Εάν κάνεις δίαιτα, είναι το αγαπημένο σου ρόφημα. Εάν δεν είσαι τρελή fan του καφέ, το ίδιο ισχύει και για σένα. Αν πάλι θες, όταν βγαίνεις έξω με τις φίλες σου, να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό, πάλι στην ίδια κατηγορία ανήκεις. Το πράσινο τσάι είναι το ρόφημα που θες. Είτε πολύ συχνά, είτε λίγο πιο σπάνια. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για το κρύο Σαββατόβραδο του χειμώνα (αν το προτιμάς ζεστό), αλλά και το καυτό απόγευμα του καλοκαιριού (αν θες άφθονα παγάκια). Παντός καιρού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και, φυσικά, αυτό δεν είναι καθόλου αρνητικό. Το πρόβλημα ξεκινά όταν από την απλή κατανάλωση περνάς στην υπερκατανάλωση. Ξέρεις, εκείνο το στάδιο, που δεν μπορείς να ελέγξεις πόσες κούπες τσάι καταναλώνεις μέσα στην ημέρα ή μέσα σε μία εβδομάδα. Και εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Γιατί, ναι μεν, το τσάι σου κάνει καλό, αλλά, μόνο όταν η ποσότητα δεν ξεπερνά τα φυσιολογικά όρια. Δε θέλω να πιστέψεις, δηλαδή, ότι όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο. Αλήθεια, γνωρίζεις ποια είναι τα αρνητικά του να έχεις κάνει το τσάι… προέκταση του χεριού σου (και του ουρανίσκου σου);
– Οι τανίνες στο πράσινο τσάι εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου. Το σώμα σου, δηλαδή, δεν μπορεί να πάρει το σίδηρο από τις ενισχυμένες τροφές, όπως για παράδειγμα, τα όσπρια ή το κόκκινο κρέας. Την ίδια δυσκολία θα συναντήσεις και στην περίπτωση που επιλέξεις ως πηγή σιδήρου αβγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.
– Δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν πάσχεις από αυτοάνοσα νοσήματα. Αλλεργίες, άσθμα, ηπατίτιδα οποιασδήποτε μορφής δε θέλουν το πράσινο τσάι στην κούπα σου (και στον οργανισμό σου).
– Προκαλεί προβλήματα στο στομάχι. Βάλε ένα όριο. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνεις μέχρι δύο κούπες τσάι ημερησίως και όχι τυχαία. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και ζαλάδες. Επίσης, αν σκέφτεσαι να απολαύσεις το τσαγάκι σου με άδειο στομάχι, απλά ξέχασε το. Οι ταχίνες, που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα, αυξάνουν τα οξέα του στομάχου. Η απότομη αύξηση των τελευταίων μπορεί να σου προκαλέσει από δυσκοιλιότητα μέχρι τάσεις για εμετό.
– Εξοντώνει ορισμένα φάρμακα. Για να είμαστε ακριβείς, τη δράση τους. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να πάρεις ένα χάπι που “καλμάρει” το νεύρα σου και το συνδυάσεις με τσάι, να ξέρεις ότι δεν πρόκειται (δυστυχώς) να δεις αποτελέσματα. Αιτία; η καφεΐνη, η οποία καταστρέφει τη δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου.
– Μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Η καφεΐνη που περιέχει μπορεί να δυσκολέψει πολύ το βρέφος, αλλά και εσένα την ίδια. Σε περίπτωση που ζεις με ένα παιδί στην κοιλιά σου, κατανάλωσε περίπου 1,5 κούπα τσάι ημερησίως. Αλλιώς, ανοίγεις την πόρτα στις ζαλάδες και στους πόνους…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ