Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα συγκρατηθούμε το Πάσχα. Όσο κι αν έχουμε υποσχεθεί στον εαυτό μας ότι αυτήν τη φορά θα είμαστε προσεκτικές στο φαγητό, μόλις καθίσουμε στο τραπέζι παρασυρόμαστε και τρώμε σαν μην υπάρχει αύριο. Κι εδώ κάπου πρέπει να διαβάσεις το παρακάτω…
Η Ιωάννα Αδαμίδου MS, RD Διαιτολόγος – Διατροφολόγος & Βιολόγος, υπεύθυνη Bioiatriki+ Nutrition Θεσσαλονίκη επιστημονική συνεργάτης Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ τους αποκαλύπτει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι πασχαλινές διατροφικές απολαύσεις εξελίσσονται σε διατροφικές παρεκτροπές, είτε στην ποσότητα, είτε στην ποιότητα των εδεσμάτων του Πασχαλινού τραπεζιού όπου συχνά κυριαρχούν τα κορεσμένα λιπαρά λόγω κρεατοφαγίας, το αλκοόλ και τα γλυκά. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται καταστάσεις που θέτουν σε ρίσκο την υγιή λειτουργία του οργανισμού, πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα προβλήματα υγείας.
Όταν χάνεται ο διατροφικός έλεγχος σε διαδοχικά λουκούλλεια γεύματα, τότε μπορεί να προκύψουν:
- Γαστρεντερικές διαταραχές
- Αυξημένο σάκχαρο
- Υπέρταση
- Πρόσληψη βάρους
Για να προλάβετε τέτοιες ανεπιθύμητες καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ευζωία σας, έχετε τα ακόλουθα κατά νου:
- Κόκκινα αυγά: Αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα. Βάψτε έναν μικρό έως μέτριο αριθμό κόκκινων αυγών, τα οποία θα τσουγκρίσετε και θα μπορέσετε να φάτε ευχάριστα ως οικογένεια από την Κυριακή του Πάσχα και έπειτα, είτε ως πρωινό με μια φέτα ψωμί, είτε ως προσθήκη στις σαλάτες, είτε σε ένα σάντουιτς με ντομάτα, αγγουράκι και μαρούλι.
- Η μετάβαση από την περίοδο νηστείας στη μεταμεσονύκτια μαγειρίτσα του Μ.Σαββάτου και στο πλουσιοπάροχο Πασχαλινό τραπέζι με κρεατοφαγία, κορεσμένα λιπαρά, αλκοόλ και γλυκά θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τους ηλικιωμένους και τα άτομα με προβλήματα υγείας. Η απότομη αλλαγή στην ποσότητα και τη σύσταση των γευμάτων μπορεί κατ’ αρχήν να προκαλέσει έντονη γαστρεντερική δυσφορία.
- Μεγάλη προσοχή το βράδυ του Μ. Σαββάτου. Η παράδοση απαιτεί μαγειρίτσα, ταυτόχρονα η υψηλή περιεκτικότητά της σε κορεσμένα λιπαρά και η πιθανή υπερκατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσπεψία και στομαχικές ενοχλήσεις. Στοχεύστε σε ένα μεσαίο πιάτο, συνοδέψτε μόνο με σαλάτα ή/και λίγο ψωμί, και αφήστε να περάσει λίγη ώρα προτού πέσετε για ύπνο.
- Μην παραλείψετε το πρωινό την Κυριακή του Πάσχα. Θα βοηθήσει να περιορίσετε την ποσότητα του μεσημεριανού γεύματος. Καταναλώστε φρούτα πλούσια σε φυτικές ίνες (πχ μήλο, πορτοκάλι, μπανάνα) και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι το μεσημέρι.
- Πριν το γεύμα ξεκινήστε με τη σαλάτα, ούτως ώστενα αυξηθεί το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς να καταναλώσετε μικρότερη ποσότητα φαγητού στη συνέχεια.
- Στο μεσημεριανό σερβίρετε την μερίδα στο πιάτο σας και αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού απευθείας από τις πιατέλες.
- Αφαιρέστε το ορατό λίπος (πέτσα) από το κρέας και απολαύστε σε μικρή ποσότητα τις πολύ υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, όπως τα εντόσθια και το κοκορέτσι.
- Προτιμήστε το κόκκινο κρασί (γνωστό για τις καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης)αντί για άλλα αλκοολούχα ποτά, με μέτρο. 1-2 ποτηράκια σε κάθε γεύμα είναι αρκετά, πάντα με σεβασμό στην κατάσταση υγείας σας. Μην ξεχνάτε να ξεδιψάτε πρώτα με άφθονο νερόκαθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση γλυκού μαζί με το γεύμα. Προτιμήστε κάποιο φρούτο ή συνδυασμό φρούτου με γιαούρτι. Αν υπάρχει γλυκό που επιθυμείτε, αφήστε να παρέλθουν 2-3 ώρες μετά το φαγητό, και απολαύστε μια μικρή ποσότητα το απόγευμα.
- Από την Τρίτη ημέρα του Πάσχα και έπειτα, επιλέξτε ζυμαρικά, λαδερά, όσπρια, ψάρια και θαλασσινά, που προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά για το στομάχι έπειτα από την Πασχαλινή κρεατοφαγία.
- Χαρείτε τις πασχαλινές εορτές με τα αγαπημένα σας πρόσωπα φροντίζοντας παράλληλα την υγεία σας, δίχως άγχος για το σωματικό σας βάρος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ