Yummy! Ένα Light Red Velvet και ένα Vegan Cake από τον pastry chef Ευάγγελο Χασιώτη

Τα γλυκά είναι απόλαυση, είναι μαγεία, είναι μια “ένοχη” συνήθεια. Τα γλυκά μας φτιάχνουν τη διάθεση και μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να μας κάνουν χαρούμενες. Μετά από λίγα λεπτά όμως χανόμαστε στις τύψεις και μέσα στο κεφάλι μας επικρατεί η σκέψη “Τι έκανα; Πόσες θερμίδες να πήρα; Πάλι κατάφερα να χαλάσω τη διατροφή μου.”. Κάπου εδώ όμως θα δώσω ένα τέλος σε αυτό το σενάριο. Από εδώ και πέρα η απόλαυση του γλυκού δεν θα μας γεμίζει με ενοχές. Αρκεί να φερθείς έξυπνα…

Σε αυτό το σημείο λοιπόν θα σου συστήσω τον καταξιωμένο pastry chef, Ευάγγελο Χασιώτη, ο οποίος έχει βραβευθεί με το Award of quality & Taste 2017 από το estiatoria.gr και η πορεία του στο χώρο της ζαχαροπλαστικής είναι ξεκάθαρα επιτυχημένη. Το tlife.gr συνάντησε τον ίδιο στο Caffe I Frati στη Κηφισιά και φτιάξαμε μαζί δύο υπέροχες γλυκές συνταγές που μπορούν να “προσαρμοστούν” ακόμα και στην πιο αυστηρή δίαιτα.

Η πρώτη συνταγή είναι ένα red velvet cake χωρίς ζάχαρη και με λίγα λιπαρά. Ένα αφράτο κέικ δηλαδή, με πλούσια κρέμα και κόκκινα φρούτα που πραγματικά θα σε συγκλονίσει. Kι εδώ μπορείς να χειροκροτήσεις. Η δεύτερη συνταγή είναι ένα vegan cake με πορτοκάλι και τζίντζερ πάλι στην ίδια λογική. Δηλαδή ξέχασε για λίγο την πολλή ζάχαρη, τα λιπαρά και τις πολλές θερμίδες και αφέσου στην απολαυστική γεύση αυτού του light γλυκού. Πάμε να δούμε τα υλικά, την εκτέλεση και τις θερμίδες της κάθε συνταγής, αφού ξαναχειροκροτήσεις, αυτή τη φορά το “μάγο των γλυκών” που θα σε μαγέψει, θα σε τρελάνει με τις υπέροχες γεύσεις του, χωρίς το άγχος της ζυγαριάς.

Red Velvet Cake (12 κομμάτια)

Θερμίδες: 280/ μερίδα

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

  • 240γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. γλυκόζη
  • 100γρ. πουρέ από φρούτα του δάσους
  • 150ml ηλιέλαιο
  • 2 αυγά
  • 90γρ. παντζάρι τριμμένο
  • Λίγο εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1+1/2κ. γλυκού baking powder

Για την κρέμα:

  • 250γρ. τυρί κρέμα
  • 500γρ. φυτική σαντιγί

Για το σερβίρισμα:

  • Μούρα
  • Πουρές φράουλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ:

  • Σε ένα μίξερ χτυπάμε το λάδι με τη γλυκόζη για ένα λεπτό.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το baking powder.
  • Στο μίξερ προσθέτουμε ένα – ένα τα αυγά, το παντζάρι και τον πουρέ από τα φρούτα του δάσους.
  • Έπειτα, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το μείγμα με το αλεύρι.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα 26cm και ψήνουμε στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Για την κρέμα:

  • Σε ένα μίξερ με άγκιστρο χτυπάμε το τυρί κρέμα για 2 λεπτά.
  • Ρίχνουμε τη σαντιγί και χτυπάμε για λίγο ακόμα.

Για το σερβίρισμα:

  • Κόβουμε το κέικ οριζόντια σε τέσσερα στρώματα.
  • Μοιράζουμε ενδιάμεσα την κρέμα, τα μούρα και τον πουρέ φράουλας.
  • Κόβουμε το γλυκό μας σε 12 κομμάτια.

Vegan cake με πορτοκάλι και τζίντζερ (14 κομμάτια)

Θερμίδες: 115/ μερίδα με λευκή σοκολάτα – 98/ μερίδα χωρίς λευκή σοκολάτα

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

  • 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 70γρ. ηλιέλαιο
  • 200ml χυμό πορτοκάλι
  • 90γρ. ζάχαρη καρύδας
  • 1 κομμάτι ζαχαρωμένο τζίντζερ (τριμμένο)
  • 1κ. γλυκού baking powder
  • 1κ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 πρέζα αλάτι

Για το σερβίρισμα:

  • 100γρ. λευκή σοκολάτα με ιμβερτοζάχαρο ή λιωμένη κουβερτούρα μαύρη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
  • Σε ένα μίξερ βάζουμε το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο ίδιο μίξερ το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Έπειτα, προσθέτουμε σε δόσεις το αλεύρι και τέλος το τζίντζερ,
  • Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα 24cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά.
  • Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5-10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε από πάνω τη λευκή σοκολάτα ή την λιωμένη κουβερτούρα και κόβουμε σε 14 κομμάτια.

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Μακρής

Κράτα το

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164