Όσο κλισέ κι αν ακούγεται η ποσότητα στο πιάτο σου μπορεί να έχει θαυματουργά ή καταστρεπτικά αποτελέσματα. Σκέψου πολύ απλά, πως αν από υπερβάλλοντα ζήλο προσθέτεις 100 θερμίδες στο ημερήσιο μενού σου, θα καταλήξεις στο τέλος του χρόνου με 5 κιλά παραπάνω. Μήπως να αναθεωρήσεις τον όρο μερίδα;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όταν ακούς μερίδα το μυαλό σου πάει αυτόματα στη γνωστή σε όλους μερίδα του εστιατορίου. Σύμφωνα όμως με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Public Health οι μερίδες στα εστιατόρια είναι από δύο εώς τέσσερις φορές μεγαλύτερες από το κανονικό. Σκέψου πως σύμφωνα με τους διαιτολόγους μια μερίδα πατάτες τηγανητές είναι μόλις 10 πατάτες! Πόσες φορές σου έχουν σερβίρει ένα πιάτο με μόλις 10 πατάτες;
Εκστρατεία για τη σωστή μερίδα
Μια επιστημονική όμαδα στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να ενημερώσει τους καταναλωτές σε Ελλάδα και Κύπρο για την σωστή μερίδα. Η ομάδα Mednutrition θέλει να διαδάξει στον καθένα από εμάς τη σωστή μερίδα με απλά καθημερινά παραδείγματα. Δες λοιπόν ποια είναι η σωστή μερίδα σύμφωνα με τους παρακάτω πίνακες.
Πόσο έχουν μεγαλώσει…
Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι μερίδες μεγάλωσαν με τα χρόνια. Δηλαδή και να θέλεις να προστατευτείς, γύρω σου υπάρχουν γιγαντιαίες μερίδες που απειλούν την υγεία και τη σιλουλέτα σου. Τα μπέργκερ για παράδειγμα έκαναν την εμφάνισή τους στα λεγόμενα fast food το 1960. Aπό τότε μέχρι σήμερα, το μέγεθός τους έχει αυξηθεί 500%. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι θερμίδες που παίρνεις από ένα και μόνο μπέργκερ είναι σήμερα πολλαπλάσιες από εκείνες που ήταν πριν από κάποια χρόνια.
Ακόμη και η μόδα της γαστρονομίας είναι εχθρός της σωστής διατροφής. Μόνο στις αρχές του 90 η διάμετρος του πιάτου αυξήθηκε 25 εως και 30 εκατοστά.
ΤΙPS ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ
Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δημήτριος Πέτσιος σου δίνει συμβουλές για να είσαι σίγουρη πως το πιάτο σου έχει την σωστή μερίδα!
1. Άλλαξε design στην κουζίνα: “Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγεις να βάζεις το φαγητό σου σε σύγχρονα… μεγάλα πιάτα” εξηγεί ο κ. Πέτσιος. Καιρός για ανανέωση λοιπόν! Τι θα έλεγες για ένα μικρό Make Over στο σερβίτσιο σου; Νέο design, όμορφα πιάτα και προπάντων μικρότερα! “Αγόρασε και χρησιμοποίησε και μικρότερα μαχαιροπίρουνα και παρατήρησε πόσο εύκολα αλλάζει η αντίληψη του μεγέθους της μερίδας” συμπληρώνει ο διαιτολόγος.
2. Slow Down: “Πιο αργά. Δεν θα πάρει κανείς το πιάτο από μπροστά σου. Καταβροχθίζοντας, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να φας υπερβολικές ποσότητες και φυσικά… μια υπερβολική μερίδα” επισημαίνει η διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτριος Πέτσιος.
Γνωρίζεις ότι: Ο οργανισμός σου χρειάζεται πάνω από 20 λεπτά για να συνειδητοποιήσει πως έχει χορτάσει; Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως αν το παρακάνεις στα πρώτα δέκα λεπτά μέχρι να το “πάρει είδηση” ο οργανισμός σου θα είναι πολύ αργά!
3. Πεινάς ή απλά έχεις όρεξη; Πόσες φορές δεν έχεις πει! “Τώρα έχω όρεξη για ένα λαχταριστό παγωτό!” Αντιλαμβάνεσαι φυσικά πως σε αυτή την περίπτωση δεν πεινάς, ούτε έχεις ανάγκη από αυτό που θα φας! Αλλά αν έχεις τον πειρασμό μπροστά σου; “Η αφθονία φαγητού -φαινόμενο συχνό- θα παρακάμψει ή θα «αλλοιώσει» την αίσθηση της κανονικής μερίδας. Και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθούμε και να πειθαρχήσουμε όταν οι λιχουδιές είναι τόσες πολλές και…μπροστά μας!”
4. Παράγγειλε έξυπνα: Είπαμε η μερίδα εστιατορίου είναι πάντα μεγαλύτερη από το κανονικό. “Όταν βγαίνεις έξω, αντί να επιδοθείς σε… «υπέρογκες» παραγγελίες, επίλεξε μια σούπα και μια σαλάτα ή μια σαλάτα και ένα ορεκτικό για το γεύμα σου. Εάν παραγγείλεις ένα μεγάλο γεύμα, πάρε το μισό για το σπίτι, ώστε να έχεις ένα νόστιμο γεύμα για την επόμενη μέρα” εξηγεί ο διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Πέτσιος.
5. Ο έχων μια τεράστια μερίδα, δίνει τη μισή! Αν ακόμα δυσκολεύεσαι να ρυθμίσεις το μέγεθος της κατάλληλης για σένα μερίδα, δοκίμασε να είσαι πιο…αλτρουιστής! Χώρισε τη μερίδα –που ήδη καταναλώνεις– στη μέση. Πρόσφερε ένα μέρος της σε έναν συνάδελφο ή σε ένα μέλος της οικογένειας.
6. Μέτρο σύγκρισης: Εάν ακόμα δυσκολεύεσαι ή δεν μπορείς να καθορίσεις τη δικιά σου μερίδα, προσπάθησε να εξασκηθείς χρησιμοποιώντας μια ζυγαριά τροφίμων ή απλά αντικείμενα – όπως στους πίνακες παραπάνω – για να μάθεις την αντιστοιχία τυπικών μερίδων σε τρόφιμα.
Μόλις το μάτι συνηθίσει, σειρά έχει η εξάσκηση στην πράξη με την λογική όλων των παραπάνω αλλά και με δικά σου τρικ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ