Ναι, ξέρουμε ήδη ότι η δίαιτα είναι μια… όχι και τόσο funny διαδικασία. Καταρχήν, για να πετύχει πρέπει να έχουμε υπομονή, επιμονή και στόχους. Οκ, όλα αυτά υποτίθεται ότι είναι το εύκολο μέρος. Το δύσκολο μέρος είναι να βρούμε τη σωστή δίαιτα. Ξέρεις, αυτή που θα είναι προσαρμοσμένη τέλεια στις ανάγκες μας, στο σωματότυπό μας και στον οργανισμό μας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η λάθος δίαιτα μπορεί να επιφέρει πολλά προβλήματα. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να μην χάνουμε κιλά. Το πιο σημαντικό για τους ειδικούς είναι η υγεία μας και πως νιώθουμε ακολουθώντας ένα συγκεκριμένο διαιτητικό μενού. Και εδώ θα σου κάνω την εξής ερώτηση: Μήπως η δίαιτα που ακολουθείς είναι αρκετά extreme για τα δικά σου δεδομένα; Μήπως τελικά έχεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια που αποδεικνύουν ότι ακολουθείς λανθασμένες διατροφικές συνήθειες; Τσέκαρε τι μας είπε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου και τα συμπεράσματα δικά σου…
1. Δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θέλεις, ενώ την τηρείς (σε αυτό το σημείο πρέπει να είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και κυρίως αντικειμενική στο πόσο συνεπής είσαι).
2. Πεινάς διαρκώς, παρά το γεγονός ότι ακολουθείς τις οδηγίες, δεν παραλείπεις γεύματα και τρως στις σωστές ώρες.
3. Αντίθετα, νιώθεις φουσκωμένη ή υπερβολικά χορτάτη. Η διαχωριστική γραμμή είναι πολύ λεπτή, αλλά ο στόχος είναι να είσαι τόσο χορτάτη όσο χρειάζεται μέχρι το επόμενο γεύμα.
4. Δεν έχεις ενέργεια. Ο σκοπός της σωστής δίαιτας, είναι να σου παρέχει τα σωστά συστατικά για να συνεχίζεις κανονικά την καθημερινότητά σου και μάλιστα να νιώθεις περισσότερο ανάλαφρη ώστε να είσαι περισσότερο δραστήρια.
5. Δεν απολαμβάνεις καθόλου τα γεύματα που περιέχει. Η διατροφή μας πρέπει να είναι απολαυστική. Αν δεν παίρνεις καθόλου ευχαρίστηση, τότε λογικά δε σου ταιριάζει.
6. Έχεις περίεργα συμπτώματα. Για παράδειγμα ξεφλουδίζουν τα χείλη σου ή πέφτουν τα μαλλιά σου. Αυτό σημαίνει πως δεν προσλαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
7. Αρρωσταίνεις συνέχεια, γεγονός που υποδηλώνει πως το ανοσοποιητικό σου σύστημα δε λειτουργεί καλά. Κάτι τέτοιο παρατηρείται σε ιδιαίτερα υποθερμιδικές διατροφές ή σε “χημικές” δίαιτες.
8. Δεν περιλαμβάνει ολόκληρες ομάδες τροφίμων, χωρίς να συντρέχει κάποιο παθολογικό ζήτημα. Σε μια δίαιτα πρέπει να περιέχονται τα πάντα ώστε να είναι ισορροπημένη. Το να μην τρως καθόλου φρούτα ή καθόλου δημητριακά δεν έχει κανένα νόημα.
9. Ανυπομονείς να τελειώσει! Η δίαιτα δεν είναι ένα βασανιστήριο, αλλά μια αλλαγή της διατροφής προς το καλύτερο. Αν πιέζεσαι υπερβολικά τότε αυτό ίσως επιφέρει σταδιακά τα αντίθετα αποτελέσματα
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ