1. Άσπρα καλλιεργούµενα (ή Agaricus)
Πιο απλά τα αποκαλούν button, δηλαδή κουμπιά και κατάγονται από τη Γαλλία, αφού αναφέρονται και ώς μανιτάρια τύπου Παρισίων. Είναι κατα κανόνα λευκά, με το χρώμα τους να ποικίλλει από άσπρο μέχρι και γκρι ή καφέ.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι ζουμερά και τραγανα ακόμη και ωμά μέσα σε πράσινη σαλάτα. Βέβαια θα γίνουν εκπληκτικό συστατικό σε μια σειρά από συνταγές με μακαρόνια, κρέας ή και σκέτα με λίγο βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
Δες μια υπέροχη συνταγή για σαλάτα με μανιτάρια στο Tlife Recipes [Κάνε κλικ εδώ]
2. Πλευρώτους
Τα πιο διάσημα μανιτάρια που έχουν γίνει παραδοσιακός πια μεζές για το κρασάκι, αφού η γεύση τους θυμίζει πολύ κρέας. Υπάρχουν καλλιεργημένα, άγρια, αλλά και βιολογικά.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Ηπιο κλασική τους εκδοχή είναι ψητά στη σχάρα, όμως μπορούν να γίνουν ακόμη πανέ, σούπα ή και συνοδευτικό για κοτόπουλο, χοιρινό ή ψάρια.
Έχουμε όλους του γευστικούς συνδυασμούς για ελαφριές συνταγές με μανιτάρια πλευρώτους, στις πιο ελαφριές τους εκδοχές. [Κάνε κλικ εδώ]
3. Πορτσίνι
Έχουν πολύ έντονο άρωμα και υπό τη σκέπη τους μπορεί να βρεις 25 διαφορετικά είδη. Είναι αρωματικά, με μυρωδιά που θυμίζει κάστανο και φουντούκι, ενώ η παραμικρή ποσότητα στο φαγητό, κάνει την... "παρουσία" τους αμέσως αντιληπτή στο πιάτο. Συνήθως θα τα βρεις αποξηραμένα.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι εκπληκτικά για την πίτσα ή σε λευκές σάλτσες ζυμαρικών και φυσικά παντρεύονται υπέροχα με το ρύζι.
Ηπρωταθλήτρια του Beach Volley Βίκυ Αρβανίτη έχει μια νόστιμη και υγιεινή συνταγή για πορτσίνι. Επίλεξε επίσης ζυμαρικά με πανσέτα και μανιτάρια πορτσίνι![Κάνε κλικ εδώ]
4. Πορτοµπέλο
Τεράστια καπελάκια που μοιάζουν με... σπίτι από στρουμφάκι. Είναι ζουμερά και ξακουστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Το μέγεθός τους είναι ιδανικό για να τα γεμίσεις με τυρί, λαχανικά ή κρέας.
Όρεξη να έχεις να γεμίζεις! Το TLIFERecipes έχει αμέτρητες συνταγές για να ετοιμάσεις πορτομπέλο [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
5. Σιτάκε (Shiitake)
Όπως καταλαβαίνεις, τα μανιταράκια αυτά έχουν καταγωγή από την Ασία. Τονώνουν υπέροχα το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι το ιδανικό μανιτάρι για να το σοτάρεις με κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο και λίγο σκορδάκι
Ετοίμασε λαχταριστή τηγανιά μανιταριών από μανιτάριας shiitake. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
6. Τρούφα (μαύρη και άσπρη)
Είναι από τα πιο ακριβά μανιτάρια που στολίζουν συνήθως gourmet πιάτα σε κάθε ριζότο καλού εστιατορίου. Η τιμή τους είναι ασύλληπτα υψηλή, αφού είναι δύσκολο τόσο να βρεθούν όσο και να συλλεγούν (είναι σχεδόν θαμένα στο έδαφος και απαιτείται η επιστράτευση ειδικών σκύλων)
Πώς να τα ετοιμάσεις; Στην εξαιρετική περίπτωση που αποφάσισες να το ρίξεις έξω και να αγοράσεις τρούφα, είναι εκπληκτικό υλικό για να αρωματίσει ζυμαρικά και ριζότο ή να συνοδεύσει μοσχαρίσιο φιλέτο σε νιφάδες.
Σου έχουμε ένα υπέροχο ριζότο που θα μπορούσες να ετοιμάσεις και με τρούφα. Φυσικά, αν δεν θέλεις να ξοδευτείς αναζήτησε απλά button μανιταράκια. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
7. Κανθαρέλες
Ένα ακόμη σπάνιο και άγριο μανιτάρι. Η γεύση τους είναι τόσο έντονη και φρουτώδης που θυμίζει βερίκοκο ή νεράντζι.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι επίσης δύσκολο να τα βρεις στο διάβα σου, αν όμως τα προμηθευτείς να θυμάσαι πως είναι εκπληκτικά με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος. Μάλιστα στην Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζουν από τις Κανθαρέλες γλυκό κουταλιού.
8. Μορχέλες
Συνήθως έχουν πορτοκαλί χρώμα, ενώ πιο σπάνια θα τις βρεις σε αποχρώσεις του μαύρου. Είναι επίσης από τα πιο ακριβά μανιτάρια και η ντελικάτη γεύση τους φέρνει στο στόμα αναμνήσεις από συκώτι.
Πώς να τα ετοιμάσεις; Είναι το ιδανικό μανιτάρι για σούπα.
Χωρίς να πρέπει να μπεις στον κόπο να βρεις μορχέλλες, σου έχουμε υπέροχες προτάσεις για σούπα βελουτέ και απλή μανιταρόσουπα! [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ