέξει τη διατροφή του. H καλύτερη επιλογή για κάποιον που θέλει να μην πάρει κιλά στις διακοπές είναι τα φαγητά της ώρας.
KΟΤΟΠΟΥΛΟ
Για να αποφύγεις τις περιττές θερμίδες, στην κορυφή των προτιμήσεών σου πρέπει να είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά (αρκεί να του έχει αφαιρεθεί η πέτσα).
Προτίμησε σουβλάκι κοτόπουλο ή κοτόπουλο φιλέτο ψητό που έχει 130 θερμίδες.
ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ
Aν θέλεις κάτι πιο γευστικό από το κοτόπουλο, μπορείς να διαλέξεις μία ψητή μπριζόλα -χοιρινή ή μοσχαρίσια-, αρκεί να μη φας το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξεις χοιρινό, ζήτησε ψαρονέφρι φιλέτο ή σουβλάκι.
Θερμίδες
- Mοσχαρίσιο σουβλάκι: 226 θερμίδες
- Mοσχαρίσια ψητή μπριζόλα: 230 θερμίδες
- Xοιρινή ψητή μπριζόλα: 170 θερμίδες
ΠΑΪΔΑΚΙΑ
Δυστυχώς, στο όνομά τους θυσιάζεται κάθε πρόθεση για δίαιτα. Aπό τα πιο γευστικά πιάτα μιας ταβέρνας, αλλά και τα πιο λιπαρά.
Kαλό θα ήταν πριν τα παραγγείλεις, να εξετάσεις εναλλακτικές προτάσεις γιατί μία μερίδα παρέχει 444 θερμίδες.
MΠΙΦΤΕΚΙΑ
Aπόφυγε τα μπιφτέκια ή τα τηγανητά κεφτεδάκια, γιατί ο κιμάς μπορεί να είναι πολύ λιπαρός. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι από φρέσκο άπαχο κιμά μπορεί να δίνει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο με προσμείξεις και αρκετό λίπος μπορεί να δώσει 350 θερμίδες.
ΠΟΙΟ ΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΑΒΕΡΝΑΚΙΑ
Για να μην αγχωθείς και χάσεις τη μπάλα με το τι πρέπει τελικά να παραγγείλεις, η ειδικός σου φτιάχνει ένα ενδεικτικό μενού, πολύ safe για τη διατροφή σου.
1 μαρουλοσαλάτα: 145 θερμίδες
Κολοκυθάκια τηγανητά: 250 θερμίδες
Φιλέτο κοτόπουλο σχάρας: 130 θερμίδες
1 φέτα ψωμί: 62 θερμίδες
Χαλβά σιμιγδαλένιο:179 θερμίδες
Σύνολο: 766 θερμίδες
ΠΟΙΟ ΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
Κι αν είχες το παρακάτω μενού στο μυαλό σου, τότε καλύτερα να το ξεχάσεις, γιατί θα σε “γεμίσει” με 2.000+ θερμίδες!
Σαλάτα σεφ: 465 θερμίδες
Λουκάνικο χωριάτικο ψητό: 345 θερμίδες
Πατάτες τηγανητές: 236 θερμίδες
Μοσχαράκι στη γάστρα: 517 θερμίδες
Μπακλαβά με παγωτό: 649 θερμίδες
Σύνολο: 2,212 θερμίδες
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Τρώμε σιγά, απολαμβάνουμε την ώρα του φαγητού και δίνουμε χρόνο στο στομάχι να αναγνωρίσει το φαγητό. Αυτό συμβαίνει γιατί περνάει κάποιο διάστημα, περίπου 15-20 λεπτά από την ώρα που το φαγητό πάει στο στομάχι μας μέχρι να μεταφερθεί το σήμα στον εγκέφαλο και να αισθανθούμε ότι χορτάσαμε.
- Αποφεύγουμε το γλυκό μετά το βραδινό φαγητό. Θα επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με περιττές θερμίδες.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ