Site icon TLIFE

Συνήθειες που υπονομεύουν την εικόνα σου! Σε δείχνουν πιο παχιά, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει…

Γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να μην κουμπώνει το παντελόνι; Τι συμβαίνει και κάποιες μέρες το στήθος σου είναι φουσκωμένο σε σημείο που δεν χωράς στις μπλούζες σου; Πως μπορεί από τη μια μέρα στην άλλη να κοιτάς στον καθρέφτη και να παρατηρείς πως το πρόσωπό σου είναι ελαφρώς πρησμένο;

Συνήθειες που δημιουργούν την εντύπωση πως έχεις παχύνει, ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου εξηγεί τις αιτίες και δίνει λύσεις για να τις αντιμετωπίσεις.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Τι μπορεί να φταίει; Μήπως το παράκανες με τα γλυκά τις τελευταίες ημέρες; Αυτή η ελαφριά αίσθηση πως το πρόσωπο στρογγυλεύει μπορεί να οφείλεται επίσης και στο πιάτο σου που είχε περισσότερους υδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι κτλ). Φυσικά αν συνεχίσεις με τον ίδιο ρυθμό, το αποτέλεσμα θα είναι να πάρεις κιλά. “Η αιτία, είναι ότι το αυξημένο ποσό σε γλυκόζη θα μετατραπεί ταχέως σε λίπος και κατ’ επέκταση σε αύξηση βάρους, όπου το πρώτο σημάδι εντοπίζεται στη περιοχή του προσώπου” αναφέρει ο κ. Κριαράς.

Τι να κάνεις;
Προσπάθησε να βάλεις στο τραπέζι σου άπαχο κρέας, κοτόπουλο και ψάρι για να δώσεις στον οργανισμό σου πρωτεΐνες. “Τρόφιμα πλούσια σε πρωτείνες, θα αποτρέψουν τη δυνατότητα στους υδατάνθρακες να αποθηκευθούν στα λιποκύτταρα” εξηγεί ο Νικόλαος Κριαράς.

ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΗΘΟΣ
Τι μπορεί να φταίει; Ίσως το τελευταίο διάστημα το έριξες λίγο έξω, με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Το αποτέλεσμα; “Αυξημένη κατακράτηση ιδιαίτερα υψηλού ποσού σακχάρων, με σύνοδο σύμπτωμα τη δυσκολία του μειωμένου ρυθμού αποβολής του” τονίζει ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Τι να κάνεις;
Τις αμέσως επόμενες μέρες φρόντισε να πιεις πολλά υγρά, να ετοιμάσεις πολλές σαλάτες, σούπες και φρούτα. “Όταν καταναλώσουμε τρόφιμα πλούσια σε υγρά, αυξάνεται η ούρηση και έτσι μειώνεται η υψηλού βαθμού κατακράτηση υγρών”.

ΦΟΥΣΚΩΜΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ
Το ενοχλητικό αίσθημα φουσκώματος στο στομάχι μπορεί να έχει πολλές αιτίες:

1. Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, όπως ρύζι, ζυμαρικά και άλλα αμυλώδη προιόντα.
Τι να κάνεις; Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι την επόμενη φορά που θα ετοιμάσεις κάποιο από τα παραπάνω τρόφιμα, να τα συνοδεύσεις με αφθονα λαχανικά. Καλό θα ήταν για τις αμέσως επόμενες ώρες να αποφύγεις και τα φρούτα.

2. Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε επεξεργασμένα λίπη (αλλαντικά, προτηγανισμένα προϊόντα κτλ). Το λίπος βέβαια πρέπει να καταναλώνεται πάντα με μέτρο.
Τι να κάνεις; Η λύση είναι να καταναλώνονται σε μικρότερες ποσότητες και αν είναι δυνατόν να ακολουθεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,

3. Λάθος συνδυασμός τροφίμων όπως χορταρικά με γαλακτοκομικά, θαλασσινά με γαλακτοκομικά, καφεΐνη ή άλλα ανθρακικά ροφημάτα με γαλακτοκομικά.
Τι να κάνεις; Εδώ φυσικά το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αποφύγεις του συνδυασμούς αυτούς.

ΔΙΟΓΚΩΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΜΗΡΩΝ
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολύ αλατισμένα τρόφιμα. Το αλάτι όπως ίσως ήδη γνωρίζεις προκαλεί κατακράτηση υγρών, “με αποτέλεσμα το αίσθημα πρηξίματος τόσο στη βουβωνική περιοχή όσο και λίγο πιο κάτω”

Τι να κάνεις; Για να δεις διαφορά στο συγκεκριμένο πρόβλημα δεν έχεις παρά να αυξήσεις την κατανάλωση διουρητικών τροφίμων, όπως τα φρούτα-τα λαχανικά.

© 2025 tlife.gr