Γιατί να βάλεις τα χόρτα στη διατροφή σου; Για πολλούς πολλούς λόγους… Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, είναι χαμηλά σε θερμίδες και δεν περιέχουν καθόλου λίπη. Ζούμε σε μια χώρα όπου το κλίμα και το έδαφος ευνοούν τη βλάστησή τους και αυτό πρέπει να το επωφελείσαι όλο το χρόνο!
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος, Γιούλη Φραγκιαδουλάκη μας εξηγεί γιατί πρέπει να τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας, ποιες ασθένειες αντιμετωπίζουν και πώς μπορούμε να τα μαγειρέψουμε και να τα καταναλώσουμε σωστά. Μας δίνει και μια λίστα με 8 φαγώσιμα χόρτα που μπορούμε να βρούμε αυτή την εποχή.
ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ
Τα χόρτα γενικά έχουν ελάχιστες θερμίδες. Σκέψου ότι μια μερίδα δίνει περίπου 70 – 200 θερμίδες μόνο! Οπότε είναι ιδανικά σε περίπτωση που κάνεις δίαιτα.
ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΧΟΡΤΩΝ
Τα άγρια χόρτα είναι πλούσια σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Όπως αναφέρει η ειδικός, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν την υγεία από διάφορους κινδύνους.
-Βοηθούν ενάντια στο διαβήτη, την υπέρταση, τον καρκίνο
-Μειώνουν τη χοληστερόλη
-Ρυθμίζουν την όρεξη και την κατακράτηση υγρών καθώς λειτουργούν και ως διουρητικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο σωστός τρόπος για να τα πλύνεις
Το βασικό που πρέπει να ξέρεις είναι πως τα χόρτα δεν πρέπει να μουλιάσουν στο νερό, γιατί έτσι χάνονται τα θρεπτικά συστατικά τους. Ο σωστός τρόπος είναι να τα ξεπλύνεις γρήγορα με κρύο νερό. Εάν προορίζονται ειδικά για άμεση κατανάλωση, τότε τα μουσκεύεις για 10 λεπτά σε κρύο νερό με ξύδι και τα πλένεις προσεκτικά.
Πώς να τα μαγειρέψεις
Αυτό που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως ένα γρήγορο βράσιμο 4 λεπτών καταστρέφει το 75% των βιταμινών που περιέχουν!
Οπότε:
– Καλύτερα μαγείρεψέ τα σε ατμό για να διατηρήσουν τα θρεπτικά τους συστατικά
– Εάν τα βράσεις, βάλε ελάχιστο νερό και άφησε το να κοχλάσει αρχικά. Μετά ρίξτα μέσα. Όταν βράσουν, βγάλτα αμέσως από το νερό. Διαφορετικά καταστρέφονται οι βιταμίνες, χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν και μυρίζουν άσχημα. Επίσης γίνονται πολύ μαλακά και άγευστα.
Πώς να τα καταναλώσεις
Και εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας με τα λαχανικά και τα φρούτα. Πρέπει να καταναλώνονται ωμά για να διατηρούν, όσο είναι δυνατόν, τα θρεπτικά τους συστατικά.
– Ωμά σαν σαλάτα ή σε συνδυασμό με άλλα ωμά λαχανικά
– Βραστά με λεμόνι και μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδο
– Μαζί με κρέας ή ψάρι
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Ζητήσαμε μία λίστα από την ειδικό με τα χόρτα που ευδοκιμούν αυτή την εποχή και μπορούμε εύκολα να βρούμε στην λαϊκή αγορά ή στα μανάβικα της γειτονιάς. Εάν είσαι και λάτρης της φύσης, οργάνωσε μια εκδρομή στην εξοχή, πάρε σακούλα και μαχαίρι και ξεκίνα να μαζεύεις χορταράκια.
Ραδίκια: Η συλλογή τους γίνεται από το φθινόπωρο έως το τέλος της άνοιξης. Είναι πλούσια σε φυλλικο οξύ, ανθοκυανίνες και βιταμίνη C. Δρουν προληπτικά ενάντια στον καρκίνο αλλά λειτουργούν και ως διουρητικά. Μπορείς να τα προσθέσεις στη σαλάτα σου, στην χορτόπιτά σου, σαν φρικασέ και άλλες τόσες συνταγές.
Καυκαλήθρες: Η συλλογή τους πραγματοποιείται από τον χειμώνα έως την άνοιξη. Λειτουργούν και αυτές ως διουρητικό αλλά και κατά της δυσπεψίας. Μπορείς να τις φας σαν σούπα, μαζί με κρέας στην κατσαρόλα ή σε πίτα μαζί με άλλα άγρια χόρτα και λαχανικά.
Μάραθα ή αλλιώς μάραθος: Η συλλογή του ξεκινάει τον Ιανουάριο και σταματάει τον Μάιο. Χρησιμοποιείται ως τονωτικό, αλλά και θέματα που αφορούν το στομάχι όπως καούρες και ναυτία. Είναι και αυτό ένα καλό διουρητικό αλλά επίσης βοηθάει και σε γυναικολογικές ασθένειες καθώς και οφθαλμικές. Μπορείς να τον προσθέσεις σε αμέτρητες συνταγές καθώς είναι ένα δυνατό μυρωδικό.
Μυρώνια: Η συλλογή τους γίνεται από τον χειμώνα έως την άνοιξη. Τρώγεται ωμό αλλά και βραστό. Ωφελεί το στομάχι, τις κενώσεις του εντέρου αλλά λειτουργεί και ως διουρητικό. Μπορείς να τα προσθέσεις στη σαλάτα σου, σαν συνοδευτικό με το ψάρι σου ή σε πίτα.
Τσουκνίδα: Η συλλογή της τσουκνίδας γίνεται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Η τσουκνίδα είναι πλούσια σε σίδηρο, κάλλιο, μαγγάνιο και άλλα μέταλλα. Επίσης, είναι πλούσια σε ταννίνες, βιταμίνη Α και C με αιμοστατικές, αντιδιαβητικές και διουρητικές ιδιότητες. Από την τσουκνίδα, συλλέγονται κυρίως οι τρυφερές κορυφές του φυτού, ενώ ο κνησμός που προκαλεί συνήθως το άγγιγμά της, εξουδετερώνεται εντελώς με το βράσιμο. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε χορτόπιτες κυρίως, μαζί με άλλα χόρτα.
Σκόλυμος: Ο σκόλυμος ή αλλιώς ασκόλυμπρος συλλέγεται από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο. Δρα ως διουρητικό, καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος και του ιδρώτα. Έχει χρησιμοποιηθεί επίσης σε ασθένειες όπως: δερματικά νοσήματα, αρθρίτιδες, νεφρολιθιάσεις κ.α. Με λίγο αυγολέμονο ή βραστά με κρέας ή θαλασσινά είναι ό,τι πρέπει για ένα κυρίως γεύμα.
Βολβοί: Η συλλογή τους πραγματοποιείται από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο. Βοηθούν σε θέματα με το στομάχι, σε διαστρέμματα, στην ποδάγρα, σε πόνους των αρθρώσεως, στις αιμορροΐδων και στις πανάδες. Συνήθως τρώγονται σαν τουρσί ή σκέτοι με λίγο ξύδι. Μπορείς ακόμα να τους προσθέσεις στη σαλάτα σου.
Ρόκα: Η συλλογή της γίνεται όλο τον χρόνο και θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό διότι προκαλεί ισχυρή σεξουαλική επιθυμία. Λειτουργεί επίσης ως διουρητικό στο πεπτικό σύστημα αλλά και στις κενώσεις του εντέρου. Οι συνταγές για σαλάτα με ρόκα είναι αμέτρητες. Μπορείς να τη συνδυάσεις με πολλά λαχανικά και με light γευστικά dressings.
-Πώς μαζεύεις τα χόρτα (αν είσαι παιδί της φύσης)
Κόβεις με ένα μαχαίρι μόνο τα φύλλα και τα βλαστάρια, ώστε να δώσεις την ευκαιρία στο φυτό να ξαναβλαστήσει. Δεν ξεριζώνεις ποτέ τίποτα. Μαζεύεις μόνο όσα χόρτα χρειάζεσαι για μία ή δύο ημέρες. Θυμίσου ότι τα χόρτα δε διατηρούνται στο ψυγείο (βρασμένα ή ωμά), για πολλές ημέρες.
Πώς θα τα συντηρήσεις στο ψυγείο σου:
Εάν θέλεις να τα φυλάξεις στο ψυγείο, τότε μην τα πλύνεις. Γιατί θα κιτρινίσουν και θα σαπίσουν. Τίναξε να φύγουν τα πολλά χώματα, αφαιρώντας τα χοντρά και κίτρινα φύλλα. Έπειτα, κλείσε τα σε τάπερ ή σε καθαρές σακούλες, από τις οποίες έχεις αφαιρέσει όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα, και τοποθέτησέ τα στο κάτω μέρος του ψυγείου.
SMART TIPS
1. Επειδή τα περισσότερα είναι πικρά, όταν τα βράσεις, πρόσθεσε αρκετό λεμόνι. Ταιριάζει με τα περισσότερα χόρτα και ενδυναμώνει τις βιταμίνες που περιέχουν.
2. Χρησιμοποίησε το νερό όπου τα έβρασες για μακαρόνια, ρύζι ή πατάτες. Δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά μετά στα ζυμαρικά.
3. Μπορείς να κρατήσεις το ζωμό τους, για να νοστιμίσεις φαγητά κάποια άλλη στιγμή.
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ