Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια! Όταν φτάνει περίπου ο Οκτώβρης ξεκινάει η προετοιμασία για τις γιορτές. Κάνουμε προσεκτική δίαιτα, εντατική γυμναστική, ξεχνάμε τα γλυκά και τα πολλά λιπαρά και όλα αυτά για να δείχνουμε αδύνατες στις γιορτές. Ενώ, λοιπόν, έχουμε κάνει αυτήν την υπερπροσπάθεια, ξαφνικά φτάνουν τα Χριστούγεννα, αυξάνονται τα καλέσματα σε σπίτια, οπότε και τα τραπέζια, κι εμείς τρώμε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά μας σαν να μην υπάρχει αύριο (δεν υπήρχε κάτι πιο κομψό για να περιγράψω αυτήν τη στιγμή).
Το αποτέλεσμα το ξέρεις ήδη κι έχεις έρθει πολλές φορές αντιμέτωπη μαζί του. Τα κιλά μας αυξάνονται, η σιλουέτα μας αποκτάει μερικούς πόντους παραπάνω και σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε την κυτταρίτιδα στο σώμα μας να γίνεται πιο εμφανής. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα λάθη που κάνουμε στα γιορτινά τραπέζια; Ας περάσουμε να δούμε τι είπε η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα τραπέζια την περίοδο των γιορτών είναι σαν ένα μπαράζ επιθέσεων, με τις θερμίδες να ξεφεύγουν κατά πολύ και τη ζυγαριά να ακολουθεί ανοδική πορεία! Κάθε χρόνο σκέφτεσαι ότι δεν θα κάνεις τα ίδια λάθη, αλλά πιθανώς τα επαναλαμβάνεις, ίσως επειδή δεν τα αναγνωρίσεις ή δεν τα κάνεις συνειδητά. Εμείς σου παρουσιάζουμε τα 10 πιο συνηθισμένα λάθη των γιορτινών τραπεζιών, για να είναι διαφορετική η φετινή χρονιά…
1. Πηγαίνεις νηστική και πεινασμένη στο γιορτινό κάλεσμα. Με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσεις να καταναλώσεις μικρή ποσότητα, όταν έχεις κενό στομάχι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2. Αρχίζεις να τρως πριν καν καθίσεις στο τραπέζι. Στα περισσότερα σπίτια πριν από το κυρίως γεύμα κυκλοφορούν διάφορα σνακ μέχρι να στρωθεί το τραπέζι. Καταναλώνοντας λοιπόν τα εδέσματα που κυκλοφορούν γύρω σου ξεκινάς εντελώς στραβά, καθώς και δε χορταίνεις αλλά και με τη συζήτηση δεν τα θεωρείς μέρος του γεύματός σου.
3. Τρως τα πάντα και σνομπάρεις τη σαλάτα. Η σαλάτα όμως, είναι αυτή που θα σε χορτάσει και θα σε βοηθήσει να μην ξεφύγεις πολύ.
4. Αφήνεις χώρο για το γλυκό. Τα γλυκά δεν είναι για να σε χορτάσουν, αλλά μόνο για να σου προσφέρουν τη γεύση. Επίσης ένα κομμάτι γαλοπούλα έχει ασύγκριτα λιγότερες θερμίδες από ένα κομμάτι βασιλόπιτα (και βέβαια είναι μεγάλη και η ποιοτική διαφορά). Αν δεν χορτάσεις από το φαγητό και περιμένεις το γλυκό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.
5. Τρως τα πάντα ακόμα και αν δεν σου αρέσουν. Όταν υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε ένα γεύμα, λογικό είναι να θέλεις να δοκιμάσεις από όλα, αλλά είναι εντελώς παράλογο να τα φας και όλα, ειδικά όσα δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα ή είναι φαγητά που μπορείς να τα ξαναφάς και κάποια άλλη στιγμή. Το θέμα είναι να είσαι επιλεκτική! Αν γευθείς κάτι το οποίο δεν αξίζει, δεν έχει νόημα να το καταναλώσεις όλο. Επίσης, το να φας ψωμί ή τυρί που τα τρως καθημερινά, απλά θα σε επιβαρύνει θερμιδικά.
6. Καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Χριστούγεννα ίσον ποτά (και όχι ποτό). Το θέμα όμως είναι ότι όσοι πίνουν συνεχίζουν να τσιμπολογάνε για πολύ περισσότερη ώρα μετά το τέλος του φαγητού (πχ. ξηρούς καρπούς, τυριά, κριτσίνια) και λαμβάνουν φυσικά περισσότερες θερμίδες.
7. Πίνεις αναψυκτικά για να συνεχίσεις να τρως. Και σαν να μην έφτανε αυτό, συνήθως αυτά τα αναψυκτικά δεν είναι light. Σε ένα γεύμα λοιπόν, παίρνεις και υγρή και στέρεη ζάχαρη!
8. Δεν αφήνεις κάτω το πιρούνι. Σίγουρα το κάλεσμα είναι για φαγητό, αλλά είναι μια ευκαιρία να ευχαριστηθείς και την παρέα των φίλων και συγγενών. Τρώγοντας συνεχώς και με μεγάλη ταχύτητα, είναι πολύ πιθανό να βαρυστομαχιάσεις και να επιβαρύνεις τη σιλουέτα σου.
9. Δεν γεμίζεις το πιάτο σου, αλλά διαρκώς τσιμπολογάς. Με αυτόν τον τρόπο δεν έχεις καμία εικόνα για το πόσο έφαγες και έτσι δε βάζεις και κανένα φρένο. Καλό είναι να γεμίσεις το πιάτο σου με ό,τι σου φαίνεται δελεαστικό και μόνο όταν το τελειώσεις να σκεφτείς αν θα το ανανεώσεις.
10. Μετά το γεύμα παίρνεις φαγητό σε ταπεράκι μαζί σου για το βράδυ (ώστε να συνεχίσεις την κραιπάλη) ή αν έχεις οργανώσει εσύ το τραπέζι τρως για μέρες τα υπόλοιπα τρόφιμα…
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ