Τροφική αλλεργία: Τι είναι; Πώς θα καταλάβεις αν έχεις; Ποιες τροφές μπορείς να επιλέξεις εναλλακτικά!

Κι όμως δεν μπορούμε όλες μας να φάμε τα πάντα. Οι τροφικές αλλεργίες καραδοκούν για μερικές από εμάς και κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αυτό φταίνε τα θαλασσινά. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ενοχλητικές, στη χειρότερη είναι πραγματικά επικίνδυνες…

Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Ιωάννα Βλάχου μας εξηγεί αναλυτικά τι είναι η τροφική αλλεργία, ποια είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα και πώς μπορείς να την αντιμετωπίσεις. Η ειδικός δίνει και μια λίστα με εναλλακτικές επιλογές σε περίπτωση που έχεις αλλεργία στα θαλασσινά, γιατί τα ω3 λιπαρά οξέα (τα οποία και περιέχουν) είναι απαραίτητα στον οργανισμό και δεν πρέπει να τα αποκλείσεις από το διαιτολόγιό σου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ;
Τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται μία ανεπιθύμητη αντίδραση του οργανισμού, στην οποία εμπλέκεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προκαλείται από κάποια τροφή, αμέσως ή λίγο μετά από την έκθεσή μας σε αυτή. Έτσι λοιπόν, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε μία φυσιολογικά ακίνδυνη ουσία της τροφής (συνήθως πρωτεΐνη) σαν να είναι εχθρική για τον οργανισμό, τότε μιλάμε για τροφική αλλεργία και η ουσία αυτή αποτελεί το αλλεργιογόνο.

Όταν λοιπόν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά απέναντι στις συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αλλεργιογόνα), απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ουσιών (π.χ. ισταμίνη, λευκοτριένια), οι οποίες με τη σειρά τους ευθύνονται για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Κάποια είναι πιο ανώδυνα θα τα λέγαμε, αλλά ενοχλητικά. Η τροφική αλλεργία όμως δεν είναι απλή υπόθεση, πρέπει να την προσέξεις ιδιαίτερα γιατί μπορεί να σου δημιουργήσει πραγματικά σοβαρά προβλήματα… Προσοχή στα προβλήματα λοιπόν.
1. Κνίδωση (φαγούρα)
2. Πρήξιμο
3. Εμετός
4. Δυσκολία στην αναπνοή
5. Αναφυλαξία

Αν δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα τα συμπτώματα, μια τροφική αλλεργία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;
Οι τροφικές αλλεργίες εμφανίζονται πιο συχνά στα παιδιά και πολλές φορές η ανοχή του οργανισμού σε αυτές επέρχεται με την ηλικιακή ανάπτυξη.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ
Απ’ τους πιο απλούς τρόπους αντιμετώπισης των αλλεργικών αντιδράσεων αποτελεί η απομάκρυνση του τροφίμου που ευθύνεται και για την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Εφόσον βέβαια έχεις συμβουλευτεί αρχικά τον θεράποντα ιατρό σου και έχει διαγνωστεί αλλεργία στο συγκεκριμένο τρόφιμο.

ΠΟΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ
Απ’ τα πιο κοινά τρόφιμα που έχουν κατηγορηθεί για αλλεργικές αντιδράσεις και μάλιστα με ποσοστό 85% είναι τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

ΜΕ ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙΣ
Εάν έχεις αλλεργία στα θαλασσινά και τα λιπαρά ψάρια φυσικά και πρέπει να τα αποφεύγεις. Επειδή όμως ο οργανισμός έχει ανάγκη τα στοιχεία που περιέχουν φρόντισε να τα αντικαταστήσεις με τα παρακάτω ώστε να λαμβάνεις όλα τα ω3 λιπαρά οξέα.

Οι “αντικαταστάτες”
1. Τofu (τυρί από γάλα σόγιας)
2. Ξηροί καρποί: αμύγδαλα και ιδίως τα καρύδια
3. Αυγά (μέσω της εκτροφής πουλερικών με φύκια και ιχθυέλαια)
4. Μερικά φυτικά έλαια: έλαια από καρπούς ή από λιναρόσπορο
5. Σουσάμι, ταχίνι και ελαιοκράμβη
6. Κάποια λαχανικά: λαχανάκια Βρυξελλών, αντράκλα, κουνουπίδι, μπρόκολο
7. Συμπληρώματα διατροφής: ιχθυέλαιο

Ακόμη, εξαιτίας των πολλαπλών ωφελειών τους στην υγεία του οργανισμού, η βιομηχανία τροφίμων προχώρησε στη δημιουργία προϊόντων εμπλουτισμένων με ω-3 λιπαρά. Στην αγορά, λοιπόν, μπορούμε πλέον να βρούμε ψωμί που έχει εμπλουτιστεί με τα συγκεκριμένα λιπαρά οξέα, καθώς και αλλαντικά, μαλακές μαργαρίνες, cream crackers σίκαλης, φρυγανιές και τυριά.

Πώς θα τα βάλεις στη διατροφή σου

– Πρόσθεσε ξηρούς καρπούς στο πρωινό ή στα ενδιάμεσα γεύματα συνδυάζοντάς τα με δημητριακά, γάλα ή γιαούρτι. Μπορείς να τα καταναλώσεις ακόμη και σκέτα.

– Συνόδευσε πάντα το κυρίως γεύμα σου με λαχανικά εποχής πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα.

– Πρόσθεσε λιναρόσπορο ή άλλους ξηρούς καρπούς στη σαλάτα σου.


Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164