Η κοιλίτσα που δεν κουμπώνει το τζιν. Τα παχάκια στα πλαϊνά που πετάνε. Αυτό είναι το λίπος, φίλη μου, μάρτυρας ότι κάτι δεν έκανες καλά. Κάπου το παράκανες, κάπου δεν πρόσεξες τον εαυτό σου και τώρα που ο καιρός ζεσταίνει σιγά σιγά αγχώνεσαι. Μην αγχώνεσαι! Το παν είναι να το πάρεις απόφαση και να βάλεις στόχο να διορθώσεις τα πράγματα. Και κυρίως κάποιες συνήθειες. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου, σημειώνει τα δέκα βασικά λάθη που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και είναι η αιτία που αυξάνεται το λίπος μας. Προφανώς και τα κιλά μας. Ώρα να διορθώσουμε να λάθη μας λοιπόν και να αλλάξουμε συνήθειες.
1. Το πρώτο και κύριο σφάλμα είναι η υπερβάλουσα κατανάλωση τροφής. Δεν είναι ανάγκη να ξεφύγεις πολύ, αρκεί το ισοζύγιο να είναι θετικό και να τρως περισσότερα από αυτά που καις. Τόσο απλά! Ο οργανισμός για κάθε επιπλέον 7000 θερμίδες βάζει ένα κιλό λίπους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Η επιπλέον πρόσληψη υδατανθράκων. Οι υδατάνθρακες δεν είναι το κακό μακροθρεπτικό συστατικό της διατροφής. Αντίθετα, είναι αυτό που θα σου δώσει ενέργεια στην καθημερινότητά σου. Αν αυτή την ενέργεια δεν την κάνεις δράση, τότε είναι πολύ πιθανό ο οργανισμός να την αποθηκεύσει. Να τη μετατρέψει δηλαδή, σε λίπος.
3. Η ελλιπής δραστηριότητα ή η υπερεκτίμηση της άσκησης. Είτε δεν κάνεις αρκετή γυμναστική είτε θεωρείς ότι με αυτά που κάνεις καις πολλές θερμίδες. Η δραστηριότητα δεν γίνεται ούτε για να τρως παραπάνω, ούτε για να διορθώνεις τις διατροφικές ατασθαλίες σου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Οι κακές διατροφικές επιλογές. Στην καινούρια πυραμίδα, τα επεξεργασμένα δημητριακά (τα λεγόμενα λευκά) δεν βρίσκονται πλέον στη βάση της (όπου συναντούμε μόνο τα μη επεξεργασμένα). Αν τρως διαρκώς γλυκά και λευκά ψωμιά, μακαρόνια κ.λ.π., ο οργανισμός σου θα ανεβάζει το σάκχαρό του και στη συνέχεια η παραγωγή της ινσουλίνης για να το επαναφέρει, θα προωθεί την αποθήκευση του λίπους.
5. Το άγχος και ο μη επαρκής ύπνος. Και οι δύο καταστάσεις βάζουν τον οργανισμό σε κατάσταση στρες στην οποία παράγεται κορτιζόλη, μια ορμόνη που βοηθά τη συσσώρευση του λίπους ειδικά στην κοιλιά.
6. Το τσιμπολόγημα. Με το ακατάστατο φαγητό δεν μπορείς να ελέγξεις τις ποσότητες που καταναλώνεις και τις θερμίδες που παίρνεις.
7. Η κατανάλωση όλων των light προϊόντων ή των προϊόντων “χωρίς” (γλουτένη – λιπαρά – ζάχαρη). Το ότι κάτι είναι πιο light ή ότι δεν έχει λίπος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχει θερμίδες. Είναι μεγάλη παγίδα να καταναλώνεις αυτά τα τρόφιμα απεριόριστα.
8. Οι υγρές θερμίδες. Το αλκοόλ και τα ροφήματα μπορεί να μην είναι στέρεα τρόφιμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα θεωρείς αμελητέα. Ακόμα και αν δεν σε χορταίνουν, μπορούν εύκολα να σου προσθέσουν λίπος στο σώμα σου.
9. Τα μη σταθερά γεύματα. Τα μεγάλα κενά μεταξύ των γευμάτων, βάζουν το σώμα σε διαδικασία άμυνας, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι καύσεις. Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τη σίγουρη πείνα που θα σε πιάσει, σε οδηγούν σε σίγουρη αποθήκευση λίπους.
10. Τέλος, οι υπερβολικές στερήσεις και οι ανορθόδοξες δίαιτες, μειώνουν το μεταβολισμό και στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο για τον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος. Η στέρηση εκτός από το βιολογικό κομμάτι, πιέζει και το ψυχολογικό και σε ωθεί σε υπερφαγίες.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ