Τρόφιμα ολικής άλεσης: Πώς θα τα ξεχωρίσεις; Γιατί είναι τόσο σημαντικά στο αδυνάτισμα;

Τι χρειάζεσαι για να κάνεις σωστή διατροφή; Θέληση, ναι! Προσπάθεια, σίγουρα! Και φυσικά, την κατάλληλη επιλογή τροφίμων. Ξέρεις πως τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι ό, τι καλύτερο για αυτόν τον σκοπό, αλλά γνωρίζεις το ΓΙΑΤΙ; Τι εννοούμε όταν λέμε πως ένα τρόφιμο είναι ολικής άλεσης; Πώς βοηθούν στο αδυνάτισμα και την υγεία σου; Plus: Smart tips για να επιλέξεις τα “αληθινά” ζυμαρικά, δημητριακά και άλευρα ολικής άλεσης.

Η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Βαλάσια Τοκμακίδου μας δίνει όλες τις πληροφορίες για το… “μαύρο” της διατροφής που κάνει καλό.

“Αν αναλογιστούμε ότι η βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής Διατροφής αποτελείται από τα δημητριακά και τα προϊόντα τους καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κατανάλωση των τροφίμων ολικής άλεση”.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΙΚΗ ΑΛΕΣΗ;
Αν το σκεφτείς λίγο με βάση τις λέξεις, θα το καταλάβεις. “Η ολική άλεση είναι μία διαδικασία άλεσης ολόκληρου του καρπού του σιτηρών. Για παράδειγμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με αλεύρι από σιτηρά των οποίων έχει αλεστεί το σύνολο των μερών τους – φλοιός, φύτρο και ενδοσπέρμιο” αναφέρει η διαιτολόγος.

Γιατί όμως είναι αυτό τόσο σημαντικό; Η διαδικασία αυτή τους επιτρέπει να έχουν “μεγαλύτερο εύρος θρεπτικών συστατικών όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε, διάφορα ανόργανα στοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος, καθώς και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων” εξηγεί η κα. Τοκμακίδου.


ΤΣΕΚΑΡΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μαύρο ή λευκό ψωμί; Είσαι σίγουρη ό, τι ξέρεις να κάνεις δίαιτα; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Και τα απλά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί ή το αλεύρι για όλες τις χρήσεις τι διαφορά έχουν; “Παρασκευάζονται από αλεύρι που ο καρπός από τον οποίο προήλθε έχει απογυμνωθεί από τον φλοιό. Αντίθετα, ολικής αλέσεως σημαίνει ότι το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του προϊόντος δεν είχε απογυμνωθεί από τον φλοιό”!

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ;
Παρασκευάζονται αλλιώς, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και πιο σκούρο χρώμα. Ωραία! Γιατί όμως να τα διαλέξεις;

Γιατί σε βοηθούν να προσέχεις τη γραμμή σου: Η επαρκής κατανάλωσή των προϊόντων ολικής άλεσης (π.χ. δημητριακά) έχει επίσης συσχετιστεί με την καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν μειώνουν το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου: Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα τρόφιμα ολικής αλέσεως παρουσιάζουν σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Light συνταγές με ζυμαρικά που δεν ξεπερνούν τις 300 θερμίδες [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα: “Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως παρουσιάζουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να απορροφώνται αργά και να μην αυξάνουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα”. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, τόσο για την υγεία σου, όσο φυσικά και για να μπορείς να ελέγξεις τις ανεπιθύμητες λιγούρες που σε πιάνουν και θέλεις να φας κάτι παχυντικό!

Μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις: Άτομα που καταναλώνουν τρεις ή περισσότερες μερίδες τροφίμων ολικής αλέσεως την ημέρα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα από εκείνους που τρώνε λιγότερο.

Συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
: Η υψηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης φαίνεται να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Συγκεκριμένα, η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής άλεσης κατά περίπου 300 γραμμάρια σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 17%.

ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ;
Μπορεί κάποιο τρόφιμο στο ράφι να μοιάζει με ολικής, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και τέτοιο. “Ο τρόπος άλεσης του δημητριακού καθορίζει και το αν θα είναι ολικής αλέσεως ή όχι. Όταν το σιτάρι αλέθεται ολόκληρο (με όλο του το πίτουρο), το τρόφιμο που προκύπτει θεωρείται 100% ολικής αλέσεως. Aν κατά την άλεση του δημητριακού αφαιρεθεί μέρος του πίτουρου, προκύπτει προϊόν 95% ή 90% σε ολική άλεση κ.ο.κ.” επισημαίνει η διαιτολόγος.

Τι μπορείς να κάνεις; Να διαβάζεις τη συσκευασία των τροφίμων πριν τα βάλεις στο καλάθι. “Είναι σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων, μιας και υπάρχουν πολλά προϊόντα στα ράφια που αποτελούνται εν μέρει από αλεύρι ολικής αλέσεως, ενώ μεγάλο μέρος τους είναι από συνηθισμένο αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)” τονίζει η κα. Τοκμακίδου.

ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μην ξεχνάς ποτέ το πρωινό! Τι να κάνεις όταν δεν έχεις χρόνο… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Plus Diet Tip: Αφού θα διαβάσεις τα συστατικά, σημείωσε και αυτή την πολύτιμη συμβουλή της διαιτολόγου. Διάλεξε το προϊόν σου με βάση την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λιπαρά, πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία. Υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, χαμηλή σε λιπαρά είναι ο συνδυασμός που “κερδίζει”!! Μην ξεχαστείς. Υπάρχουν στην αγορά δημητριακά ολικής που περιέχουν περισσότερα από 15γρ. ή και 20γρ. λίπους ανά 100 γρ.

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164