Εσύ γνωρίζεις τι είναι; Και κυρίως είσαι ενήμερη για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην γραμμή σου αλλά και την υγεία;
Τα τελευταία χρόνια οι φυτικές ίνες έχουν πάρει περίοπτη θέση, σε αυτό που λέμε υγιεινή διατροφή. Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Τότολου εξηγεί πως “το ενδιαφέρον της παρουσίας τους (φυτικές ίνες) στην καθημερινή διατροφή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως οι ευεργετικές τους ιδιότητες ωφελούν στην υγεία και στην ευεξία του ανθρώπου”.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΤΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΘΑ ΤΙΣ ΒΡΩ;
“Οι φυτικές ίνες είναι εκείνοι οι υδατάνθρακες που από τη μια αποτελούν ξεχωριστή κατηγορία θρεπτικών συστατικών και από την άλλη βρίσκονται στις τροφές ως φυσικό (π.χ., στον φλοιό των φυτικών βλαστών) ή πρόσθετο συστατικό” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Τότολου. Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο οι φυτικές ίνες έχουν πολύ λίγες θερμίδες και στην πραγματικότητα δεν διασπώνται από τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό είναι όμως που τις κάνει μοναδικές στην διατροφή.
Οι φυτικές ίνες μπορούν να διακριθούν σε όσες που διαλύονται στο νερό και σε όσες όχι. “Η διατροφή μας έχει ανάγκη την παρουσία και των δύο μορφών, καθώς η καθεμία απ’ αυτές, εκτός από την ποικιλία που προσφέρει, συνδέεται και με διαφορετικά για την υγεία οφέλη” επισημαίνει η Μαρία Τότολου.
ΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
ΑΔΙΑΛΥΤΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ |
Σιτηρά (κριθάρι, βρώμη) |
Δημητριακά |
Φρούτα (φρέσκα ή και αποξηραμένα) |
Προϊόντα ολικής άλεσης |
Λαχανικά |
Μαύρο Ψωμί |
Όσπρια |
|
ΣΕ ΤΙ ΘΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ
;
Η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Τότολου εξηγεί ποιες είναι ακριβώς οι ευεργετικές επιδράσεις των φυτικών ινών στον οργανισμό.
1. Έλεγχος βάρους. Η παρουσία φυτικών ινών στη διατροφή βοηθάει στον καλύτερο έλεγχο της όρεξης, προκαλώντας πρόωρο αίσθημα κορεσμού μεγάλης διάρκειας και έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο του βάρους και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας.
2.
Καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ευεργετικές στον τομέα της υγείας του εντέρου, καθώς παίζουν
σημαντικό ρόλο στη μείωση ή στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας και άλλων παθήσεων του εντέρου, όπως η εκκολπωμάτωση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (σπαστική κολίτιδα), όχι όμως σεπεριόδους έξαρσης.
Επίσης, πρόσφατες μελέτες τις συνδέουν με αποτροπή της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Επιπλέον, η κατανάλωση φυτικών ινών έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και την αποβολή των άχρηστων συστατικών της τροφής, αφού παρασύρονται απ’ αυτές στο πέρασμά τους.
3. Μείωση χοληστερόλης αίματος – LDL χοληστερόλη («κακή» χοληστερίνη). Οι φυτικές ίνες φαίνεται να επηρεάζουν τα επίπεδα των λιπιδίων και της χοληστερόλης του αίματος, διατηρώντας τα χαμηλά και προκαλώντας μείωση της LDL χοληστερόλης. Με άλλα λόγια, οι φυτικές είναι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακά νοσήματα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου!
4. Ρύθμιση της γλυκόζης αίματος – Διαβήτης. Χαρακτηριστικό των φυτικών ινών είναι η καθυστέρηση, μετά το γεύμα, της πέψης και της απορρόφησης των υδατανθράκων της τροφής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, αρχικά, τον μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας, που λειτουργεί ως παράγοντας εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά και την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών και υγιών ατόμων.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
Οι φυτικές ίνες μοιάζουν θαυματουργές. Αν όμως κάποιος καταναλώσει υπερβολική ποσότητα από αυτές κινδυνεύει από μια σειρά παρενεργειών. “Η παρουσία φυτικών ινών σ’ ένα γεύμα μπορεί να προκαλέσει δυσαπορρόφηση του σιδήρου των φυτικών τροφών, παρ’ όλο που σίδηρο περιέχουν και τροφές στις οποίες ενυπάρχουν και οι φυτικές ίνες” εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Μαρία Τότολου. Τέλος, η υπερκατανάλωση “φυτικών ινών ενδέχεται να προκαλέσει διάρροια, φουσκώματα και καούρα. Αυτό μπορεί να συμβεί και με την απότομη ένταξη των φυτικών ινών στην καθημερινή διατροφή. Γι’ αυτόν τον λόγο, συνιστάται να εντάξεις τις φυτικές ίνες με αργό και προοδευτικά αυξανόμενο ρυθμό. Η παρουσία νερού είναι πολύ σημαντική”.