Είναι Χριστούγεννα. Άρα η δίαιτα μπαίνει στην άκρη. Θα το γιορτάσουμε. Με στόχο όμως να μην παχύνουμε. Τουλάχιστον να διατηρήσουμε το βάρος μας, ε;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακούμε “γιορτινό τραπέζι” και αμέσως ξέρουμε ότι αυτό σημαίνει “πολύ φαγητό και ποτό”… Και οι περισσότερες για να μειώσουμε τις θερμίδες, μένουμε νηστικές όλη μέρα και το βράδυ του δίνουμε και καταλαβαίνει. Και μετά φουσκώνουμε. Και μετά μας πιάνει δυσφορία. Και μετά… βλέπουμε το δείκτη της ζυγαριάς ανεβασμένο τις επόμενες μέρες.
Για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη φέτος, ζητήσαμε από τη διαιτολόγο-διατροφολόγο Αθηνά Ρούντου, να μας δώσει κάποιες συμβουλές για να απολαύσουμε το χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς να έχουμε καταστροφικές συνέπειες στη δίαιτά μας -ή τουλάχιστον να τις ελαχιστοποιήσουμε.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
“Το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να μη ξεχάσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πολλοί μένουν νηστικοί όλη μέρα έτσι ώστε να βγουν έξω και να φάνε όσο θέλουν χωρίς τύψεις, πιστεύοντας ότι έτσι έχουν γλιτώσει θερμίδες. Πράγματι μπορεί να γλιτώσουμε λίγες θερμίδες αλλά τα μειονεκτήματα αυτής της συμπεριφοράς είναι πολύ περισσότερα. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να μειώσουμε τις καύσεις του μεταβολισμού, αφού όλη μέρα δεν έχουμε φάει τίποτα και επιπλέον φτάνουμε στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι και καταναλώνουμε περισσότερο χωρίς να μας γίνεται αντιληπτό” σημειώνει η ειδικός.
-Ξεκίνας πάντα τη μέρα σου με ένα πλούσιο πρωινό: Ένα ποτήρι γάλα με μια φέτα πολύσπορο ψωμί και μια κουταλιά μέλι ή με δύο αυγά βραστά και ένα φυσικό χυμό από φρούτα. Θα σε κρατήσει χορτάτη για αρκετή ώρα.
-Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας. Ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε. Οπότε κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας συνήθειες που έχουμε.
-Καταναλώνεις άφθονα φρούτα και λαχανικά. Μειώνεις την κατανάλωση λιπαρών και γλυκών σνακ και αποφεύγεις το φαγητό αργά το βράδυ.
-Πίνεις 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως (νερό, χυμοί, τσάι, γάλα). Ιδιαίτερα την ημέρα που έχεις κανονίσει την έξοδό σου, φροντίζεις να πίνεις όσο περισσότερο νερό μπορείς. Γιατί το νερό αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό ενώ βοηθάει στην κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα να μη φουσκώνει η κοιλίτσα σου.
–Ακολουθείς κανονικά το πρόγραμμά σου με τα σνακ: Ένα φρουτάκι ή λίγοι ξηροί καρποί την ώρα που πεινάς, είναι το καλύτερο για να “ξεγελάσεις” την πείνα σου.
-Δεν μένεις νηστική όλη μέρα πριν την έξοδο: Ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και δε μένουμε νηστικές πολλές ώρες. Αυτή η υπερβολή “μένω νηστική όλη μέρα γιατί το βράδυ θα φάω αρκετά” έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα στη σιλουέτα μας. Επομένως ακολουθείς κανονικά το πρόγραμμά σου!
-Καλό είναι λίγες ώρες πριν το γιορτινό τραπέζι να έχεις καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα με λίγο τυρί και παξιμάδι ή τονοσαλάτα), έτσι ώστε να μην καταναλώσεις υπερβολικές ποσότητες φαγητού στο τραπέζι.
ΠΩΣ ΝΑ ΦΑΣ ΣΩΣΤΑ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Προσπάθησε να τηρήσεις αυτές τις συμβουλές και θα δεις ότι θα απολαύσεις το φαγητό και το ποτό της βραδιάς χωρίς να επιβαρύνεις τη ζυγαριά σου:
–Πριν σερβίρουμε στο πιάτο μας αναγνωρίζουμε ποια εδέσματα από το τραπέζι πραγματικά θέλουμε και τρώμε μόνο από αυτά.
-Στη συνέχεια, αφού αποφασίσουμε τι θα διαλέξουμε, γεμίζουμε το μισό πιάτο με λαχανικά και το υπόλοιπο με το κυρίως φαγητό.
–Αποφεύγουμε τα τηγανιτά και τα φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος.
-Προτιμούμε καλύτερα άσπρο κρέας (π.χ κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι, ψάρι) παρά χοιρινό, κατσίκι ή αρνί και τα συνοδεύουμε με λαχανικά.
–Ενδιάμεσα στο φαγητό πίνουμε πολύ νερό.
–Τρώμε σιγά και μασάμε καλά, ώστε να μειώνουμε την πιθανότητα δυσπεψίας και να καταλαβαίνουμε ότι χορτάσαμε χωρίς να καταναλώσουμε παραπάνω ποσότητες.
–Από αλκοόλ προτιμούμε κρασί που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα ποτά.
-Όσον αφορά στο γλυκό προτιμούμε δίπλες και μελομακάρονα που έχουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά από τους κουραμπιέδες. Να σημειώσουμε ότι αν η διατροφή μας βρίσκεται σε ένα ισορροπημένο πλαίσιο και στις γιορτινές μέρες προσθέσουμε καθημερινά ένα γλυκό που μας αρέσει, δε θα επηρεάσει τη συντήρηση βάρους που έχουμε ως στόχο αυτές τις ημέρες.
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΣ; ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ TIPS ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ!
Αν παρ’όλα αυτά ξέφυγες με την ποσότητα στο φαγητό και ήπιες και ένα ποτηράκι παραπάνω, υπάρχει η λύση της αποτοξίνωσης και της ισορροπίας στις θερμίδες, την επόμενη μέρα. Και φυσικά όχι μόνο την επόμενη αλλά και τις επόμενες!
-Ξεκίνησε την ημέρα σου με ένα ποτήρι Λουίζα με λεμόνι και κανέλα: Έχει θερμογενετική δράση με αποτέλεσμα να δίνει ώθηση στο μεταβολισμό και στη διάσπαση του λίπους.
-Συνέχισε κανονικά με πρωινό και ενδιάμεσα γεύματα προσέχοντας την ποσότητά τους: Το κύριο γεύμα και το βραδινό θα ήταν καλό να είναι πρωτεϊνικά (κοτόπουλο ή ψάρι με σαλάτα) έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός για περισσότερες καύσεις.
-Πίνε όλη μέρα νερό για να απομακρύνεις τις τοξίνες της περασμένης νύχτας: Τα υγρά είναι το μυστικό για να ενυδατωθείς αφού το έξτρα αλάτι, η ζάχαρη και το αλκοόλ μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό.
-Προσπάθησε να καταναλώσεις μικρά και συχνά γεύματα, για να αποφύγεις τα υπερφαγικά επεισόδια και μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα.
-Κατανάλωσε 2 μερίδες γαλακτοκομικών. Η καθημερινή πρόσληψη ημίπαχων γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί), προσδίδουν στον οργανισμό την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τη καύση λίπους.
-Πίνε 3 ποτήρια πράσινο τσάι. Η καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού πλούσιο σε κατεχίνες συμβάλλει στην αυξημένη καύση θερμίδων και συνεπώς στην απώλεια και τη διατήρηση του βάρους.
-Κατανάλωσε 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες (ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ρύζι, όσπρια, φρούτα, λαχανικά).
-Απόφυγε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα αλκοολούχα ποτά.
-Πίνε τουλάχιστον 1,5-2 λίτρα νερό. Σημαντικός παράγοντας για την ρύθμιση του βάρους και την αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών) αποτελεί η αυξημένη πρόσληψη υγρών.
-Πρόσθεσε στην καθημερινότητα σου 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα).
Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ