Site icon TLIFE

Τελικά τι ακριβώς είναι η κατακράτηση υγρών; Τι προκαλεί; Τι μπορείς να κάνεις για την αποφύγεις;

Κάνεις προσπάθεια να χάσεις κιλά. Λίγο όμως η δουλειά, λίγο το περίεργο ωράριο δεν φαίνεται να βλέπεις αποτέλεσμα. “Μήπως έχω κατακράτηση υγρών;” σκέφτεσαι. Εκείνο που σε ταλαιπωρεί ακόμη περισσότερο είναι τα ψωμάκια και η περιφέρεια. Κάπου διάβασες πως μπορεί να είναι αυτή η αιτία που δεν βλέπεις τη ζυγαριά να πέφτει! Τι συμβάινει όμως στον οργανισμό σου με την κατακράτηση; Ευθύνεται για την δυσκολία σου να χάσεις βάρος; Για την κυτταρίτιδα; Και τι ακριβώς μπορείς εσύ να κάνεις για αυτό;

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος επισημαίνει πως “η κατακράτηση, ναι μεν επηρεάζει τη ζυγαριά, αλλά δεν δρα ανασταλτικά στη μείωση του σωματικού βάρους, όταν εσύ ακολουθείς μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή”! Με λίγα λόγια είναι στο χέρι σου και το πρόβλημά της να λύσεις και τα κιλά που επιθυμείς να χάσεις. Από την άλλη, αν δεν το αντιμετωπίσεις, τότε ίσως “φανούν” πιο έντονα τα ψωμάκια και η περιφέρεια.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΟΥ ΣΕ ΕΧΕΙ ΜΑΘΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ
Σηκώνεσαι το πρωί και ετοιμάζεσαι για τη δουλειά. Δεν προλαβαίνεις να πιεις ούτε νερό και βρίσκεσαι ήδη στο δρόμο. Με τόση ζέστη αρχίζεις να ιδρώνεις. Όσο άβολα και αν σε κάνει να αισθάνεσαι, ο ιδρώτας είναι απαραίτητος για να σε δροσίσει και να σε ανακουφίσει από τη ζέστη. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχεις τροφοδοτήσει τον οργανισμό σου με την κατάλληλη ποσότητα υγρών. Κι επειδή το σώμα σου σε έχει μάθει πια και γνωρίζει πως δεν θα τον τροφοδοτήσεις με νερό όταν πρέπει, μπαίνει στη διαδικασία να το αποθηκεύσει από πριν. “Η κατακράτηση είναι η φυσική αμυντική γραμμή που ακολουθεί ο οργανισμός μας όταν δεν ενυδατώνεται σωστά” εξηγεί ο κ. Κριαράς.

ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ! ΨΩΜΑΚΙΑ! ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ
Πρέπει λοιπόν να καταλάβεις πως είναι οι κακές συνήθειες που σε ταλαιπωρούν και όχι η “κακή” σου μοίρα! “Αν δεν έχουμε καταναλώσει το επαρκές ποσό σε υγρά είτε μέσω τροφών, είτε μέσω ροφημάτων, τότε χάνεται η εύρυθμη λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού που εξασφαλίζουν την υγεία” συμπληρώνει ο διαιτολόγος. Όλες εκείνες οι φορές που αισθάνεσαι βαριά ή οι μέρες που νιώθεις τα πόδια σου πρησμένα οφείλονται σε αυτή την άμυνα του οργανισμού. Παράλληλα, η χαλάρωση στα προβληματικά σημεία -γοφούς, μηρούς, μέση- χειροτετεύει εξ’ αιτίας της κατακράτησης.

Τέλος, όσο ο οργανισμός σου αναγκάζεται να αποθηκεύσει νερό, τόσο δεν αποβάλει τις τοξίνες οι οποίες βλάπτουν την υγεία και παράλληλα απορρυθμίζει τις ορμόνες.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ;
Μην τα βάζεις λοιπόν με τα γονίδιά σου, αλλά με τις κακές σου συνήθειες. Και μπορεί η κατακράτηση να θεωρείται φυσική ενέργεια του οργανισμού, αυτό δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητο να επιτρέπεις να συμβεί. Αρκεί να λάβεις τα μέτρα σου.

Παρακάρω θα δεις τα βήματα της επιτυχημένης ενυδάτωσης που θα διώξει την ενοχλητική κατακράτηση, όπως σου τα εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς:

1. Καταναλώνουμε αρκετή ποσότητα νερού! Και για να μην μετράς ποτήρια και λίτρα, κάνε το “τεστ” της τουαλέτας! Ικανοποιητική ποσότητα νερού σημαίνει πως τα ούρα έχουν διάφανο χρώμα.

2. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να τρως 4 φρούτα και 5 λαχανικά κάθε μέρα

3. Απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να μην παίρνεις περισσότερο από 4γρ αλατιού ημερησίως.

4. Λάχανο, μπρόκολο, κρεμμύδι και γενικότερα όλα τα λεγόμενα κραμβοειδή λαχανικά καλό είναι να καταναλώνονται αφού έχουν βραστεί! Health Tip: Απόφυγε την οδηγία αυτή σε περίπτωση προβλήματος κολπικής μαρμαρυγής.

5. Πατάτες, ζυμαρικά, ψωμί και γενικότερα όλες οι πλούσιες σε άμυλο τροφές θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Θα ήταν χρήσιμη η συμβουλή κάποιου ειδικού διατροφολόγου για τον τρόπο που μπορείς να τα εντάξεις στο καθημερινό σου μενού.

6. Προσπάθησε να μην πίνεις αλκοόλ περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα.

7. Κάθε φορά που βγαίνεις για ποτό, φρόντισε για κάθε ποτήρι αλκοόλ -ιδιαίτερα τα βαριά ποτά όπως βότκα ή ουίσκι – να πίνεις 1-2 ποτήρια νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τις υπερβολές και το hangover της επόμενης μέρας.

8. Καλό θα ήταν να μην επιλέγεις γλυκά σε καθημερινή βάση, διότι περιέχουν σε υψηλές ποσότητες τόσο τη γλυκόζη όσο και το νάτριο που επιβαρύνουν το πρόβλημα.

© 2024 tlife.gr