Όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, το βραδινό πρέπει να αποτελεί το πιο ελαφρύ γεύμα της ημέρας. Λίγο δύσκολο βέβαια τις περισσότερες φορές, μιας και όταν γυρνάμε στο σπίτι από μια κουραστική μέρα το μόνο που θέλουμε είναι απλά να φάμε ό,τι έχει μείνει μέσα στο ψυγείο.
Από εδώ και στο εξής όμως, αποφασίσαμε να δώσουμε ένα τέλος σε αυτήν την κακή συνήθεια. Για την ακρίβεια οφείλουμε να το κάνουμε αν θέλουμε να χάσουμε κιλά και να δούμε τους κόπους μας να πιάνουν τόπο. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, μας στηρίζει σε αυτήν την απόφαση και μας προτείνει light ιδέες για βραδινό γεύμα, την ιδανική ώρα που πρέπει να το καταλώνουμε και πολλά ακόμα. Ο λόγος σε εκείνη…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το βραδινό καλό είναι να είναι ελαφρύ, καθώς συνήθως δεν έχεις δραστηριότητα μετά και σίγουρα δεν θέλεις να επιβαρύνεις το στομάχι σου. Το ισοζύγιο μιας ημέρας προκύπτει από το άθροισμα των τροφών και με δεδομένο πως το βραδινό είναι το τελευταίο γεύμα, δεν υπάρχει ο χρόνος για να κάνεις διορθωτικές κινήσεις στη συνέχεια. Πρόκειται ακόμη, για το γεύμα “αχίλλειο πτέρνα” για τον περισσότερο κόσμο, καθώς είναι το γεύμα επιβράβευση-εκτόνωση-ξεκούραση.
Σκέψου έξυπνα!
Το ιδανικό σενάριο είναι να εξετάζεις κάθε φορά τι έχεις καταναλώσει την υπόλοιπη ημέρα και έπειτα να αποφασίζεις τι θα φας για βραδινό. Επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να σου φαίνεται περίπλοκο, είναι καλύτερο να καταναλώσεις κάποια άπαχη πρωτεΐνη παρά το εύκολο και συνηθισμένο σου τοστάκι. Η πρωτεΐνη θα ενισχύσει τις καύσεις σου και θα σε χορτάσει περισσότερο και για περισσότερη ώρα. Οι συνηθισμένες υπερβολές εξάλλου, στη γυναικεία διατροφή, γίνονται στην υπερκατανάλωση υδατανθράκων, οπότε μια πηγή πρωτεΐνης θα επιφέρει την αναγκαία ισορροπία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι να επιλέξεις:
Μιλώντας για τη μέση γυναίκα που πρέπει να καταναλώσει περίπου 1800 θερμίδες για να συντηρήσει το βάρος της, το βραδινό θα πρέπει να σου δίνει περίπου 500 θερμίδες. Καλές λύσεις:
- 3 καλαμάκια σουβλάκια με σαλάτα (ή 2 σε περίπτωση δίαιτας)
- Παξιμάδι-ντάκος με τυρί και ντομάτα (ή μικρό παξιμάδι με άπαχο τυρί σε περίπτωση δίαιτας)
- Σαλάτα του καίσαρα
- Ομελέτα με 3 αυγά και λαχανικά (ή 2 σε περίπτωση δίαιτας)
- Τονοσαλάτα ή καπνιστός σολωμός με σαλάτα
- Ένα μπιφτέκι ή λίγο κοτόπουλο με σαλάτα
- Γιαούρτι με φρούτο (ιδανικό για δίαιτα ή αν έχει γίνει κάποια υπερβολή την υπόλοιπη μέρα)
- Αραβική πίτα ή τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά (ιδανικά αν το μεσημεριανό ήταν πρωτεϊνούχο)
Η σωστή ώρα!
Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να καταναλώσεις το βραδινό σου 2-3 ώρες πριν κοιμηθείς. Ένας εύκολος “μπούσουλας” για να υπολογίσεις τα ωράρια των γευμάτων σου είναι να τρως το βραδινό την ίδια ώρα που έφαγες το πρωινό σου. Ενδεικτικά:
- Πρωινό: 8 π.μ.
- Δεκατιανό: 11 π.μ.
- Μεσημεριανό: 2 μ.μ.
- Απογευματινό: 5 μ.μ.
- Βραδινό: 8 μ.μ.
Αν ωστόσο δεν κοιμάσαι νωρίς, καλό είναι να μεταφέρεις το τελευταίο γεύμα πιο αργά, χωρίς τύψεις ή να κρατήσεις ένα γευματάκι για πριν τον ύπνο πχ. ένα γιαούρτι. Ο μύθος για τον περιορισμό των γευμάτων μέχρι τις 8, ευτυχώς δεν ισχύει και κάθε διατροφή θα πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα και τις ανάγκες καθενός.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ