Site icon TLIFE

Υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες; Ποιος είναι ο συνδυασμός της επιτυχίας για να χάσεις κιλά;

Ποια τρόφιμα σου προσφέρουν υδατάνθρακες και ποια πρωτεΐνες; Είναι αλήθεια πως πρέπει να μειώσεις τους υδατάνθρακες για να χάσεις κιλά; Όλες οι απαντήσεις για να μην σε πιάσει ποτέ το σώμα σου αδιάβαστη είναι εδώ…

Ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις απαντήσεις, αλλά και τον τρόπο να κάνεις σωστή διατροφή…

Δύο ειδών καύσιμα για τον οργανισμό
Οι τροφές είναι το καύσιμο του οργανισμού σου. Ο τρόπος που τρέφεσαι λοιπόν προσφέρει στο σώμα σου την ενέργεια που χρειάζεται για να κάνει όλες τις καθημερινές του δραστηριότητες.

“Οι υδατάνθρακες είναι το άμεσο καύσιμο ώστε να μπορεί ο οργανισμός μας να παράξει έργο, ενώ οι πρωτεϊνες αποδίδουν ενέργεια λίγο πιο αργά. Οι υδατάνθρακες αξιοποιούνται στο να προσφέρουν ταχύτητα και ευρωστία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ οι πρωτείνες όταν χρησιμοποιηθούν καλύπτουν τη δύναμη και στηρίζουν το μυικό ιστό” εξηγεί ο διαιτολόγος. Δεν είναι τυχαίο που όλοι όσοι ασκούνται φροντίζουν να προσφέρουν στους γυμνασμένους μύες μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης!

Ποιες τροφές έχουν υδατάνθρακες και ποιες πρωτεϊνη;
Έχεις διαβάσει τόσα και τόσα γύρω από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά πόσο καλά μπορείς να τους διακρίνεις; Ποιες τροφές είναι βασική πηγή του ενός και ποιες του άλλου;

Φρούτα – περιέχουν υδατάνθρακες σε ποσοστό 15γρ/100γρ. ενώ δεν περιέχουν πρωτείνες

Προϊόντα με άμυλο – Μακαρόνια, ρύζι, πατάτες & ψωμί. Προσφέρουν 15 γρ υδατάνθρακα

Λαχανικά – Περιέχουν πιο χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες – μόλις 5γρ. – αλλά η κατανάλωσή τους ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν αυστηρή διατροφή.

Ομάδες Κρέατος – Κόκκινο κρέας, πουλερικά κτλ. Πρόκειται για την λεγόμενη καθαρή πηγή πρωτεΐνης που βρίσκεται κυρίως σε άπαχο κρέας.

Ψάρι – Υψηλό ποσοστό πρωτείνης, εντοπίζεται στα ιδιαίτερα λιπαρούχα ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός.

Επιπλέον θα βρεις πρωτεϊνη στα αυγά και κυρίως στα ασπράδια.

Τι είναι αυτό που με παχαίνει;
Αφού και οι δύο πηγές ενέργειας για το σώμα είναι τόοοοσο ευεργετικές, τότε τι είναι αυτό που σε κάνει να παχαίνεις; Ποιο είναι το λάθος που οδηγεί στο λίπος στην κοιλιά ή στην κυτταρίτιδα στα πόδια; Μα, φυσικά η υπερβολή.

Όπως σημειώνει ο διαιτολόγος “μπορεί οι υδατάνθρακες να προάγουν την ευεξία και την ενέργεια, η υπερβολική τους όμως κατανάλωση δεν βοηθά διότι αποθηκεύεται στο ήπαρ σε μορφή λίπους με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος χρόνος δραστηριότητας ώστε να αξιοποιηθούν”! Τι σημαίνει αυτό; Πως παχαίνεις, βαραίνεις και επιβαρύνεις την υγεία σου.

Το ίδιο όμως συμβαίνει και στην περίπτωση που το παρακάνεις με τις πρωτεΐνες. “Αν και στηρίζουν τον μυικό ιστό, αυξάνουν τις καύσεις του μεταβολισμού και κινητοποιούν τα λίπη, σε υπέρμετρη κατανάλωση αποθηκεύονται σε μορφή λίπους για ενδεχόμενη αναγκαία αξιοποίηση στο μέλλον” εξηγεί ο κ. Κριαράς.


Ποια είναι τότε η κατάλληλη ποσότητα;
Το πρόγραμμα διατροφής σου καθημερινά -στη φιλοσοφία των μικρών και συχνών γευμάτων- θα πρέπει να έχει πάντα δύο φορές περισσότερους υδατάνθρακες από ότι πρωτεΐνες.

Ο οργανισμός χρειάζεται όπως είπαμε τους υδατάνθρακες για να λειτουργήσει. Αυτούς λοιπόν και θα κάψει. Αν η ποσότητα που έχεις φάει δεν είναι αρκετή θα αρχίσει να καίει πρωτεϊνες. Αυτό δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου γιατί οι πρωτεϊνες δεν πρέπει να καίγονται. Πρέπει να υπάρχουν σε αφθονία για να στηρίζουν τους μύες σου. Άρα, πρέπει να τρως δύο φορές περισσότερους υδατάνθρακες από ότι πρωτεϊνες.

Οι υδατάνθρακες, αν και προσφέρουν ίδιο ποσό ενέργειας με τις πρωτείνες όταν καούν (4kcal/gr), θα πρέπει σε κάθε διαιτολόγιο να είναι περίπου στο διπλάσιο βαθμό (πχ υδατάνθρακες 55% – πρωτείνες 20%)! Ο λόγος; Οι πρωτείνες θα πρέπει να στηρίξουν τον μυικό ιστό και να μην διατεθούν για άμεση προσφορά ενέργειας, εκτός και αν συντρέχουν ακραίες συνθήκες” επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

“Άκουσα”, “Μου είπαν”, “Έμαθα” πως πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες!
Το κίνημα του Low Carb (χαμηλών υδατανθράκων) δεν είναι τωρινό. Επώνυμες του Hollywood, freak της γυμναστικής και εκατομμύρια γυναίκες που θέλουν να χάσουν κιλά ορκίζονται στο όνομα μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες και πλούσιας σε πρωτεΐνες. Είναι όμως κάτι τέτοιο σωστό; Ισχύει πως περιορίζοντας τους υδατάνθρακες στη διατροφή θα αποκτήσεις κι εσύ το σώμα των ονείρων σου; “Οι υδατάνθρακες δεν παχαίνουν εάν καταναλώνονται στις προβλεπόμενες ποσότητες!” Το πρόβλημα με τους υδατάνθρακες είναι πως χάνεται ο έλεγχος. “Κατά την κατανάλωση των υδατανθράκων δεν έρχεται το αίσθημα του κορεσμού γρήγορα με αποτέλεσμα να επιζητούμε περισσότερη τροφή, κάτι που οδηγεί στην αποθήκευση λίπους”

Αντίθετα οι τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες σε χορταίνουν πιο γρήγορα. “Εδώ, είναι και το κλειδί της επιτυχίας των πρωτεινούχων διατροφών, διότι τα τρόφιμα υψηλά σε πρωτείνες προσφέρουν ταχέως το αίσθημα του κορεσμού σε πολύ μικρότερη ποσότητα κατανάλωσης εν συγκρίσει των υδατανθράκων” επισημαίνει ο διαιτολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς.

Που βρίσκεται η αλήθεια;

Ο ειδικός είναι εκείνος που μπορεί να σου δώσει την απάντηση. Πώς να αντιμετωπίσεις το θέμα της κατανάλωσης τροφίμων με υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες; Που βρίσκεται η Χρυσή τομή; “Η άποψη μου, είναι να μην ακολουθείται κάποια διατροφή μονομερώς διότι δεν προασπίζει την υγεία του οργανισμού, αλλά ενδεχομένως να καλύπτει κάποιες ανάγκες παροδικά. Για παράδειγμα, μία διατροφή υψηλών υδατανθράκων θα καλύψει τον στόχο μας, στο να ασκούμαστε περισσότερο ή να παράξουμε ένα έργο, ή μία διατροφή υψηλή σε πρωτείνες θα κινητοποιήσει τα λίπη με στόχο την γράμμωση αλλά θα ταλαιπωρήσει τον οργανισμό σε σημείο τέτοιο, ώστε να κινδυνεύει να λιποθυμήσει”!

© 2025 tlife.gr