Η αλήθεια είναι ότι στην καθημερινότητά μας δεν συνειδητοποιούμε τις υγρές θερμίδες. Για την ακρίβεια, μας περνούν αδιάφορες, δεν τις υπολογίζουμε σαν έξτρα “βάρος” στη δίαιτά μας, κι επειδή αυτό που απολαμβάνουμε είναι “υγρό”, δεν αντιλαμβανόμαστε το κακό.
Για να είμαστε πιο προσεκτικές από εδώ και στο εξής, η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη, μας παρουσιάζει τα πιο θερμιδιφορόα ροφήματα που καταναλώνουμε και ποια πρέπει να προσέξουμε. Μήπως τελικά, εκεί οφείλονται τα παραπανίσια κιλά; Ο λόγος στην ειδικό!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το είδος των τροφίμων που μας παχαίνουν είναι γνωστά, μιας και καθημερινά γίνεται συζήτηση για να αποφεύγουμε τα γλυκά, το έτοιμο πρόχειρο φαγητό (junk/fast/delivery food), τις σφολιάτες, chips, κ.τ.λ. Ωστόσο, αυτό που πολλοί υποτιμάμε και τελικά μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού μας βάρους είναι τα υγρά που καταναλώνουμε. Συγκεκριμένα, τα ακόλουθα υγρά καλό είναι να τα αποφεύγουμε αν θέλουμε να χάσουμε ή να συντηρήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα τα κιλά μας.
Freddo καπουτσίνο
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μπορεί να έχουμε την αίσθηση ότι πίνουμε απλά καφέ, αλλά τελικά παίρνουμε από το αφρόγαλα περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτουμε, οι θερμίδες αυξάνονται για κάθε κουταλάκι του γλυκού κατά 20kcal.
Φρεντοτσίνο/φραπουτσίνο
Η ταυτόχρονη παρουσία, ζάχαρης, γάλακτος και σιροπιού, εκτινάσσει τις θερμίδες στις 450kcal, καθώς επίσης τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.
Αναψυκτικά ή χυμοί με ζάχαρη
Κάθε ποτήρι (240ml) έχει 100 – 150kcal, αλλά αυτό που επιβαρύνει περισσότερο είναι ότι αυτές οι θερμίδες προέρχονται αποκλειστικά από ζάχαρη. Συγκεκριμένα 1 κουτάκι αναψυκτικού μπορεί να περιέχει μέχρι και 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Έτσι σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να επιλέγουμε τη light εκδοχή τους ή να περιοριζόμαστε ακόμα καλύτερα σε ανθρακούχο νερό. Στην περίπτωση των χυμών είναι προτιμότερο να επιλέγουμε φρούτα ή φυσικό χυμό.
Κοκτέιλ
Μπορεί να είναι δροσιστικά, ωστόσο κρύβουν παγίδες για την υγεία μας. Παρόλο που οι περισσότεροι τα θεωρούν ελαφριά, τα κρυμμένα συστατικά τους, (π.χ. ζάχαρη), τα ενοχοποιούν για το υψηλό θερμιδικό τους περιεχόμενο. Επίσης, η ανάμιξη 2 ή περισσοτέρων ποτών αυξάνει τις θερμίδες των κοκτέιλ, λόγω υψηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλ. Έτσι, η ενεργειακή αξία των κοκτέιλ ξεπερνά τις 400 θερμίδες. Ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο, αν σκεφτούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων ημερησίως οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα. Επιπλέον, το αλκοόλ λόγω του ότι απορροφάται σχετικά γρήγορα, επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία πέψης, δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η επιθυμία μας για λιπαρά/γλυκά τρόφιμα μετά την κατανάλωσή του.
Σοκολατούχο γάλα
Είναι κάτι παραπάνω θερμιδικά από την προσθήκη λίγου κακάου σε 1 ποτήρι γάλα. Το θερμιδικό του περιεχόμενο αντιστοιχεί σε 160kcal ανά ποτήρι (240ml), όπου το 75% αυτών των θερμίδων προέρχεται από σάκχαρα.
Ισοτονικά ποτά
Το θετικό τους σημείο είναι ότι ενυδατώνουν τον οργανισμό και αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο και φώσφορο) που χάνουμε με την άσκηση. Ωστόσο, τα ισοτονικά ποτά περιέχουν απλούς υδατάνθρακες (5 – 8 %) με τη μορφή γλυκόζης, φρουκτόζης ή σακχαρόζης που αποδίδουν 50-80Kcal ανά ποτήρι (250ml)! Έτσι αν δεν είσαι από εκείνα τα άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας και εφίδρωσης θα ήταν προτιμότερο να τα αποφεύγεις, έτσι ώστε να γλυτώσεις από τις περιττές θερμίδες της ζάχαρης και τις αντίστοιχες βλαπτικές της επιδράσεις στην υγεία.
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ