Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το να χασεις βάρος είναι πιο εύκολη υπόθεση από ό,τι να το διατηρήσεις μετά τη δίαιτα. Σκέψου ξανά… Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών που έχασαν κιλά, γρήγορα τα πήραν πίσω και δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος.
Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Αθηνά Ρούντου σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να κρατήσεις το νέο σου ευατό για πάντα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πες μου τι δίαιτα έκανες, να σου πω αν θα πάρεις πίσω τα κιλά
Ω, ναι! Η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση που μπορείς να κάνεις για να παραμείνεις στα κιλά που επιθυμείς, είναι να φροντίσεις πριν ακόμη ξεκινήσεις δίαιτα! Μια γρήγορη και εξαντλητική δίαιτα δεν είναι σίγουρα η σωστή επιλογή. “Αυστηρή δίαιτα σημαίνει ανάπτυξη στερητικού συνδρόμου παραλείποντας βασικές ομάδες τροφίμων, έτσι το βάρος μας μειώνεται μεν δραματικά αλλά μετά τη δίαιτα η επαναπρόσληψη βάρους είναι διπλή” εξηγεί η διαιτολόγος.
Γιατί; Μα φυσικά διότι, το σώμα θυμάται και κυρίως νοσταλγει… “Έχοντας αναπτύξει στερητικό σύνδρομο, μετά το τέλος της δίαιτας αυξάνουμε την κατανάλωση τροφίμων και κυρίως τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες”! Άσε που όσο πιο γρήγορα χάνεις κιλά, αυτό μεταφράζεται σε απώλεια μυικού ιστού, το οποίο και αντικαθίσται με λίπος!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Διατήρηση βάρους σημαίνει ισορροπημένη διατροφή
Ωραίο ακούγεται σαν πρόταση, όμως τι σημαίνει ακριβώς η φράση “ισορροπημένη διατροφή”;
– Πρέπει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι τα κύρια τρόφιμα που προσφέρουν στον οργανισμό μας όλα τα εφόδια για τις ζωτικές λειτουργίες του.
– “Ανεβαίνοντας” τη διατροφική πυραμίδα, που είναι το Α και το Ω στη διατροφή μας, μπορούμε να καταναλώνουμε κρέας και ψάρι δυο φορές την εβδομάδα. Το άσπρο κρέας είναι το ψάρι περιέχει τα απαραίτητα ω3 λιπαρά οξέα.
Σημείωση: Τρόφιμα όπως είναι γλυκά, fast-food και αλμυρά σνακ πρέπει να τα καταναλώνουμε όσο το δυνατόν λιγότερες φορές, γιατί είναι πλούσια σε λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη που οδηγούν προοπτικά σε αύξηση σωματικού βάρους.
Κράτησε τα “καλά” μιας δίαιτας…
Ένα ακόμη μυστικό για να μην ζήσεις και πάλι τον εφιάλτη της ζυγαριάς είναι να κρατήσεις τα θετικά μιας σωστής δίαιτας. Είναι λογικό, αν το σκεφτείς. Αν ακολουθήσεις τον παλιό σου τρόπο διατροφής, εκείνον που σου πρόσθεσε μερικά κιλά παραπάνω, είναι σίγουρο πως όλη η προσπάθεια θα πάει “στράφι”!
“Η συντήρηση είναι ένα στάδιο κατά το οποίο κάνουμε πράξη ό,τι ακριβώς έχουμε μάθει κατά τη διάρκεια της δίαιτας, με την καθοδήγηση ειδικού επιστήμονα διαιτολόγου. Αλλάζουμε τη συμπεριφορά μας γύρω από την διατροφή και την προσαρμόζουμε στις δικές μας ανάγκες για τη διατήρηση του βάρους μας” εξηγεί η κα. Ρούντου.
Πρακτικές συμβουλές για να τα… συντηρήσεις
Ας δούμε όμως πιο πρακτικά τι πρέπει να τηρούμε στη καθημερινότητά μας, που θα συμβάλλει και στη διατήρηση των κιλών μας:
– Το σύνολο της ημερήσιας διατροφής πρέπει να μοιράζεται σε 3 κυρίως γεύματα και 3 σνακ.
– Πάντα πρέπει να έχεις μαζί σου σνακ χαμηλών θερμίδων.
Επίλεξε ανάμεσα σε μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτα, χυμοί, ημίπαχο γάλα & γιαούρτι, cream-crackers σίκαλης, μπισκότα πολυδημητριακών, ανάλατοι ξηροί καρποί.
– Το φαγητό να συμπληρώνεται με άφθονη σαλάτα.
– Ξεκίνα πάντα τη μέρα σου με πρωινό.
– Καθημερινά κατανάλωνε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών.
– Καθημερινά βάλε στο πρόγραμμα δύο μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
– Προτίμησε εποχιακά φρούτα και λαχανικά.
– Κατανάλωσε ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως.
– Κατάστρωσε το πρόγραμμα της εβδομάδας με αυτό το… μέτρο: 2 μερίδες ψάρι, 1 μερίδα κοτόπουλο, 2-3 μερίδες όσπρια/λαδερά, 1 μερίδα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Το κόκκινο κρέας είναι καλό να καταναλώνεται 1 φορά στις 15 μέρες.
– Μην παραλείπεις τα γεύματά σου, η συχνή πρόσληψη τροφής συμβάλλει στο να μην μένεις ποτέ νηστική.
– Μην πηγαίνεις στο super market πεινασμένη και να ετοιμάζεις πάντα μια λίστα από τα τρόφιμα που χρειάζομαι.
– Παρουσία ελκυστικού φαγητού ή λιχουδιάς, καλό είναι να καταναλώσεις μικρή ποσότητα και όχι να επέλθει κορεσμός από αυτό.
– Να πίνεις καθημερινά 8-10 ποτήρια υγρών (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ρόφημα κρόκου κοζάνης, τσάι).
– Ακολούθησε καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά ημερησίως).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ