Ποιος δεν λατρεύει ένα νόστιμο χταπόδι στη σχάρα ή ξυδάτο; Μήπως οι σουπιές με σπανάκι είναι ένα από τα αγαπημένα σου φαγητά; Είσαι όμως σίγουρη πως τα θαλασσινά που επιλέγεις είναι φρέσκα και συνεπώς ακίνδυνα για την υγεία;
Ζητήσαμε την συμβουλή του διαιτολόγου διατροφολόγου Νικόλαου Κριαρά και σου δίνουμε απλές συμβουλες για να είσαι απολύτως βέβαιη πως τα θαλασσινά που αγόρασες μυρίζουν ακόμη….θάλασσα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κεφαλόποδα – Χταπόδια, καλαμάρια σουπιές
Με μια πρώτη ματιά, θα πρέπει να αποκλείσεις οποιοδήποτε χταπόδι ή καλαμάρι έχει ρόζ χρώμα. Το ροζ χρώμα στην επιφάνεια τους σημαίνει πως είναι αλλοιωμένα. Επιστράτευσε λοιπόν τις αισθήσεις σου και θα σε οδηγήσουν σωστά. Τα μπαγιάτικα θαλασσινά έχουν έντονη άσχμη μυρωδιά και “καταστρέφονται” εύκολα με το τράβηγμα.
Αν επιλέξεις κατεψυγμένα, φρόντισε η συσκευασία να είναι σε καλή κατάσταση και να μην είναι παραμορφωμένη. Όταν τα ξεπαγώσεις, θα πρέπει να έχουν και αυτά τα χαρακτηριστικά των φρέσκων. Σε γενικές γραμμές τα χαρακτηριστικά ενός φρέσκου κεφαλόποδου είναι τα εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
– Υγρή και γυαλιστερή επιφάνεια
– Ανθεκτικά στο τράβηγμα πλοκάμια και βεντούζες
– Συμπαγή και ελαστική σάρκα
– Γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες μάτια (όπου είναι διακριτά)
Μαλακόστρακα – Γαρίδες, καραβίδες, αστακοί και καβούρια
Πιάνοντας μια γαρίδα στο χέρι θα πρέπει αυτή να γλιστράει εύκολα από το χέρι. Όταν οι γαρίδες είναι αλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης όταν βυθίζουμε τα χέρια μας σε αυτές. Ένας έξυπνος τρόπος να διαπιστώσεις εαν είναι φρέσκα είναι να παρατηρήσεις αν τα μάτια και οι κεραίες κάνουν ακόμη ανακλαστικές κινήσεις. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλιευθεί πρόσφατα. Καλό είναι να γνωρίζεις πως ό,τι ισχύει για τα φρέσκα, ισχύει και για τα κατεψυγμένα. Όταν λοιπόν τα μαλακόστρακα είναι ολόφρεκα έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
– Στέρεα πόδια και κεραίες καλα προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα.
– Θωρακική μεμβράνη (βρίσκεται στην επάνω πλευρά, π.χ. της γαρίδας, και συνδέει το κεφάλι με το υπόλοιπο μέρος του σώματος) ισχυρά τεντωμένη, ανθεκτική, διαφανής, που δεν αφήνει να πέσει χαμηλά το κοιλιακό τμήμα του σώματος.
– Ανοιχτόχρωμο κεφάλι (κεφαλοθώρακας), χωρίς μαύρες κηλίδες και μελανιές.
Δίθυρα οστρακοειδή – Μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες κλπ
Τα γνωστά μας οστρακοειδή. Όπως φυσικά γνωρίζεις, όταν αγοράζεις τα συγκεκριμένα θαλασσινά εδέσματα με το κέλυφος, αυτά θα πρέπει να είναι ζωντανά. Φυσικά μπορείς να τα αγοράσεις και καθαρισμένα, χωρίς το κέλυφος. Αυτά πρέπει να έχουν την ειδική σφραγίδα εγκατάστασης (υγειονομικό σήμα) και η ημερομηνία κατανάλωσης να απέχει το πολύ 5 ημέρες από την ημερομηνία αποκελύφωσης. Σε γενικές γραμμές τα στοιχεία εκείνα που υποδηλώνουν πως τα όστρακα είναι φρέσκα είναι τα εξής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ