Site icon TLIFE

Για το καλό σου! 15 λόγοι που πρέπει να τρως φρούτα καθημερινά

Τα φρούτα είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βάλει στη διατροφή σου. Και όχι μόνο για τη δίαιτά σου. Ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, PhD, Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ,  Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, μας γράφει σήμερα όλους τους λόγους που πρέπει τα φρούτα να υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή και από τι μας προστατεύουν.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά φρούτα τείνουν να ζουν περισσότερο από ότι εκείνοι που καταναλώνουν ελάχιστη ποσότητα. Τα φρούτα περιέχουν πολλαπλές ευεργετικές (αντιοξειδωτικές) ουσίες, οι οποίες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Καταπολέμηση της οξείδωσης
Οι αντιδράσεις οξείδωσης αποτελούν ένα από τα κυρίαρχα αίτια πρόωρης γήρανσης. Έτσι, μια υγιεινή διατροφή εφοδιασμένη με πολλά φρούτα (και λαχανικά) μας παρέχει τη βασική άμυνα ενάντια στην οξείδωση. Οι αντιδράσεις οξείδωσης πυροδοτούνται από χημικές ουσίες, γνωστές ως ελεύθερες ρίζες – μοριακά  θραύσματα  που  φέρουν  μικροσκοπικό αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Αυτό τις καθιστά ιδιαιτέρως ασταθείς και, για το λόγο αυτό, προσπαθούν να χάσουν το φορτίο μεταφέροντάς το (σε μορφή εφεδρικού ηλεκτρονίου) σε άλλα μόρια και κυτταρικές μορφές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ τους.

Πως παράγονται οι Ελεύθερες Ρίζες
Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται στο σώμα συνεχώς ως αποτέλεσμα των παρακάτω:
-Φυσιολογικές (και παθολογικές) μεταβολικές αντιδράσεις.
-Μυϊκή σύσπαση κατά τη διάρκεια της άσκησης.
-Κάπνισμα τσιγάρων.
-Έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους.
-Έκθεση σε ακτινοβολία.
-Έκθεση στις ακτίνες UVA του ηλιακού φωτός.
-Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ.
-Επιδράσεις ορισμένων φαρμάκων, ιδίως αντιβιοτικών και παρακεταμόλης.

Τι προκαλεί η υπερσυγκέντρωση ελευθέρων ριζών
Καθένα από τα κύτταρα υφίσταται πολλαπλές οξειδώσεις ελεύθερων ριζών ημερησίως. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οξειδωτικό στρες και είναι ένα φαινόμενο που προκαλεί βλάβη σε πρωτεΐνες, λίπη, κυτταρικές μεμβράνες και στο γενετικό υλικό (DNA) του σώματος. Η βλάβη αυτή έχει συνδεθεί με πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Πως και από ποιες ασθένειες προστατεύουν τα φρούτα
Η κατανάλωση φρούτων (λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των φρούτων σε αντιοξειδωτικές ουσίες) βοηθά στην άμυνα κατά των επιβλαβών επιδράσεων των ελεύθερων ριζών. Κατ΄ ουσία δηλαδή τα φρούτα μπορούν να προστατεύουν από διάφορες σοβαρές εκφυλιστικές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:
-Αρτηριοσκλήρυνση (σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών).
-Στεφανιαία  νόσος.
-Υψηλή αρτηριακή πίεση και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
-Διαβήτης.
-Επιδείνωση της όρασης λόγω καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
-Πρόωρη γήρανση του δέρματος.
-Χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι όπως αρθρίτιδα.
-Διαταραχές της ανοσίας.
-Αυτοάνοσες διαταραχές (πχ. Σκλήρυνση κατά Πλάκας, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα κλπ.)
-Νόσος Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας.
-Νόσος Parkinson.
-Νεφρικές παθήσεις
-Μειωμένη γονιμότητα.
-Συγγενή ελλείμματα.
-Διάφορες μορφές Καρκίνου.
Για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να τρώτε καθημερινά τουλάχιστον 2-3 φρούτα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάτε και τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος κάνει λόγο για καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων συνολικά, φρούτων και λαχανικών.

© 2024 tlife.gr