Το βραδινό γεύμα έχει απασχολήσει αρκετά τις περισσότερες της παρέας! Κάποιες φορές στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά έχεις προσπαθήσει να το “κόψεις” εντελώς από τη διατροφή σου, ενώ κάποιες άλλες έχεις έρθει αντιμέτωπη με τη βραδινή υπερφαγεία και τις πολλές επιδρομές στο ψυγείο. Μην ανησυχείς. Σε καταλαβαίνω. Και αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως είμαστε αγχωμένες, κουρασμένες ή γιατί δεν τρεφόμαστε σωστά στη διάρκεια της ημέρας. Το αποτέλεσμα; Οι λανθασμένες επιλογές βραδινού γεύματος έχουν γίνει η αιτία για να πάρουμε βάρος ή και να αυξήσουμε το λίπος και την κυτταρίτιδα στο σώμα μας.
Τελικά όμως τι είναι σωστό; Πρέπει να τρώμε βραδινό αν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή θα πρέπει να το ξεχάσουμε; Τι πρέπει να προσέξουμε και τι να προτιμήσουμε για να μην επιβαρύνουμε τα κιλά μας; Τη λύση στα δικά μας ερωτήματα δίνει για ακόμα μια φορά η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου. Δίνουμε λοιπόν το λόγο στην ειδικό και κρατάμε σημειώσεις…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σε μια διατροφή δεν έχει σημασία το κάθε γεύμα ξεχωριστά αλλά το σύνολο των γευμάτων. Το πρόβλημα με το βραδινό γεύμα είναι ότι δεν υπάρχει το περιθώριο, σε περίπτωση υπερβολής ή σφάλματος, να γίνει κάποια διορθωτική κίνηση. Το βραδινό είναι το περισσότερο επιβαρυμένο συναισθηματικά γεύμα και το πιο επικίνδυνο να “χαλάσει” εφόσον είναι πιθανό να βγεις και μάλιστα να συνδυάσεις το φαγητό σου και με ποτό. Η κούραση εξάλλου της ημέρας, μπορεί να μη σε βοηθήσει να κάνεις σωστές επιλογές και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να είσαι πολύ προσεχτική!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ
1. Τις υπερβολές. Μια τεράστια μερίδα σίγουρα θα επιβαρύνει το σύνολο της ημέρας σου και θα δημιουργήσει ένα θετικό ισοζύγιο ενέργειας. Ακόμα και αν δεν έχεις φάει όλη τη μέρα μπορείς άνετα τρώγοντας διπλή μερίδα να ξεπεράσεις τις θερμίδες που σου αναλογούν.
2. Τα γεύματα μετά το βραδινό! Το να σηκωθείς από το τραπέζι και να συνεχίσεις το τσιμπολόγημα σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει. Να σημειωθεί πως τα συνηθισμένα τσιμπολογήματα, για παράδειγμα: πατατάκια, ξηροί καρποί, σου δίνουν πολλές θερμίδες.
3. Ανάλογα με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας, θα πρέπει να κάνεις τη σωστή επιλογή για το βραδινό σου. Μια καλή οδηγία είναι να θυμηθείς τι έχεις καταναλώσει ώστε να μπορέσεις να συμπληρώσεις με τις ομάδες που έχεις παραλείψει. Για παράδειγμα αν έχεις φάει το πρωί ψωμί με μέλι και το μεσημέρι μακαρόνια, καλό είναι να καταναλώσεις μια πηγή πρωτεΐνης το βράδυ.
4. Αν έχεις ευαίσθητο στομάχι και ειδικά γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχεις έναν επιπλέον λόγο να είσαι προσεχτική και να φροντίσεις τόσο την ποσότητα όσο και τον ποιότητα του γεύματος που θα φας, αλλά και την ώρα που θα το καταναλώσεις. Καλό είναι 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς, να έχεις φάει όλα τα γεύματα της ημέρας.
ΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ
1. Η πιο ασφαλής επιλογή είναι κάποιο ψητό με σαλάτα. Ανάλογα με τα γεύματα της ημέρας, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει και κάποιον σύνθετο υδατάνθρακα πχ. μαύρο ψωμί/ παξιμαδάκι κλπ.
2. Αν έχεις φάει ένα πλούσιο μεσημεριανό, μια καλή λύση είναι ένα γιαούρτι με ένα φρούτο ή μια σαλάτα ή ένα πιάτο χορτόσουπα.
3. Αν το κύριο γεύμα της ημέρας σου είναι το βράδυ, είναι σημαντικό το μεσημεριανό να είναι αρκετά ελαφρύ για να μπορέσεις να ισορροπήσεις το θερμιδικό άθροισμα. Με βάση αυτό το δεδομένο, το βραδινό θα μπορούσε να περιλαμβάνει οτιδήποτε έχεις επιλέξει μέσα στα πλαίσια της δίαιτας.
4. Σε περίπτωση delivery μπορείς να παραγγείλεις καλαμάκια σουβλάκια, μια σαλάτα caesar’s, λίγα κομματάκια σούσι ή 2 κομμάτια πίτσα μαργαρίτα με λεπτή ζύμη.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ