Γκρέιπφρουτ
Αυτό το φρούτο έχει γλυκόξινη γεύση και περιέχει περίπου 60% νερό. Είναι μια πηγή πλούσια σε φυτικές ίνες (πηκτίνες) που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την απορρόφηση λίπους από άλλες τροφές και αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες με ταχύτερο ρυθμό, και ενισχύσει την ενέργεια το πρωί ή κατά την διάρκεια της ημέρας. Το γκρέιπφρουτ είναι και μια καλή επιλογή σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αν θέλεις να απολαύσεις κάτι γλυκό που εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υγιεινό.
Καρπούζι
Ένας λόγος που το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, είναι ότι χαρακτηρίζεται ως μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που αυξάνουντα επίπεδα της ενέργειας. Επιπλέον, περιέχει γλουταθειόνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, καθώς και στην αποτοξίνωση. Η γλουταθειόνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό του οργανισμού, αλλά και ο βασικός παράγοντας αποτοξίνωσης. Βρίσκεται πρώτο στις προτιμήσεις μας, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει πολύ λίγες θερμίδες. Οι διατροφολόγοι ερευνούν τα οφέλη της υγείας από την κατανάλωση καρπουζιού και εικάζουν ότι θα μπορούσε να έχει τη δύναμη να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό σε ένα υψηλότερο επίπεδο, από ότι άλλα φρούτα, και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει πολλές φυτικές ίνες.
Γιαούρτι
Τα τελευταία χρόνια, τόσο το ασβέστιο όσο και τα άλλα συστατικά των γαλακτοκομικών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία. Οι υψηλές σε ασβέστιο δίαιτες, μειώνουν τη συσσώρευση λίπους και επιταχύνουν τη διάσπασή του. Κεντρικό ρόλο στο όλο φαινόμενο φαίνεται να παρουσιάζει η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D, που ρυθμίζει τα ιόντα ασβεστίου εντός των λιποκυττάρων, διαδικασία σημαντική για την λιπογένεση και την λιπόλυση (διάσπαση λίπους).
Έχει βρεθεί ότι η 1,25-διυδροξυβιταμίνη D προωθεί την είσοδο του ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων του λιπώδους ιστού. Η αύξηση αυτή έχει συνδεθεί με μείωση της λιπόλυσης και την αύξηση της αποθήκευσης λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Συνεπώς, όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, η συγκέντρωσή του στο αίμα είναι επίσης υψηλή. Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι αυξάνεται η λιπόλυση και με αυτό τον τρόπο επιταχύνεται η απώλεια βάρους και λιπώδους ιστού.
Επέλεξε άπαχο γιαούρτι που δεν έχει προστεθεί ζάχαρη και ανακατέψτε με κάποια αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά για να δημιουργήσεις ένα γευστικό πρωινό. Το γιαούρτι είναι επίσης ένα εξαιρετικό υλικά για να φτιάξεις smoothies.
Καυτερές πιπεριές (τσίλι)
Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποίαθα τονώσει το μεταβολικό σου ρυθμό, προκαλώντας την απώλεια θερμίδων για ένα διάστημα μετά την κατανάλωση. Περιέχουν τόσο λίγες θερμίδες, που μπορούν να σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες από ότι στην πραγματικότητα περιέχουν.
Οι άνθρωποι τείνουν να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι μετά από κατανάλωση γευμάτων που διαθέτουν σε μεγάλο βαθμό τσίλι, έτσι οι πιπεριές μπορεί να είναι μια καλή επιλογή αν θέλεις να περιορίσεις την όρεξή σου.
Μαρούλια και φυλλώδη λαχανικά
Ο κύριος λόγος που τα μαρούλια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά βοηθούν να κάψεις περισσότερες θερμίδες από ότι έχουν, είναι γιατί χαρακτηρίζονται από την αυξημένη περιεκτικότητά τους σε νερό (50%) και φυτικές ίνες (50%). Επειδή λοιπόν είναι μια πηγή πλούσια στα παραπάνω στοιχεία, αυξάνουν τη διούρηση, βελτιώνουν την πέψη, τη διάσπαση και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο μεταβολισμός και η απομάκρυνση άχρηστων ουσιών
Σπαράγγι
Μπορεί να γνωρίζεις ήδη ότι συνδέονται με την αποτοξίνωση του σώματος, λόγω του ότι περιέχουν διουρητικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση σπαραγγιών μπορεί επίσης να ενισχύσει το μεταβολισμό, το ενοχλητικό φούσκωμα ή πρήξιμο. Είναι σαφές ότι αυτό το λαχανικό είναι το ιδανικό συστατικό της δίαιτάς σου.
Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείς να φας, καθώς περιέχει περίπου 30 θερμίδες ανά μερίδα και έχει ιδιότητες που το καθιστούν σύμμαχο εκείνων που προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Η περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες είναι τεράστια, βοηθώντας το στομάχι να νι΄πωθει γεμάτο και ικανοποιημένο. Επίσης έχει αποτοξινωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, καθώς και την αποθήκευση λίπους.
Κρύες σούπες λαχανικών
Σύμφωνα με πλήθος επιστημονικών μελετών, η συστηματική κατανάλωση σούπας συμβάλλει στη μειωμένη συνολική πρόσληψη θερμίδων και στη διατήρηση χαμηλού δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ), σε σχέση με τη μη συστηματική κατανάλωση. Πράγματι, έχει δειχθεί πως η κατανάλωση μίας σούπας ως ορεκτικό τείνει να επιφέρει το αίσθημα κορεσμού γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο-φαγητό. Ακόμα και αν καταναλωθεί ως κύριο γεύμα, μία σούπα είναι συνήθως χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου σε σχέση με άλλα φαγητά.
Είναι εύπεπτες και καταστέλλουν την όρεξη σου, βοηθώντας στο να αισθανθείς χορτάτη. Έχουν επίσηςπλούσια γεύση και ουσιαστικά μας ικανοποιούν περισσότερο γευστικά από τα συνηθισμένα φαγητά. Το σημαντικό είναι ότι περιέχουν λίγες θερμίδες, οπότε ο οργανισμός σου θα τις κάψει εύκολα και θα καταναλώσει περισσότερη ενέργεια για αυτή τη διαδικασία, από ότι έχει μια σούπα λαχανικών.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ