Το Πάσχα έφυγε. Πέρασε κι αυτό. Και ξαφνικά, σαν να διακτινιστήκαμε, είμαστε στην τελική ευθεία για το μπικίνι. Τι κάνουμε; Καταρχάς, δεν μας πιάνει πανικός. Ναι, ξέρω, καταλαβαίνω, αλλιώς υπολόγιζες να είναι το σώμα σου σε αυτήν τη φάση και αλλιώς τελικά είναι, αλλά υπάρχει πάντα το περιθώριο να διορθωθούμε και να μπούμε σε πρόγραμμα. Ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Θαλής Παναγιώτου, είναι εδώ για να μας δώσει τις απαραίτητες συμβουλές. Τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε τις επόμενες μέρες ώστε να δούμε τη ζυγαριά μας να πέφτει, το αγαπημένο μας τζιν να κουμπώνει και την αυτοπεποίθησή μας να ανεβαίνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μην αγχώνεσαι. Το άγχος παχαίνει και μπλοκάρει το μεταβολισμό. Πάρε βαθιά ανάσα και απόφαση. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές και θα δεις τον αριθμό στη ζυγαριά σου να μειώνεται σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι περίμενες.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ
1. Αύξησε την ημερήσια κατανάλωση νερού στα δέκα με δώδεκα ποτήρια. Αν δεν το κάνεις ήδη, πίεσε τον εαυτό σου, μέτρα, βάλε υπενθύμιση… μέχρι να συνηθίσεις. Είναι πολύ βασικό το νερό. Και πραγματικά θα δεις ότι θα τρως λιγότερο.
2. Να θέτεις εβδομαδιαίους στόχους για τη βελτίωση της διατροφής σου. Για παράδειγμα κάθε εβδομάδα να προσθέτεις όλο και περισσότερα λαχανικά και φρούτα στα πέντε γεύματα της ημέρας. Οι αλλαγές γίνονται λίγο λίγο. Οι ακραίες αλλαγές συνήθως οδηγούν σε απογοήτευση και κούραση. Ένα βήμα τη φορά είναι καλύτερα.
3. Συνδύασε τη συστηματική άσκηση με την ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα μετά την προπόνηση φρόντισε για ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε πρωτεϊνες (προτίμησε το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα ή ένα γιαούρτι με βρώμη και μία κουταλιά μέλι). Μην αμελείς τη γυμναστική σου -έστω και με μισή ώρα γρήγορο περπάτημα τη μέρα θα δεις διαφορά. Και φυσικά, η γυμναστική δεν είναι άλλοθι για διατροφικές ατασθαλίες.
4. Μη μένεις νηστική για πολλές ώρες. Αντιθέτως φρόντισε ώστε να απολαμβάνεις ένα μικρό (ή μεγάλο αν πρόκειται για κυρίως) σνακ κάθε δύο ώρες. Τα κύρια γεύματα, πρωινό – μεσημεριανό – βραδινό, θέλουμε να έχουν μεταξύ τους μία χρονική απόσταση των πέντε ωρών και τα ενδιάμεσα, δεκατιανό – απογευματινό, των δύο ωρών από τα προηγούμενα και επόμενα κυρίως.
5. Να καταγράφεις τα γεύματα και σνακ σου. Να έχεις δηλαδή κάτι σαν ένα διατροφικό ημερολόγιο, έτσι οι αταξίες περιορίζονται αφού καταγράφονται… τα γραπτά μένουν! Αν το δοκιμάσεις, θα καταλάβεις. Όταν αρχίσεις να καταγράφεις, συνειδητοποιείς τα πράγματα διαφορετικά.
6. Να ζητήσεις την υπεύθυνη βοήθεια ενός έμπειρου διαιτολόγου – διατροφολόγου, ο οποίος θα είναι σε θέση να σου δώσει μία εξατομικευμένη δίαιτα που θα βασίζεται στις δικές σου ανάγκες και στο δικό σου οργανισμό. Θα έχεις ένα δικό σου μενού, χωρίς στερήσεις. Και φυσικά, μετά από αυτό, θα έχεις συνηθίσει να τρως σωστά. Βάζοντας τον εαυτό σου σε σωστό πρόγραμμα για ένα χρονικό διάστημα βοηθάει και στο να αλλάξεις τις συνήθειές σου προς το καλύτερο.
7. Να αποφεύγεις τις στερήσεις και να επιβραβεύεις τον εαυτό σου με ένα ελεύθερο γεύμα την εβδομάδα (προσοχή γεύμα, όχι μέρα!). Αυτό θα σου δώσει και τη δύναμη να συνεχίσεις ακάθεκτη, χωρίς να απογοητεύεσαι. Η σωστή διατροφή περιλαμβάνει και απολαύσεις φυσικά!
8. Βάλε στο πρόγραμμά σου για τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα 50 λεπτά αερόβιας προπόνησης. Για να κάψεις λίπος, για να μειωθεί ο αριθμός στη ζυγαριά. Για να αδυνατίσεις χρειάζεται να αυξήσεις τους χτύπους της καρδιάς σου.
9. Απόφυγε την κατανάλωση υδατανθράκων πριν τον ύπνο. Φρόντισε μάλιστα να έχεις καταναλώσει το τελευταίο γεύμα της ημέρας περίπου τρεις ώρες πριν κοιμηθείς. Αν έχεις φάει σωστά τα γεύματά σου στη διάρκεια της ημέρας, δεν πρόκειται να πεινάσεις.
10. Απόφυγε το αλκοόλ, τη ζάχαρη και τις μεγάλες ποσότητες σε άμυλο.
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
1. Την καθιστική ζωή. Η απώλεια βάρους υπενθυμίζουμε ότι θέλει το συνδυασμό μίας ισορροπημένης διατροφής με τη συστηματική άσκηση. Η ακινησία παχαίνει. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα (το λιγότερο που μπορείς να κάνεις) κάνει τη διαφορά στη ζυγαριά, ενεργοποιεί το μεταβολισμό, αυξάνει τις καύσεις. Αν γυμνάζεσαι και προσέχεις ταυτόχρονα τη διατροφή σου, θα δεις πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα.
2. Κατακράτηση υγρών. Για να την αποφύγεις, να πίνεις πολλά υγρά και κυρίως νερό. Αν παρατηρείς έντονη κατακράτηση υγρών στο σώμα σου, κάνε μία αιματολογική εξέταση για ορμονικό προσδιορισμό.
3. Μην τρως γρήγορα. Η ισορροπημένη διατροφή θέλει και το χρόνο της. Τόσο στην υιοθέτηση όσο και στην απόλαυση του κάθε γεύματος. Φρόντισε να μασάς αργά και να απολαμβάνεις το φαγητό σου, ενώ πριν από κάθε κυρίως γεύμα (περίπου τριάντα λεπτά πριν) να πίνεις δύο ποτήρια νερό. Τέλος να έχεις υπολογίσει το χρόνο που θα αφιερώνεις στο φαγητό σου. Όσο πιο αργά μασάς, όσο περισσότερο απολαμβάνεις το φαγητό σου, τόσο περισσότερο χορταίνεις. Και σαφώς τρως μικρότερες ποσότητες. Υπολόγισε να αφιερώνεις στο γεύμα σου μισή ώρα.
4. Ανθρακούχα ποτά, ζαχαρωμένοι χυμοί, φρουτοποτά, αλκοόλ. Μπορείς να απολαμβάνεις δύο ποτήρια κρασί ή μια μπύρα την εβδομάδα. Τα υπόλοιπα θα τα δεις να αποτυπώνονται στη ζυγαριά σου.
5. Τα άτακτα ωράρια στα γεύματα. Προσπάθησε να έχεις ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρόγραμμα και να το τηρείς όσο πιστά επιτρέπει ο χρόνος σου. Ιδανικά ξεκίνησε το πρωινό σου στις εννιά το πρωί, συνέχισε με ένα δεκατιανό στις έντεκα και περίπου στις δύο να απολαμβάνεις το μεσημεριανό σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ