Έχεις υποκύψει κι εσύ στον πυρετό των light προϊόντων; Διάβασε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για αυτά και πως θα σε βοηθήσουν όντως να αδυνατίσεις.
Εδώ και δύο δεκαετίες κατέκλυσαν την αγορά προϊόντα που υπόσχονταν να μειώσουν τα λιπαρά και τις θερμίδες από τα γεύματά σου, και κατά συνέπεια ότι θα χάσεις βάρος. Τι είναι όμως τα Light προϊόντα; Ζητήσαμε την γνώμη της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου Αθηνάς Κατσίκα.
Τι είναι τα Light προϊόντα;
“Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, άρθρο 6, ένα προϊόν ονομάζεται light ή lite ή slim ή και άλλες παρεμφερείς ονομασίες, εφόσον οι παρεχόμενες θερμίδες είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας. Η μείωση αυτή δεν πρέπει να οφείλεται σε μείωση των πρωτεϊνών” αναφέρει η κα. Κατσίκα.
Φυσικά Light προϊόντα υπάρχουν σε όλα πλέον τα είδη διατροφής. Μπορούμε να τα διακρίνουμε σε τρεις βασικές κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο επεξεργασίας τους.
Α. Η πρώτη κατηγορία είναι τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε αυτήν ανήκουν κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Γάλα, γιαούρτι, αλλά και κρέμες γάλακτος με χαμηλά, 2% ή και 0% λιπαρά.
Είναι ίσως τα πιο “αθώα”, αφού η επεξεργασία τους αφορά μόνο στην αφαίρεση λιπαρών (με τον πατροπαράδοτο τρόπο που παράγεται και το βούτυρο) και όχι στην προσθήκη τεχνητών ουσιών. Σύμφωνα με μελέτες, αν κάποιος αντικαταστήσει ένα πλήρες γιαούρτι με κάποιο με 2% λιπαρά, γλιτώνει 465.000 θερμίδες, δηλαδή 6,5 κιλά σε ένα χρόνο.
Β. Μια δεύτερη κατηγορία προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος είναι αυτά που περιέχουν υποκατάστατα λίπους.
Προϊόντα όπως κρεατικά και αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθούν και σε πατατάκια ή δημητριακά με χαμηλά λιπαρά.
Πολλές είναι οι έρευνες που έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις για τη χρήση αυτών των υποκατάστατων. Για παράδειγμα, μία από τις πιο επιτυχημένες τέτοιες τεχνητές ουσίες η Olestra, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο έντερο. Η πιο συχνή είναι η διάρροια και οι σπασμοί του εντέρου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να πει με βεβαιότητα σε ποιους ανθρώπους θα εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα.
Γ. Η κατηγορία αυτή αφορά στην αντικατάσταση της ζάχαρης με διάφορες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.
Η ζαχαρίνη και η ασπαρτάμη είναι από τις πιο διαδεδομένες ουσίες. Θα τις συναντήσεις σε αναψυκτικά, ψωμί του τοστ, γλυκά με χαμηλά λιπαρά κ.α.
Από την εμφάνισή τους στην βιομηχανία τροφίμων έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές, πως αποτελούν κίνδυνο για την υγεία.
Μια τελευταία κατηγορία προϊόντων light, είναι τα οινοπνευματώδη ποτά, από τα οποία έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα ή και τελείως το αλκοόλ (πχ μπύρες light).
Σε κάθε περίπτωση πολλοί διατροφολόγοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις, πως με την επεξεργασία των Light προϊόντων ενδέχεται να χάνονται και θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό! Τι συμβαίνει όμως τελικά; Είμαστε όντως πιο αδύνατοι από την εμφάνιση των τροφίμων με χαμηλά λιπαρά; Μάθε τι δείχνουν οι έρευνες, κάνοντας κλικ εδώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ