Site icon TLIFE

Το Σύνδρομο της Βραδινής επιδρομής στο ψυγείο. Πώς να το αντιμετωπίσεις!

Ο όρος “νυχτερινή υπερφαγία” ίσως να μην σου λέει πολλά, τα συμπτώματά του όμως σίγουρα σου έχουν χτυπήσει την πόρτα αρκετές φορές και σε διάφορες φάσεις της ζωής σου. Όχι, δεν είναι τυχαίο που τις βραδινές ώρες “δαιμονίζεσαι”, σου είναι αδύνατον να αντισταθείς και τρέχεις στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας… Λες και είναι το “θησαυροφυλάκιο” με τις τροφές που θα σε ικανοποιήσουν γευστικά, αλλά και ψυχολογικά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο που ξυπνάς μέσα στα άγρια χαράματα αναζητώντας σαν μανιασμένη (και παράλληλα νυσταγμένη) τη “χρυσή τροφή” που θα καταλαγιάσει τη βραδινή σου όρεξη. Κι ας έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου ότι δεν θα το ξανακάνεις!

Αν λοιπόν οι βραδινές σου διατροφικές συνήθειες χαρακτηρίζονται από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε μπορώ να σου δώσω τον όρο night eater”. Η συγκεκριμένη έννοια δεν είναι τόσο χαριτωμένη όσο ακούγεται, αντιθέτως έχει ένα διατροφικό υπόβαθρο, με κύρια χαρακτηριστικά του την πεσμένη ψυχολογία, το άγχος και τις λανθασμένες επιλογές γευμάτων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες. Όλα αυτά πρόκειται να μας τα αναλύσει η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, εξηγώντας τα ακριβή αίτια και δίνοντάς μας συμβουλές για να ξεπεράσουμε αυτό το μείζον πρόβλημα, που μας παχαίνει πολύ!!!

ΟΤΑΝ ΤΡΩΣ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ…
Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για μία νέα διαταραχή της διατροφικής συμπεριφοράς, που εμφανίζεται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα κυρίως σε νεαρά άτομα και ονομάζεται “Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής (Night Eating Syndrome)”. Το σύνδρομο της νυχτερινής υπερφαγίας είναι μία διατροφική διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία.

Τα κριτήρια κατάταξης του συνδρόμου αυτού περιλαμβάνουν 3 στοιχεία:

  • Την ώρα της ημέρας
  • Ενα συγκεκριμένο θερμιδικό ποσό
  • Τη συχνότητα εμφάνισης

ΠΟΙΟΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ;
Το 1,5% του γενικού πληθυσμού αντιμετωπίζει τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου. Κύριοι εκπρόσωποί του είναι οι γυναίκες, τα παχύσαρκα άτομα και οι ηλικιωμένοι. Επίσης, εμφανίζεται σε άτομα που διανύουν περιόδους έντονου στρες και προσπαθούν να αποφορτίσουν την ένταση μέσω του φαγητού.

Ο συνδυασμός αυτού του είδους πρόσληψη τροφής, της διαταραχής του ύπνου και της άσχημης ψυχολογικής κατάστασης, αποτελούν πρόδρομες καταστάσεις που οδηγούν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.


ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ;

Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Πρόσληψης Τροφής χαρακτηρίζεται από τη μικρή ή ανεπαρκή κατανάλωση τροφής στο πρώτο μισό της ημέρας και την υπερκατανάλωση τις βραδινές ώρες. Η πρόσληψη ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας ανέρχεται στο 40%, ενώ το βράδυ το άτομο που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα καταναλώνει το υπόλοιπο 60% της ενέργειας, με συχνές διακοπές του ύπνου.

Αυτό το σύνδρομο, όπως αναφέραμε, συχνά συσχετίζεται με τις διαταραχές του ύπνου καθώς και με την άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η λατρεία των “night eaters” είναι οι υδατάνθρακες, ένα είδος τροφής που στέλνει μήνυμα στους νευροδιαβήτες του εγκεφάλου για να προκαλέσουν το αίσθημα της ευχαρίστησης. Όλη αυτή η διαδικασία πολλές φορές υποδηλώνει ότι η νυχτερινή επιδρομή στην κουζίνα είναι μια ασυνείδητη προσπάθεια, για να αποκαταστήσουν την κακή ψυχολογία τους.



TI ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…

Οι διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της νυχτερινής υπερφαγίας συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Μικρά και συχνά γεύματα
Αυτό το tip βοηθάει σημαντικά στο να καλύπτεται συνεχώς το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός και να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται το βράδυ.

2. Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες
Προτίμησε το πολύσπορο ψωμί, το καστανό ρύζι, τα ζυμαρικά – δημητριακά ολικής αλέσεως, τα cream crackers σίκαλης και τα φρούτα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και προσδίδουν άμεση ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται τάση για τσιμπολόγημα και διατροφικές ατασθαλίες. Εξάλλου, τα παραπάνω τρόφιμα όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην έκκριση της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση (σερετονίνη), που είναι συνήθως χαμηλή σε άτομα με νυχτερινή υπερφαγία. Άλλα στοιχεία τα οποία καταπολεμούν το άγχος είναι το φυλλικό οξύ και το σελήνιο.

3. Προσεκτική επιλογή τροφίμων
Στο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερα τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και κορεσμό, έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.

4. Ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο
Η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα, γιαουρτιού με μέλι ή χαμομηλιού πριν πέσουμε για ύπνο έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.


Δες εδώ επιλογές βραδινών γευμάτων για να αδυνατίσεις!

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2024 tlife.gr