Ναι, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μαγεία και τη γεύση των Χριστουγεννιάτικων γλυκών! Ούτε εσύ, αλλά ούτε και εγώ. Για αυτό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αντί να τα αποφεύγουμε με κάθε τρόπο, να προσπαθήσουμε να τα ετοιμάσουμε στην πιο light εκδοχή τους. Γιατί, το ότι θα τα απολαύσουμε είναι δεδομένο. Τα είπαμε και τα συμφωνήσαμε!
Πώς θα τα καταφέρουμε;
Στην πραγματικότητα, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης, αλλά και ελαιόλαδου που χρησιμοποιείς. Έτσι, θα ρίξεις για λίγο τις θερμίδες από τα αγαπημένα σου γλυκά. Επίσης, μην ξεχάσεις να αντικαταστήσεις το βούτυρο με μαργαρίνη, για να μειώσεις τα έλαια και τις θερμίδες που έχουν μαζί τους. Ξεκινάμε!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μελομακάρονα με στέβια (100 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. σπορέλαιο
- 25 γρ. κονιάκ
- 80 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 2 κ. γλυκού σόδα
- 1 κ. σούπας baking powder
- 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 450 γρ. αλεύρι
- 40 γρ. στέβια
- 200 γρ. νερό
- 50 γρ. αλεσμένο καρύδι
- Λίγο μέλι
Εκτέλεση:
- Φτιάξε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη στέβια.
- Άφησέ το να κρυώσει.
- Πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά στο μίξερ και ανακάτεψέ τα.
- Πλάσε τα μελομακάρονα και ζύγισέ τα ένα-ένα, ώστε να είναι 20γρ. το καθένα.
- Ψήσε στους 160°C για 20 λεπτά περίπου (κρίνουμε με βάση το χρώμα).
- Βούτηξε τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα και πρόσθεσε το καρύδι.
- Βάλε λίγο μέλι από πάνω.
Light κουραμπιέδες (105 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι
- 3 κουταλιές της σούπας γλυκαντικό εμπορίου
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
- 1 κρόκο αυγού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέϊκιν – πάουντερ
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 φλιτζάνι μαργαρίνη
- 1 βανίλια
1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ χτύπησε καλά τη μαργαρίνη με το γλυκαντικό.
- Στη συνέχεια πρόσθεσε τον κρόκο αυγού, το κονιάκ, το λάδι, τη σόδα, τη βανίλια, τα τριμμένα αμύγδαλα και τέλος το μπέϊκιν – πάουντερ με το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.
- Πλάσε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια και ψήσε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 1 ώρα περίπου.
- Πασπάλισε τους κουραμπιέδες με το γλυκαντικό.
Light Πανετόνε (220 θερμίδες / κομμάτι)
Υλικά:
- 120 ml γάλα με χαμηλά λιπαρά
- 1 κ. σούπας στέβια
- 14 γρ. μαγιά
- 85 γρ. μαργαρίνη
- 80 γρ. στέβια
- 3 αυγά
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κ. γλυκού αλάτι
- 80 γρ. αποξηραμένα cranberries
- 70γρ. σταφίδες
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπολ ρίξε μέσα το γάλα και ανακάτεψέ το με τη στέβια.
- Ρίξε μέσα τη μαγιά, ανακάτεψε λίγο και άφησέ το για πέντε λεπτά.
- Σε ένα μίξερ ανακάτεψε τη μαργαρίνη και τα 80 γρ. στέβια μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα.
- Ρίξε ένα – ένα τα αυγά και τη βανίλια.
- Ρίξε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού και άφησέ τα να ανακατευτούν.
- Ρίξε μέσα στο μίξερ λίγο – λίγο το αλεύρι και μετά το αλάτι.
- Τέλος, ρίξε μέσα στο μίξερ το μείγμα με τη μαγιά.
- Αφαίρεσε τη ζύμη από το μίξερ και τοποθέτησέ την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
- Πλάσ’την και άνοιξέ την ελαφρώς για πέντε λεπτά.
- Μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι ακόμα, μιας και η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει.
- Λάδωσε ένα μπολ, βάλε μέσα τη ζύμη και κάλυψέ το με μία πετσέτα.
- Τοποθέτησε το μπολ σε ένα ζεστό μέρος για 2 ώρες.
- Πρόσθεσε τις σταφίδες, τα cranberries και το ρούμι σε ένα μικρό τηγάνι και σόταρέ τα για πέντε λεπτά.
- Σε ένα ταψάκι βάλε γύρω – γύρω και στον πάτο λαδόκολλα.
- Άνοιξε ελαφρώς τη ζύμη, βάλε πάνω τα αποξηραμένα φρούτα και ανακάτεψε καλά πλάθοντας τη ζύμη.
- Κάνε ξανά τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και βάλ’ την μέσα στο ταψί.
- Κάλυψε το ταψί με ένα ρούχο και άφησέ το για 1 – 1,5 ώρα για να φουσκώσει.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ψήσε για 40 λεπτά.
Χριστουγεννιάτικα cupcakes (195 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1 κουτί έτοιμο μείγμα για κέικ σοκολάτας
- 1 μικρό κουτί κρέμα αραβοσίτου με σοκολάτα
- 3 αυγά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. νερό
- 3/4 φλ. γιαούρτι
- 2 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- Κρέμα βανίλιας
- Χρωματιστά καραμελάκια
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 170°C.
- Πάρε 18 θήκες για cupcakes και πρόσθεσε μέσα από ένα χαρτάκι.
- Πρόσθεσε τα συστατικά του μείγματος για κέικ σε ένα μίξερ.
- Χτύπησε καλά για περίπου 3 λεπτά.
- Χώρισε το μείγμα μέσα στις 18 θήκες.
- Ψήσε τα στο φούρνο για 18-22 λεπτά.
- Άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς.
- Χρησιμοποιώντας ένα καρνέ, άπλωσε ομοιόμορφα την κρέμα βανίλιας πάνω στα cupcakes.
- Στόλισε με τα χρωματιστά καραμελάκια.
Light Μπισκότα Ginger (90 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 6 κουταλιές μαργαρίνη
- 2/3 φλιτζάνι & 3 κουταλιές της σούπας στέβια
- 1/4 φλιτζανιού μελάσα
- 1 μεγάλο αυγό
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- Σπρέι μαγειρικής
Εκτέλεση:
- Χτύπησε το βούτυρο με ένα μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Σταδιακά πρόσθεσε 2/3 φλιτζάνι στέβια, χτυπώντας σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί καλά.
- Πρόσθεσε τη μελάσα και το αυγό και χτύπησε καλά.
- Ανακάτεψε το αλεύρι και τα επόμενα 4 συστατικά μαζί με το μοσχοκάρυδο με ένα σύρμα. Σταδιακά πρόσθεσε το μείγμα αλευριού στο μείγμα βουτύρου, ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Χώρισε τη ζύμη στη μέση.
- Τύλιξε και τα δύο μέρη με μια μεμβράνη και άφησέ τα να παγώσουν για 30 λεπτά.
- Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Πλάσε τη ζύμη σε 26 μπάλες και πρόσθεσε τους, τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας στέβια.
- Βάλτες πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί που έχεις ψεκάσει με σπρέι μαγειρικής και ψήσε για 12 λεπτά στους 180.
- Αφαίρεσε από τον φούρνο και άφησε τα να κρυώσουν.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ