Ναι, το πιο πιθανόν είναι να ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που υποστηρίζουν σθεναρά ότι “η ζωή χωρίς ζάχαρη δεν θα ήταν το ίδιο γλυκιά”. Και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορεί να σε κατηγορήσει κανένας. Άλλωστε, υπάρχουν στιγμές που όλοι μας θέλουμε να γλυκάνουμε λίγο τον ουρανίσκο μας. Όμως, πώς θα αντιδρούσες, αν σου έλεγα ότι μπορείς να έχεις την ίδια ακριβώς γεύση στη ζωή σου, χωρίς, όμως, να επιβαρύνεις τον οργανισμό σου με τα βλαβερά συστατικά της ζάχαρης;
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά: Ποια είναι τα αρνητικά της υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης;
– Σε κάνει να παχαίνεις. Όχι, όμως, με τον αναμενόμενο τρόπο. Μία από τις ιδιότητες της ζάχαρης είναι να παρεμβαίνει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου, ταράσσοντας τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα. Έτσι, αργείς περισσότερο να νιώσεις χορτάτη, αφού η ζάχαρη σε κρατά μακριά από τον κορεσμό.
– Ταράζει το μεταβολισμό σου. Συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει στο εξής παράδοξο: Να αποθηκεύει την ινσουλίνη σε μορφή λίπους και να μη δίνει σημασία στα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.
– Αυξάνει τις πιθανότητες να γίνεις παχύσαρκη. Αρκετοί επιστήμονες, μέσα στα χρόνια, έχουν αναφερθεί στην άμεση σχέση της ζάχαρης με την παχυσαρκία. Ειδικότερα, αν καταναλώνεις μεγαλύτερη ποσότητα από το επιτρεπτό, αυξάνεται επικίνδυνα η πιθανότητα να εμφανίσεις τάση προς την παχυσαρκία.
– “Χτυπάει” την καρδιά σου. Λίγο παραπάνω ζάχαρη στο γλυκό και οι παθήσεις της καρδιάς μπορεί να σου “χτυπήσουν” την πόρτα λίγο γρηγορότερα.
Με τι, λοιπόν, μπορείς να αντικαταστήσεις τη ζάχαρη;
– Στέβια. Το πιο γνωστό υποκατάστατο είναι ένα φυσικό γλυκαντικό που εξάγεται από τα φύλλα ενός θάμνου της Νότιας Αμερικής. Περιέχει μηδενικές θερμίδες και δεν σχετίζεται με την αύξηση βάρους. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η στεβιοσίδη, η οποία είναι μια από τις γλυκαντικές ενώσεις της στέβια, μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 6-14% . Επίσης, θα δεις και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα να πέφτουν.
– Ερυθριτόλη. Προτού με ρωτήσεις πού θα τη βρεις, έχω να σου πω ότι η ερυθριτόλη είναι αλκοόλη σακχάρου. Περιέχει περίπου 0,24 θερμίδες ανά γραμμάριο και (μόλις) 6% των θερμίδων της κανονικής ζάχαρης. Κράτα στο μυαλό σου ότι Το σώμα δεν έχει τα ένζυμα για να διασπάσει την ερυθριτόλη, οπότε το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και εκκρίνεται στα ούρα αμετάβλητη. Αποτέλεσμα; Δεν προκαλεί τα επιβλαβή αποτελέσματα της κανονικής ζάχαρης.
– Ζάχαρη καρύδας. Πιο γλυκά, αλλά με λιγότερες θερμίδες. Πάντως, για να είμαι ειλικρινής μαζί σου, το θετικό της είναι τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει: σίδηρο, ψευδάργυρο, ασβέστιο, κάλιο, καθώς και αντιοξειδωτικά.
– Μελάσα. Ένα γλυκό, καφέ υγρό, το οποίο έχει παχιά υφή όπως το σιρόπι που παίρνεις, όταν είσαι άρρωστη. Φτιαγμένο από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαροτεύτλων, η μελάσα μπορεί να σου εξασφαλίσει περισσότερο ασβέστιο από ότι το γάλα.
– Μέλι. Φυσικά, και δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Σύμφωνα με μία μελέτη, όσοι έδειχναν την προτίμηση τους στο μέλι έναντι της ζάχαρης, παρατήρησαν σημαντική μείωση της LDL χοληστερόλης. Επίσης, θα σε γεμίσει και με αντιοξειδωτικά. Win To Win, δηλαδή.
– Σιρόπι σφενδάμου. Περιέχει μια καλή ποσότητα ορυκτών, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο. Και σαν να μην έφθανε αυτό είναι και εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Σου προσδίδει 2,7 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται έντονα ότι έχει και αντικαρκινική δράση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ