Site icon TLIFE

Τι είναι η γλυκαγόνη; Πώς τονώνει το μεταβολισμό και εμποδίζει την κατακράτηση;

Ορμόνες! “Παίζουν” με τα νεύρα σου, με τις αντοχές σου – ειδικά τις δύσκολες μέρες του μήνα – και μπορούν να αλλάξουν τη διάθεσή σου από τη μια στιγμή στην άλλη. Κι αν σου έλεγα πως υπάρχουν και ορμόνες που φροντίζουν για τη σιλουέτα σου, κάνουν το μεταβολισμό να δουλεύει ρολόι και τα βάζουν με την κατακράτηση και την κυτταρίτιδα;

Γνώρισε τη γλυκαγόνη… Πώς σε βοηθά να αποφύγεις τα τσιμπολογήματα; Ποιος είναι ο ρόλος της στο σώμα και το αδυνάτισμα; Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι είναι η γλυκαγόνη;
H γλυκαγόνη είναι μία από τις τρεις πιο σημαντικές ορμόνες στο πάγκρεας. Ποια είναι όμως ακριβώς η λειτουργία της; “Είναι υπεύθυνη για την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και προστατεύει το σώμα από κρίσεις υπογλυκαιμίας” επισημαίνει ο διαιτολόγος. Τώρα θα σκεφτείς, τι σχέση έχει αυτό με το αδυνάτισμα. Έχει και παραέχει. Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν, τότε σε πιάνει λιγούρα και συνήθως επιλέγεις κάτι παχυντικό!

“Έχει αποδειχθεί ότι σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σακχάρου, το ανθρώπινο σώμα επιθυμεί να καταναλώσει μανιωδώς τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος” εξηγεί ο κ. Κριαράς και συμπληρώνει “εαν διατηρηθεί στα υγιή-φυσιολογικά πλαίσια το μετα-γευματικό σάκχαρο του αίματος, τότε τα οφέλη θα είναι σπουδαία”!

Τι κερδίζεις αν η γλυκαγόνη είναι ρυθμισμένη…
Και για να καταλάβεις πιο καλά τι σημαίνει για τη σιλουέτα σου, ο διαιτολόγος σου εξηγεί τι κερδίζεις όταν η γλυκαγόνη στον οργανισμό σου είναι σωστά ρυθμισμένη:

– Ενίσχυση του μηχανισμού σύνθεσης γλυκαγόνου και αποθήκευσής του, με θετικό σημείο την αύξηση του μεταβολισμού.

– Ενίσχυση του μηχανισμού σύνθεσης και αξιοποίησης των λιπαρών οξέων και τριγλυκεριδίων στα λιποκύτταρα, δηλαδή καύση λίπους.

– Περιορίζεται έτσι η διάσπαση των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο μυικός ιστός και έτσι να αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός.

– Περιορίζεται ο σχηματισμός της γλυκόζης από μη υδατανθρακικά μόρια, που σε απλά ελληνικά σημαίνει μείωση του σωματικού βάρους ή της τάσης να παχύνεις

– Μειώνεται η βλάβη που υφίστανται τα οργανίδια των κυττάρων

– Βελτιώνεται η πρόσληψη αμινοξέων και έτσι τονώνεται ο μυικός ιστός! Αυτό σημαίνει φυσικά και εδώ καλύτερη λειτουργία του μεταβολισμού

– Βοηθά την πρόσληψη καλίου από τα κύτταρα, μειώνει τη συγκέντρωσή του στο άιμα και έτσι αποτρέπει την ενοχλητική κατακράτηση υγρών.

– Χαλαρώνει τον μυικό τόνο και αυξάνει τη ροή του αίματος, ιδιαίτερα μέσω των μικροαρτηριών

– Βοηθά στην έκκριση υδροχλωρικού οξέος από τα επιθηλιακά καλυπτήρια κύτταρα (parietal cell) του στομάχου, με θετικό σημεόο την καλύτερη και ταχύτερη πέψη – αφομοίωση των τροφίμων.

Τι να κάνεις για να ρυθμίσεις τη γλυκαγόνη;

Ζητήσαμε από τον διαιτολόγο συμβουλές διατροφής για να παράγεται επαρκής ποσότητα γλυκαγόνης, η οποία και θα σε βοηθήσει να χάσεις ή και να διατηρήσεις το βάρος σου.

1. Βρες τον δείκτη μάζας σώματός σου. Κάνε την πράξη – Διαίρεσε το βάρος σου με το ύψος σου στο τετράγωνο. ΔΜΣ = βάρος(kg)/(ύψος)2 (m2). Αν για παράδειγμα το βάρος σου είναι 55 κιλά και το ύψος σου 1,68μ., ο ΔΜΣ σου είναι 55/1,682 = 19,48!

– Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 25, τότε αυτό που χρειάζεσαι είναι δίαιτα. Βρες τη δίαιτα που σου ταιριάζει εδώ

Σε κάθε περίπτωση ακολούθησε παράλληλα και τις παρακάτω συμβουλές.

2. Ρύθμισε τους υδατάνθρακες-φυτικές ίνες που καταναλώνεις καθημερινά μεταξύ 45% και 60% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών.

Τι θα κάνεις πρακτικά; Φροντίζεις κάθε μέρα περίπου η μισή και πλέον ποσότητα όσων τρως καθημερινά να είναι λαχανικά, φρούτα, όσπρια, σιτηρά και δημητριακά ολικής άλεσης.

3. Απόλαυσε πρωτεΐνες με το… κομπιουτεράκι! Η κατανάλωση πρωτεϊνών θα στηριχθεί στην εξής πράξη: 0,8γρ ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν για παράδειγμα ζυγίζεις 55 κιλά, πρέπει οι πρωτεΐνες που βάζεις στο τραπέζι σου καθημερινά να είναι 44 γραμμάρια

Τι θα κάνεις πρακτικά; Καλό είναι να λαμβάνεις πρωτεΐνες από άπαχο λευκό κρέας όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και τα μανιτάρια. Ένα αυγό σου δίνει 6 γραμμάρια πρωτεΐνη, ένα φλιτζάνι μανιτάρια 2 γραμμάρια, ενώ μια μερίδα κοτόπουλο μπορεί να σου προσφέρει μέχρι και 43 γραμμάρια.

4. Μέτρησε το λίπος που παίρνεις από τις τροφές, ώστε να μην ξεπερνά το 15% των ημερήσιων αναγκών. Εδώ είναι και το tricky σημείο! Γιατί αυτή η κατηγορία βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που εμπεριέχουν λιπαρά, με αποτέλεσμα να είναι πιο δύσκολο να υπολογίσεις την ποσότητα που λαμβάνεις.

Τι θα κάνεις πρακτικά; Καλό είναι σε ότι αφορά τα λιπάρα να μειώσεις τα κορεσμένα λιπαρά, δηλαδή τα ζωικά λίπη, το κόκκινο κρέας και το βούτυρο. Ο διαιτολόγος συστήνει τρόφιμα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο ή η μαργαρίνη, φρούτα όπως το αβοκάντο, λιπαρά ψάρια όπως σολομός και ξιφάις και ξηροί καρποί.

Note: Αγγίζεις την ενδεδειγμένη ημερήσια πρόσληψη λιπαρών (σε μια δίαιτα 1800 θερμίδων την ημέρα), καταναλώνοντας 2 ½ κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές μαργαρίνη ή 15 καρύδια!

5. Υπολόγισε το ποτό… σε ό, τι αφορά τώρα το αλκοόλ θα πρέπει να καταναλώνεις 10 γρ. την ημέρα (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι και ό, τι καλύτερο να πίνεις αλκοόλ καθημερινά).

Τι θα κάνεις πρακτικά; Φρόντισε να αποφεύγεις τα σκληρά ποτά – βότκα, τεκίλα, ουίσκι – και να προτιμάς κρασί και μπίρα. Ένα-δύο ποτηράκια αρκούν.

Smart Tip – Μάσησε τσίχλα! Έχει αποδειχθεί πως η μάσηση τσίχλας αμέσως μετά το γεύμα, μειώνει την υπογλυκαιμική φόρτιση και διεγείροντας ένα πολυπεπτίδιο, μειώνει μετα-γευματική πείνα.

© 2025 tlife.gr