Πηγή έμπνευσης για το σημερινό άρθρο, είναι η Rihanna. Ναι είσαι στη σωστή στήλη και στο σωστό θέμα, και όπως πολύ καλά διάβασες είπα το όνομα “Rihanna”. Διαβάζοντας κάποιες λεπτομέρειες για την αγαπημένη σε όλες μας τραγουδίστρια, στάθηκα στο σημείο που η ίδια δήλωσε ότι είναι mood eater και emotional eater. Δηλαδή τρώει ποιοτικά και ποσοτικά σύμφωνα με την ψυχολογία της και αυτό που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Χμμμ, κάτι δεν σου θυμίζει αυτό;
Η αλήθεια είναι ότι ο όρος “emotional overeating”, δηλαδή συναισθηματική υπερφαγία, είναι αρκετά “πιασάρικος” και για αυτό επέλεξα να ασχοληθώ λίγο περισσότερο μαζί του. Πέρα από αυτό όμως, ακόμα και η σημασία του όρου αυτού μου ήταν αρκετά οικεία. Φαντάζομαι και σε σένα, αφού στις περισσότερες έχει τύχει να είμαστε στεναχωρημένες και να θέλουμε να φάμε πολύ ή κάτι με πολλές θερμίδες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι λοιπόν, έφτασα στο σημείο να απευθυνθώ στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, Κλειώ Δημητριάδου, η οποία μας εξηγεί τι ακριβώς είναι, θα μας δώσει να καταλάβουμε αν “πάσχουμε” από αυτό και κάποιες έξτρα πληροφορίες για να ξεχωρίσουμε τη συναισθηματική υπερφαγία από την πείνα. Ναι, μπορεί να την μπερδέψουμε κάποιες φορές…
Τι είναι η συναισθηματική υπερφαγία;
Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, κατευθυνόμαστε προς το ψυγείο. Τρώμε επειδή βαριόμαστε, γιατί είμαστε αναστατωμένοι, θυμωμένοι, σε υπερένταση, γιατί έχουμε προβλήματα στη σχέση μας, τον γάμο μας, τη δουλειά μας ή απλά επειδή είμαστε θλιμμένοι ή νιώθουμε μόνοι. Όλες αυτές οι δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση τροφής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να γεμίσουμε το κενό που νιώθουμε με το φαγητό ή προσπαθούμε τρώγοντας φαγητό, να “φάμε” τα προβλήματα και το άγχος μας, γιατί δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε με άλλον τρόπο.
Πως θα καταλάβεις ότι “πάσχεις”:
- Τρως χωρίς να πεινάς.
- Επηρεάζεσαι από τα συναισθήματά σου για να φας.
- Κάποιες φορές δεν μπορείς να σταματήσεις τον εαυτό σου αφού έχει ξεκινήσει να τρωει.
- Τρως όταν αισθάνεσαι αγχωμένη, στεναχωρημένη, στρεσαρισμένη.
- Τρως ακόμα και όταν έχεις χορτάσει.
- Σκέφτεσαι το φαγητό ακόμα και όταν έχεις μόλις φάει.
- Έχεις ξαφνικές λιγούρες που δεν σχετίζονται με πραγματική πείνα.
- Το φαγητό είναι η ξεκούραση σου, η παρέα σου, η παρηγοριά σου.
- Θάβεις τα συναισθήματά σου με το φαγητό.
- Δυσκολεύεσαι πολύ να κρατήσεις ένα πρόγραμμα δίαιτας.
Η διαφορά μεταξύ συναισθηματικού φαγητού και πραγματικής πείνας είναι:
- Η πραγματική πείνα δε συμβαίνει από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά χτίζεται σταδιακά, σε αντίθεση με το συναισθηματικό φαγητό που συμβαίνει απότομα.
- Όταν πεινάς πραγματικά μπορείς να αρκεστείς σε οποιοδήποτε φαγητό, ενώ εάν έχεις επηρεαστεί από τα συναισθήματά σου είναι πιθανό να ζητάς κάτι συγκεκριμένο.
- Το συναισθηματικό φαγητό σου “ζητάει” να φας για να γευτείς και να μασήσεις, ενώ η πείνα είναι αποκλειστικά ένα στοιχείο του στομάχου.
- Η σωματική πείνα περιλαμβάνει συνήθως συνειδητές επιλογές, ενώ η συναισθηματική απόλυτα παρορμητικές.
- Όταν το σώμα πεινάει πραγματικά, σταματάς όταν έχεις χορτάσει κι αισθάνεσαι καλά μετά, ενώ όταν σε κυριεύει το συναίσθημα, συνεχίζεις να τρως ακόμα και όταν έχεις χορτάσει και σαφώς έχεις δεύτερες σκέψεις και τύψεις στη συνέχεια.
P.S.: Όταν λοιπόν, νιώθεις ότι δεν είσαι καλά και θέλεις να επισκεφτείς το ψυγείο σου, το πιο κοντινό ζαχαροπλαστείο ή σουβλατζίδικο, προτίμησε να κάνεις κάτι για εσένα, όπως περπάτημα, ένα χαλαρωτικό μπάνιο, να χορέψεις στο σπίτι με την αγαπημένη σου μουσική, να διαβάσεις ένα βιβλίο. Αν τίποτα από όλα αυτά δεν βοηθούν, τότε δοκίμασε το μαγιό σου και κοιτάξου στον καθρέφτη για να θυμηθείς ποιοι είναι οι στόχοι σου μέχρι να έρθει το καλοκαίρι. Έχε κατά νου ότι όλα είναι μια συνήθεια και ότι μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείς να το καταπολεμήσεις, αλλά μετά θα έχεις απαλλαχθεί εντελώς από αυτόν τον εχθρό!
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ