Έτοιμες Σαλάτες/Dressing
Ενώ θεωρείται μία ‘υγιεινή’ επιλογή όταν είμαστε έξω, ουσιαστικά είναι σχεδόν απαγορευτική. Τα περισσότερα έτοιμα dressing περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και ζάχαρη. Πιθανώς μία τέτοια σάλτσα να περιέχει και ωμό αυγό, το οποίο αυξάνει και τον κίνδυνο τροφικών λοιμώξεων.
Πολλές σαλάτες που σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια ή ταχυφαγεία ή μέσω delivery περιέχουν κάποια dressings τα οποία έχουν ως βάση την μαγιονέζα, το πλήρες γιαούρτι σε συνδυασμό με αρκετό λάδι και κάποια άλλα υλικά όπως παρμεζάνα, αλλαντικά π.χ. μπέικον, κρέμα γάλακτος κλπ. Όλα τα ανωτέρω υλικά αυξάνουν την θερμιδική αξία της σαλάτας, αλλά όχι και την θρεπτική της αξία.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Επιλέξετε την αγαπημένη σας σαλάτα προσθέτοντας λαδολέμονο, ξύδι ή δοκιμάστε τη δική σας ‘μαγιονέζα’ με βάση το αβοκάντο, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τα αγαπημένα σας μυρωδικά / μπαχαρικά.
Αναστασία Δ. Κόκκαλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Αλλαντικά
Λουκάνικα, μπέικον, ζαμπόν αποτελούν διατροφικές βόμβες όχι μόνο λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος & θερμίδες, αλλά και λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε αλάτι. Η υπερβολική λήψη νατρίου (> 2300 mg / ημερησίως) αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενώ για τα άτομα ευαίσθητων ομάδων (πχ υπερτασικοί, διαβητικοί, χρόνια νεφροπαθείς) τέτοιου είδους τροφές πρέπει να αποκλείονται από το καθημερινό τους διαιτολόγιο, μιας και ξεπερνούν τις ημερήσιες για αυτά συστάσεις (> 1500 mg / ημερησίως) σε νάτριο.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Καλές εναλλακτικές αποτελούν τα αλλαντικά με ελαιόλαδο, από τα οποία το ζωικό λίπος (κορεσμένο λίπος) έχει αντικατασταθεί με ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λιπαρά) με αποτέλεσμα η διατροφική τους αξία να είναι σαφώς ποιοτικότερη.
Ελένη Σολωμού
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Κρουασάν/Αρτοσκευάσματα
Τα κρουασάν περιέχουν τα υδρογονωμένα τρανς λιπαρά, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένη ζάχαρη και συντηρητικά. Η αύξηση της παχυσαρκίας και ιδιαίτερα της παιδικής παχυσαρκίας, προκύπτουν από την κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων.
Η συχνή προτίμηση προϊόντων τύπου κρουασάν, θα έχει ως αποτέλεσμα μια διατροφή χαμηλή σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και θερμίδων, όπου όλοι αυτοί παράγοντες οδηγούν στην παχυσαρκία αλλά και σε αρνητικά επίπεδα υγείας, όπως αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένο σάκχαρο κ.τ.λ
Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχειό είναι ότι τροφές με ζάχαρη και λιπαρά όπως τα κρουασάν ,θα μας δώσουν μια ευχαρίστηση η όποια δεν θα διαρκέσει για πολύ αφού πολύ σύντομα θα ξαναπεινάσουμε και θα χρειαστεί να φάμε επιπλέον θερμίδες, μια τακτική η οποία οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Κάλο θα ήταν να προτιμάμε για σνακ τρόφιμα με λιγότερα συντηρητικά, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά όπως φρέσκοι χυμοί φρούτων, φρουτοσαλάτες, γιαουρτάκια φρούτων ή σκέτα , ανάλατους ξηρούς καρπούς και πολλές άλλες περισσότερο υγιεινές επιλογές.
Μυριέλλα Ιωάννου-Αρμεύτη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Λευκή Σοκολάτα
Περιέχει πολύ μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 50% μιας μπάρας λευκής σοκολάτας αποτελείται από ζάχαρη, ποσοστό που είναι ιδιαίτερα υψηλό, ακόμα και σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος, της οποίας η περιεκτικότητα σε ζάχαρη αγγίζει το 50%.
Η καλής ποιότητας λευκή σοκολάτα περιέχει βούτυρο κακάο μαζί με ζάχαρη και γάλα (ή κρέμα γάλακτος). Πολλοί παραγωγοί, για λόγους οικονομίας, αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο με άλλα έλαια, με αποτέλεσμα η λευκή σοκολάτα όχι μόνο να περιέχει πολλά λιπαρά, αλλά πολλά λιπαρά κακής ποιότητας και χοληστερίνη, αποδίδοντας υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο.
Για την παρασκευή της δε χρησιμοποιούνται ολόκληροι κόκκοι κακάο, συνεπώς, από τη λευκή σοκολάτα απουσιάζουν τα ωφέλιμα φλαβονοειδή του κακάο, όπως η θεοβρωμίνη.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Η σοκολάτα είναι τρόφιμο που σπάνια λείπει από τη διατροφή μας. Σκοπός είναι πέρα από τη γευστική απόλαυση που προσφέρει να ωφελεί και τον οργανισμό. Περισσότερο ωφέλιμες για τον οργανισμό είναι η μαύρη σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος.
Ελίνα Ασημακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Ζυμαρικά απ' έξω
Τα ζυμαρικά εκτός σπιτιού τις περισσότερες φορές είναι πλούσια σε λιπαρά. Είτε κόκκινη, είτε λευκή η σάλτσα, περιέχει αρκετά λιπαρά όπως κρέμα γάλακτος, λάδι, βούτυρο, αλλαντικά και τυριά πλούσια σε λιπαρά. Όλα αυτά μπορούν προσθέσουν αρκετές θερμίδες παραπάνω στο πιάτο μας και πολύ παραπάνω λιπαρά από αυτά που έχουμε ανάγκη όλη την ημέρα!
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Μια καλή επιλογή θα ήταν να επιλέξουμε μια μακαρονάδα στεγνή με διάφορα λαχανικά, ελαιόλαδο και τυρί σε μέτρια ποσότητα (1-2 κ.σ. τυρί). Άλλη μια επιλογή είναι τα ζυμαρικά με φρέσκο σολομό ή τόνο ή κοτόπουλο χωρίς κάποια σάλτσα! Μια εναλλακτική θα μπορούσε να είναι και ένα ριζότο λαχανικών, επίσης χωρίς κρέμα γάλακτος.
Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους προϊόντα είναι γεμάτα θερμίδες, λιπαρά και αλάτι.Για παράδειγμα, ένα τυπικό γεύμα κοτόπουλου στο τμήμα με τα κατεψυγμένα στο σούπερ μάρκετ, έχει 65 γραμμάρια λίπους και 1020 θερμίδες. Μπορεί βέβαια να υπάρχουν οι «light» εκδόσεις τους, που δεν έχουν τόσο λίπος, αλλά έχουν τόνους αλατιού και άλλων πρόσθετων ουσιών.
Αθηνά Ρούντου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
Αθλητικά Συμπληρώματα Διατροφής
Μια διατροφή µε τρόφιµα από όλες τις οµάδες τροφίµων µπορεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες, να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου που αθλείται. Επίσης, έχοντας έναν σωστό συνδυασμό τροφίμων ο οποίος ρυθμίζεται χρονικά ανάλογα την δραστηριότητα, μπορεί και να ενεργοποιήσει την καύση λίπους, αλλά και την μυϊκή ενδυνάμωση, χωρίς περαιτέρω συμπλήρωμα και με πιο μόνιμα αποτελέσματα.
Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Γαριδάκια
Έχουν πολύ μικρή θρεπτική αξία, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσια σε θερμίδες, κυρίως λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε λίπος. Ενώ, δηλαδή, δίνουν την ίδια ενέργεια με άλλα τρόφιμα, δεν προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες τα καθιστά επίσης τρόφιμα με χαμηλή ικανότητα κορεσμού. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιότητάς τους, είναι η αυξημένη όρεξη μετά από μικρό χρονικό διάστημα.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Καλό θα ήταν να προτιμάμετροφές με μεγαλύτερη θρεπτική αξία όπως ανάλατους ξηρούςκαρπούς, κράκερ ρύζογκοφρέτες, ποπ κορν και σπιτικά πατατάκια.
Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Ενεργειακά ποτά
Όταν νιώθουμε κουρασμένοι ή άτονοι, όταν θέλουμε να αυξήσουμε τις αντοχές μας είτε για να διαβάσουμε είτε για να έχουμε περισσότερη ενέργεια για να οδηγήσουμε καταφεύγουμε στο να καταναλώσουμε ένα ενεργειακό ποτό. Τα ενεργειακά ποτά περιέχουν μεγάλες δόσεις καφεΐνης, διεγερτικών και ζάχαρης. Η κατανάλωση τους έχει οδηγήσει πολλές φορές σε καρδιολογικά προβλήματα όπως ταχυκαρδίες λόγω της καφεΐνης και της ταυρίνης. Η μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους, μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα και αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Στη λίστα με τις παρενέργειες προστίθεται οι πονοκέφαλοι και οι ημικρανίες, η αϋπνία, η νευρικότητα και φυσικά ο εθισμός. Επίσης η κατανάλωση τους σε συνδυασμό με αλκοόλ επιδρούν αρνητικά στον οργανισμό. Μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση. Η αφυδάτωση μπορεί να εμποδίσει το σώμα να μεταβολίσει το αλκοόλ και έτσι να αυξηθεί η τοξικότητά του στο αίμα.
Εύα Καφετζή
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Αναψυκτικά με ζάχαρη
Τα αναψυκτικά σε γεμίζουν περιττές, κενές θερμίδες χωρίς να προσφέρουν κανένα απολύτως θρεπτικό συστατικό και καμία αίσθηση κορεσμού. Εάν σκεφτούμε δε, ότι ένα κλασικό κουτάκι αναψυκτικού (330ml) περιέχει 8-9 κουταλάκια ζάχαρη μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε ότι πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να συμβάλλει τόσο στην αύξηση του βάρους όσο και σε προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα όπως εμφάνιση διαβήτη, αύξηση τριγλυκεριδίων στο αίμα, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπερκατανάλωση.
Η συμβουλή της διαιτολόγου: Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν μπορείς να αντισταθείς στα αναψυκτικά, προτίμησε τη Light εναλλακτική τους.
Βαλασία Τοκμακίδου
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ